Μαστίχα Χίου, το “Ελληνικό δάκρυ”, ασπίδα του πεπτικού !


Η ασπίδα του πεπτικού
Το “ελληνικό δάκρυ” με τις ιδιαίτερες ευεργετικές του ιδιότητες που είναι γνωστές από την αρχαιότητα.
Στην κουζίνα χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό, ως γλυκό του κουταλιού (το γνωστό «υποβρύχιο») ή στο ψωμί και τα λικέρ. Στην ιατρική έχει ευρεία χρήση σε αλοιφές για εγκαύματα, για την παρασκευή ραμμάτων, επιδέσμων και υλικών αντισηψίας. Στον κόσμο της ομορφιάς η μαστίχα χρησιμοποιείται σε κρέμες προσώπου, σε σαπούνια κ.ά.. Αυτό το θαυματουργό δάκρυ έχει πολλές εφαρμογές στην καθημερινότητά μας με βασικό πλεονέκτημα: είναι Ελληνική 100%!
Τι άλλο κάνει:
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας είναι γνωστές από την αρχαιότητα, από τον Διοσκουρίδη, τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται πολύ σε φαρμακευτικά προϊόντα αλλά και σαν διατροφικό συμπλήρωμα.
Ο μοριακός μηχανισμός της αντιφλεγμονώδους δράσης της μαστίχας δεν είναι απόλυτα γνωστός. Από χημικής άποψης, η ανάλυση της ρητίνης του μαστιχόδενδρου καταδεικνύει κυρίως τερπένια στη μάζα της (ελανολικού και ολεανολικου οξέος), ενώ πρόσφατα έχει δημοσιεύτηκαν έρευνες που αναφέρονται σε ανίχνευση των αντιοξειδωτικών ουσιών, πολυφαινολών στην ρητίνη.
Από τις πιο γνωστές εφαρμογές της μαστίχας της Χίου, είναι η προστασία που παρέχει από την περιοδοντίτιδα, γι’ αυτό και συχνά αποτελεί σημαντικό συστατικό στις οδοντόκρεμες.
Η Μαστίχα Χίου είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση, λόγω τωναντιοξειδωτικών που περιέχει. Είναι γνωστή για την προστατευτικής της δράση σε διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του πνεύμονα, της λευχαιμίας, του προστάτη, του εντέρου, μέσω ενός μηχανισμού που περιορίζει τον πολλαπλασιασμό και την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων. Πρόσφατες έρευνες στα εργαστήρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου έδειξαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ασθενείς με νόσο Crohn. Οι ασθενείς, μετά από χορήγηση σκόνης μαστίχας Χίου, εμφάνισαν βελτιωμένη κλινική εικόνα και βελτιωμένους κλινικούς δείκτες.
Μελέτες επιβεβαιώνουν, ότι η μαστίχα της Χίου έχει αντιμικροβιακή δράση και δρα επουλωτικά, λύοντας συγκεκριμένες φλεγμονές του πεπτικού συστήματος. Το 1983 οι B. Marshall & R. Warren θεώρησαν ότι η γαστρική φλεγμονή και το πεπτικό έλκος είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Με την πάροδο του χρόνου διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτό το ελικοβακτηρίδιο οφείλεται συχνά η γαστρίτιδα, το πεπτικό έλκος, το αδενοκαρκίνωμα του πεπτικού συστήματος.
Έχει αποδειχθεί, ότι τα αντιβιοτικά σχήματα ξεριζώνουν επιτυχώς το ελικοβακτηρίδιο. Παρά ταύτα, η μη συμμόρφωση πολλών ασθενών και η αντιβιοτική τους αντίσταση, δημιούργησε την ανάγκη να βρεθούν νέες μέθοδοι για την καταστροφή του ελικοβακτηριδίου. Έρευνα έδειξε ότι η συνήθης μακράς- διάρκειας κατανάλωση μαστίχας, μπορεί να είναι δραστική στην εξάπλωση και στον αποικισμό του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, και κατά συνέπεια στην προστασία του πεπτικού συστήματος.
Σημαντική είναι η επίδραση της μαστίχας στη λειτουργία του ήπατος, καθώς ενεργοποιεί την αποτοξινωτική του δραστηριότητα.
Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, η μαστίχα έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα ως φαρμακευτική αγωγή, συμπλήρωμα διατροφής, στην κοσμετολογία και είναι διαθέσιμη σε διάφορες μορφές, όπως το φυσικό κόμμι, τη σκόνη μαστίχας, σε μορφή τσίχλας και σε μαστιχέλαιο.
