ποσότητα ανά μερίδα:
οι τιμές υπάρχει περίπτωση να μην είναι 100% ακριβείς
Θερμίδες
υδατάνθρακες
β-καροτένιο 361 mg 3%
λουτεΐνη και ζεαξανθίνη 1121mg
~~~~~~~~~~~~~~
το έχουν κατατάξει ανάμεσα στους σημαντικότερους συμμάχους μας στην προσπάθεια πρόληψης και καταπολέμησης των σημαντικότερων ανισορροπιών - παθήσεων -ή νοσημάτων φθοράς
το μπρόκολο με βοτανικό όνομα Brassica oleracea Italica ανήκει στο ίδιο είδος με
~ τα ραπανάκια
του γένους Brassica και
του είδους oleracea
και αυτό γιατί
έρχεται σε βοήθεια των ίδιων των κυττάρων μας
όπως και
η καθημερινότητά μας όμως έχει εξελιχθεί σκληρή απέναντί μας και
~ διάφορες μορφές καρκίνου
το μπρόκολο έρχεται προς βοήθειά του του οργανισμού μας με τις αντιοξειδωτικές του βιταμίνες Α και C με
το κάλιό του
το σελήνιο
τις φυτικές του ίνες
το ασβέστιό του
το φυλλικό του οξύ το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και στην εγκυμοσύνη διότι
θεωρείται υπεύθυνο για την σύνθεση του DNA του εμβρύου η δε
απουσία του -του φυλλικού οξέος- συνδέεται με νευρολογικά προβλήματα του εμβρύου και μειωμένη του ανάπτυξη
το χρώμιό του που είναι πολύ σημαντικό καθώς διευκολύνει την δράση της ινσουλίνης στο κύτταρο και άρα ιδιαίτερα απαραίτητο στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
και
δεν σταματάμε εδώ
το μπρόκολο περιέχει τις περίφημες και ισχυρότατες isothiocyanates
σουλφοραφάνη και ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C) οι οποίες από ότι λένε οι έρευνες είναι άκρως αποτελεσματικές αντικαρκινικές ουσίες
οι πρώτες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ουσίες αυτές είναι
~ αντιοξειδωτικές
~ αποτοξινωτικές
~αντικαρκινικές και μπορούν
να ρυθμίζουν αποτελεσματικά τον μεταβολισμό των οιστρογόνων
μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η ινδολο-3-καρβινόλη επεμβαίνει στον ανθρώπινο μεταβολισμό και
ειδικότερα στον μεταβολισμό των οιστρογόνων
έχει την ικανότητα να μειώνει τη συχνότητα των καρκινικών όγκων και αυτό συμβαίνει διότι πετυχαίνει να επηρεάζει τα οιστρογόνα με
λίγα λόγια προστατεύει από τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και
καρκίνου του προστάτη
ακόμα η ουσία του ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C) μειώνει στο μισό την απο-λιποπρωτεΐνη Β το «μεταφορέα» της χοληστερίνης στους ιστούς σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition»
ακόμα έχει μελετηθεί η βοήθεια του ωμού μπόκολου- όπως και των άλλων λαχανικών της οικογένειας των σταυρανθών-στην μείωση του κινδύνου και στην καταπολέμηση
του καρκίνου της ουροδόχου κύστης και
στην προστασία των καπνιστών διότι
βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να «καθαρίσει» τους πνεύμονες από βλαβερά βακτήρια
τα μακροφάγα κύτταρα επιτελούν μιά πολύ σοβαρή εργασία
τους πνεύμονες υπολείμματα και βακτήρια που συγκεντρώνονται εκεί προκαλώντας λοιμώξεις
χαρακτηριστικά δε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης με επικεφαλής τον
το μπρόκολο μαζί με τα άλλα σταυρανθή λαχανικά κρίνεται άκρως απαραίτητο για την υγεία των καπνιστών και όσων πάσχουν από πνευμονοπάθειες
~~~~~~~~~~~~~~
Ας παρατηρήσουμε λίγο και την sulforaphane
η sulforaphane φαίνεται ότι καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που ενοχοποιείται για την πρόκληση γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους
τα βακτηρίδια επιβιώνουν μέσα στα κύτταρα της βλεννογόνου του στομάχου αντιστέκονται στις αντιβιώσεις επιπρόσθετα
γίνονται δεξαμενές μετάδοσης της μόλυνσης
η sulforaphane όμως
σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences»καταπολεμά και τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά
