Η ασπίδα του πεπτικού
Το “ελληνικό δάκρυ” με τις ιδιαίτερες ευεργετικές του ιδιότητες που είναι γνωστές από την αρχαιότητα.
Στην κουζίνα χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό, ως γλυκό του κουταλιού (το γνωστό «υποβρύχιο») ή στο ψωμί και τα λικέρ. Στην ιατρική έχει ευρεία χρήση σε αλοιφές για εγκαύματα, για την παρασκευή ραμμάτων, επιδέσμων και υλικών αντισηψίας. Στον κόσμο της ομορφιάς η μαστίχα χρησιμοποιείται σε κρέμες προσώπου, σε σαπούνια κ.ά.. Αυτό το θαυματουργό δάκρυ έχει πολλές εφαρμογές στην καθημερινότητά μας με βασικό πλεονέκτημα: είναι Ελληνική 100%!
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας είναι γνωστές από την αρχαιότητα, από τον Διοσκουρίδη, τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται πολύ σε φαρμακευτικά προϊόντα αλλά και σαν διατροφικό συμπλήρωμα.
Ο μοριακός μηχανισμός της αντιφλεγμονώδους δράσης της μαστίχας δεν είναι απόλυτα γνωστός. Από χημικής άποψης, η ανάλυση της ρητίνης του μαστιχόδενδρου καταδεικνύει κυρίως τερπένια στη μάζα της (ελανολικού και ολεανολικου οξέος), ενώ πρόσφατα έχει δημοσιεύτηκαν έρευνες που αναφέρονται σε ανίχνευση των αντιοξειδωτικών ουσιών, πολυφαινολών στην ρητίνη.
Από τις πιο γνωστές εφαρμογές της μαστίχας της Χίου, είναι η προστασία που παρέχει από την περιοδοντίτιδα, γι’ αυτό και συχνά αποτελεί σημαντικό συστατικό στις οδοντόκρεμες.
Παράλληλα, στο εργαστήριο Χημείας-Βιοχημείας-Φυσικοχημείας Τροφίμων του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου έγινε μελέτη in vivo αναφορικά με την κλινική εικόνα και τους εργαστηριακούς δείκτες δέκα ασθενών με νόσο Crohn (έλκη του γαστρεντερικού). Μετά τη χορήγηση μαστίχας Χίου σε μορφή κάψουλας μαζί με τη θεραπεία τους, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Οι ασθενείς εμφανίζουν βελτιωμένη κλινική εικόνα και βελτιωμένους εργαστηριακούς δείκτες.
Έχει αποδειχθεί ότι η μαστίχα έχει αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση.
Ακόμη και σε μικρό χρονικό διάστημα η Μαστίχα δύναται να θεραπεύσει τα πεπτικά έλκη. Αποτοξινώνει το ήπαρ, γι’ αυτό και είναι σημαντική η επίδραση της στην λειτουργία του.
Η Μαστίχα δρα επουλωτικά στις φλεγμονές όπως περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος, μέχρι τις κολίτιδες και τις αιμορροΐδες.
Ανακουφίζει από δυσάρεστες καταστάσεις όπως, δυσπεψία ή τυμπανισμό.
Η Μαστίχα όπως και το παράγωγό της κολοφώνιο,χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χειρουργικών νημάτων.
Τα ράμματα αυτά απορροφώνται από τον οργανισμό και δε χρειάζεται επέμβαση κοπής.
Και υπόψιν, με την σκόνη από τις κάψουλες, μπορείτε να φτιάξετε και το μαστοχόνερο, την κηραλοιφή, αλλά και το λαδάκι μαστίχας που προτείνω παρακάτω!!!
“Εξειδικευμένες χρήσεις του μαστιχιού και κοινωνική ιστορία των μαστιχοχωρίων.” (Βαρλάς, Μιχάλης , Ιστορικός, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού). (File Format: PDF/Adobe Acrobat 237 KB)“ Ταυτοποίηση και αξιολόγηση δραστικών συστατικών μαστίχας Χίου.” (Σκαλτσούνης, Α.Λ. , Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τομέας Φαρμακογνωσίας). (File Format: PDF/Adobe Acrobat 123Kb)“Δράση μαστίχας κατά τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης.” (Τριανταφύλλου-Πιτίδη, Αγγελική ,Αναπλ. Καθηγήτρια, Ιατρικής Σχολής Αθηνών). (File Format: PDF/Adobe Acrobat 137 KB)“Το
μαστιχέλαιο από το φυτό Pistacia Lentiscus var.chia παρεμποδίζει τον
κυτταρικό πολλαπλασιασμό και την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων και
αναστέλλει τη διαδικασία της αγγειογένεσης in vitro και in vivo. ”
( Δρ. Λουτράρη, Ελένη, Μαγκούτα, Σοφία και Ρούσσος, Χάρης Εργαστήρια
“Γ.Π. Λιβανός και M. Σίμου”, Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, Κλινική Εντατικής
Θεραπείας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο ΑθήναςΚολίσης,Φραγκίσκος Ν. Καθηγητής, Ε.Μ.Π, Σχ. Χημικών Μηχανικών, Ινστιτούτο Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας Ε.Ι.Ε,Πυριόχου,Αναστασία,
Κόικα, Βασιλική, Παπαπετρόπουλος, Ανδρέας Εργαστήριο Μοριακής
Φαρμακολογίας, Φαρμακευτικό Τμήμα, Πανεπιστήμιο Πάτρας ). (File Format:
PDF/Adobe Acrobat 187KΒ)“Δράση μαστίχας κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. ”
(Δρ. Ντάμπος, Κωνσταντίνος , Ιατρός Γαστρεντερολόγος, Γενικό Νοσοκομείο
Χίου, Γαστρεντερολογικό Τμήμα). (File Format: PDF/Adobe Acrobat 56KΒ)“Αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση μαστίχας Χίου. ”
(Ανδρικόπουλος, Νικόλαος, Καθηγητής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών,
Τομέας Βιοχημείας Χημείας Τροφίμων.). (File Format:PDF/Adobe Acrobat
122KΒ) “Η συμβολή της μαστίχας Χίου στη στοματική υγεία. ” (Κάλφας, Σωτήριος, Αν.Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Οδοντιατρικό τμήμα, Τοπίτσογλου, Βασιλική, Αν.Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εργαστήριο Προληπτικής Οδ/κης και Περιοδοντολογίας). (File Format: PDF/Adobe Acrobat 677KΒ) “Η επίδραση της μαστίχας στη σταθεοποίηση γαλακτωμάτων εκχυλισμάτων Δικτάμου. ” (Συλλιγνάκη, Γ., Φαρμακοποιός, & Συλλιγνάκη, Π. Χημικός.). (File Format: PDF/Adobe Acrobat 119KB) “Εφαρμογές της μαστίχας στην κοσμετολογία. ” (Βασιλάτου, Κ., Χημικός, Msc Cosmetologie.). (File Format: PDF/Adobe Acrobat 208KΒ) “Μαστίχα ιστορική αναδρομή. ” (Μπελλές, Χρήστος, Δρ. Ιστορίας ). (File Format: PDF/Adobe Acrobat 112Kb) |