Συνοψίζοντας, η Μαστίχα Χίου αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό προϊόν του τόπου μας, με ιδιαίτερο άρωμα και γεύση. Η καθημερινή κατανάλωση μαστίχας Χίου είτε με τη μάσηση, είτε ως πρόσθετο στις τροφές, έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, και παράλληλα αποτελεί μία ασπίδα προστασίας για την υγεία του, χάρη στην μεγάλη περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Παράλληλα, στο εργαστήριο Χημείας-Βιοχημείας-Φυσικοχημείας Τροφίμων του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου έγινε μελέτη in vivo αναφορικά με την κλινική εικόνα και τους εργαστηριακούς δείκτες δέκα ασθενών με νόσο Crohn (έλκη του γαστρεντερικού). Μετά τη χορήγηση μαστίχας Χίου σε μορφή κάψουλας μαζί με τη θεραπεία τους, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Οι ασθενείς εμφανίζουν βελτιωμένη κλινική εικόνα και βελτιωμένους εργαστηριακούς δείκτες.
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο εργαστήριο Xημείας και Bιοχημείας του Xαροκοπείου επωφελείται κανείς περισσότερο των ευεργετικών συστατικών από τη μάσηση της ανεπεξέργαστης μαστίχας. Η μοναδική στον κόσμο Μαστίχα Χίου, όπως βγαίνει από το Μαστιχόδενδρο, χωρίς καμία βιομηχανική επεξεργασία. Καθαρισμένη στο χέρι, στην φυσική της μορφή με όλες τις θαυματουργές ιδιότητες που έχουν κάνει την μαστίχα διάσημη.
Έχει αποδειχθεί ότι η μαστίχα έχει αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση.
Ακόμη και σε μικρό χρονικό διάστημα η Μαστίχα δύναται να θεραπεύσει τα πεπτικά έλκη. Αποτοξινώνει το ήπαρ, γι’ αυτό και είναι σημαντική η επίδραση της στην λειτουργία του.
Δρα κατά των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης.
Η Μαστίχα δρα επουλωτικά στις φλεγμονές όπως περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος, μέχρι τις κολίτιδες και τις αιμορροΐδες.
Ανακουφίζει από δυσάρεστες καταστάσεις όπως, δυσπεψία ή τυμπανισμό.
Η Μαστίχα όπως και το παράγωγό της κολοφώνιο,χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χειρουργικών νημάτων.
Τα ράμματα αυτά απορροφώνται από τον οργανισμό και δε χρειάζεται επέμβαση κοπής.
Για να αντιληφθούμε, εκτός των άλλων, την σπουδαιότητα της μαστίχας καλό θα ήταν να θυμηθούμε πως: Όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο. Ιπποκράτης (460-370 π.κ.χ.) 
Και βέβαια αξίζει και με το παραπάνω με τόσα πολλά ευεργετήματα που προσφέρει! η “τροφή”, λοιπόν,  έχει καταφέρει να εξασφαλίσει για τους φίλους της, που την χρειάζονται και ψάχνουν να βρουν ΕΓΓΥΗΜΈΝΑ ΚΑΘΑΡΗ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ μαστίχα Χίου σε μορφή κάψουλας, βέβαια, για σωστή διατήρηση και αποτελεσματικότητα, σε ιδιαίτερα ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΤΙΜΗ. Για να την αποκτήσετε επικοινωνήστε στο μέιλ μας: life@proionta-tis-fisis.com
Και υπόψιν, με την σκόνη από τις κάψουλες, μπορείτε να φτιάξετε και το μαστοχόνερο, την κηραλοιφή, αλλά και το λαδάκι μαστίχας που προτείνω παρακάτω!!! 
Αυτό που πρέπει να έχει κατά νού ο υποψήφιος αγοραστής είναι να προσέξει στη συσκευασία του προϊόντος να υπάρχει το ειδικό σήμα των μαστιχοπαραγωγών Χίου, που εξασφαλίζει ότι το προϊόν είναι πιστoποιημένο και εγκεκριμένο από την Ε.Μ.Χ
και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ έχει πάρει την αναγνώριση που της αξίζει και ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ: Η μαστίχα Χίου αναγνωρίστηκε και επισήμως ως φυσικό φάρμακο