και θανατώνει τόσο τα βακτηρίδια που βρίσκονται έξω από τα κύτταρα όσο και αυτά που βρίσκονται μέσα στα κύτταρα
εδώ βασικό είναι να γνωρίζουμε ότι αναφέρονται και άλλα τρόφιμα που περιέχουν ουσίες ικανές να καταπολεμούν το βακτηρίδιο του πυλωρού όπως π.χ
το μέλι και
το σκόρδο
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
η ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C) -ουσία που είπαμε πως περιέχει-μετατρέπεται σε μία άλλη ουσία την DIM η οποία
5) προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία
το εκπληκτικό είναι ότι τα αγαθά του μπρόκολου δεν εξαντλούνται εδώ
8) προστατεύει τα μωρά από γενετικά ελαττώματα και αναπηρίες
9) προστατεύει από δυσκοιλιότητες
10) από αιμορροΐδες
11) βοηθάει στη μείωση της κυτταρικής βλάβης που προκαλείται από σοβαρές ασθένειες των πνευμόνων
12) προστατεύει από το διαβήτη και βοηθάει στη μείωση της κυτταρικής βλάβης που προκαλείται από αυτόν
13) από την υψηλή χοληστερόλη
14) από παχυσαρκία και
15) από εγκεφαλικά επεισοδία καθώς
η sulforaphane συνδέεται επίσης με τη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς βοηθά στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων
η καθηγήτρια Elizabeth H. Jeffery of the University of Illinois στις ΗΠΑ σχολιάζει
ότι μέσα από έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση μπρόκολου τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα παρέχει εξαιρετική αντικαρκινική προστασία ενώ μπορούμε να την ενισχύσουμε περαιτέρω συνοδεύοντας το μπρόκολο με λαχανικά που περιέχουν myrosinase όπως
το λάχανο
το κουνουπίδι
τα ραπανάκια
αν μέχρι τώρα δεν συμπεριλαμβάναμε το μπρόκολο μαζί με τα υπόλοιπα σταυρανθή λαχανικά στο τραπέζι μας ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε
το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό με θερμιδική αξία ελάχιστη μόλις 22 θερμίδες το φλιτζάνι ενώ η συμβολή του στα νοσήματα φθοράς είναι τεράστια
πρέπει όμως να γνωρίζουμε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες οι οποίες το αφορούν
ας τις δούμε
~ το μπρόκολο που παράγεται το χειμώνα περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με το μπρόκολο του καλοκαιριού
να αποκομίσει ο οργανισμός μας τα οφέλη του στο μέγιστο
χάνει έως και το 66% των ωφέλιμων συστατικών του
~ μόνο σε ατμό το μπρόκολο χάνει τις λιγότερες από τις ωφέλιμες ουσίες του
~ δεν το μαγειρεύουμε ποτέ σε φούρνους μικροκυμάτων
~ το ιδεώδες είναι το ωμό μπρόκολο το οποίο διατηρεί και όλα του τα συστατικά ενώ προσφέρει μια μοναδική γεύση στις σαλάτες μας
~~~~παρένθεση για να δοκιμάσουμε μιά πάρα πολύ νόστιμη και άκρως δυνατή σαλάτα με
- μπουκετάκια μπρόκολου
- ένα τριμμένο μήλο
- ένα τριμμένο καρότο
- δύο τριμμένα παντζάρια
- δύο τριμμένα ραπανάκια
- ένα μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- λίγο άνηθο ή μάραθο
- θαλασσινό αλάτι
- κουρκούμι
- σκόνη τζίντζερ
- μία κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο
- μπόλικο χυμό λεμονιού
- λάδι και
- τέσσερα-πέντε σπασμένα καρύδια
κάλλιστα να την προσαρμόσουμε στα δικά μας γούστα
δοκομάστε τη~~~~
~ οι αντικαρκινικές του ιδιότητες «εκτινάσσονται» στην κυριολεξία όταν το μπρόκολο συνδυάζεται με αγριοράπανο ή
~ όταν το αγοράζουμε προσέχουμε να έχει χρώμα ζωντανό πράσινο να είναι σφιχτό με ζουμερά κοτσάνια
~ το αποθηκεύουμε χωρίς να το πλύνουμε ελαφρά τυλιγμένο σε χαρτί κουζίνας και όχι σε πλαστικές σακούλες
~ πριν τη χρήση του το ~βάζουμε για λίγο στο ξύδι για να απομακρύνουμε τυχόν ζουζούνια και κατόπιν το ξεπλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό
~ αν τα κοτσάνια του δεν είναι πολύ μαλακά τα αποφλοιώνουμε