Εδώ πρόκειται για συνέδριο με θέμα την Μαστίχα της Χίου ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

«Η Μαστίχα της Χίου»

Χίος, 16-17 Σεπτεμβρίου 2006

Πρακτικά επιστημονικού συνεδρίου: (ανεξάντλητο δώρο της Φύσης)


Μαστίχα - τροφή


Εξειδικευμένες χρήσεις του μαστιχιού και κοινωνική ιστορία των μαστιχοχωρίων.” (Βαρλάς, Μιχάλης , Ιστορικός, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού). (File Format: PDF/Adobe Acrobat 237 KB) Ταυτοποίηση και αξιολόγηση δραστικών συστατικών μαστίχας Χίου.” (Σκαλτσούνης, Α.Λ. , Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τομέας Φαρμακογνωσίας). (File Format: PDF/Adobe Acrobat 123Kb)Δράση μαστίχας κατά τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης.” (Τριανταφύλλου-Πιτίδη, Αγγελική ,Αναπλ. Καθηγήτρια, Ιατρικής Σχολής Αθηνών). (File Format: PDF/Adobe Acrobat 137 KB)Το μαστιχέλαιο από το φυτό Pistacia Lentiscus var.chia παρεμποδίζει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων και αναστέλλει τη διαδικασία της αγγειογένεσης in vitro και in vivo. ” ( Δρ. Λουτράρη, Ελένη, Μαγκούτα, Σοφία και Ρούσσος, Χάρης Εργαστήρια “Γ.Π. Λιβανός και M. Σίμου”, Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, Κλινική Εντατικής Θεραπείας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο ΑθήναςΚολίσης,Φραγκίσκος Ν. Καθηγητής, Ε.Μ.Π, Σχ. Χημικών Μηχανικών, Ινστιτούτο Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας Ε.Ι.Ε,Πυριόχου,Αναστασία, Κόικα, Βασιλική, Παπαπετρόπουλος, Ανδρέας Εργαστήριο Μοριακής Φαρμακολογίας, Φαρμακευτικό Τμήμα, Πανεπιστήμιο Πάτρας ). (File Format: PDF/Adobe Acrobat 187KΒ)Δράση μαστίχας κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. ” (Δρ. Ντάμπος, Κωνσταντίνος , Ιατρός Γαστρεντερολόγος, Γενικό Νοσοκομείο Χίου, Γαστρεντερολογικό Τμήμα). (File Format: PDF/Adobe Acrobat 56KΒ)Αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση μαστίχας Χίου. ” (Ανδρικόπουλος, Νικόλαος, Καθηγητής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τομέας Βιοχημείας Χημείας Τροφίμων.). (File Format:PDF/Adobe Acrobat 122KΒ)
Η συμβολή της μαστίχας Χίου στη στοματική υγεία. ” (Κάλφας, Σωτήριος, Αν.Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Οδοντιατρικό τμήμα,
Τοπίτσογλου, Βασιλική, Αν.Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εργαστήριο Προληπτικής Οδ/κης και Περιοδοντολογίας). (File Format: PDF/Adobe Acrobat 677KΒ)
Η επίδραση της μαστίχας στη σταθεοποίηση γαλακτωμάτων εκχυλισμάτων Δικτάμου. ” (Συλλιγνάκη, Γ., Φαρμακοποιός, & Συλλιγνάκη, Π. Χημικός.). (File Format: PDF/Adobe Acrobat 119KB)
Εφαρμογές της μαστίχας στην κοσμετολογία. ” (Βασιλάτου, Κ., Χημικός, Msc Cosmetologie.). (File Format: PDF/Adobe Acrobat 208KΒ)
Μαστίχα ιστορική αναδρομή. ” (Μπελλές, Χρήστος, Δρ. Ιστορίας ). (File Format: PDF/Adobe Acrobat 112Kb)