Βουλωμένη Μύτη; 15 λεπτά για να αναπνεύσετε ελεύθερα!


Βουλωμένη Μύτη! Πρόκειται για ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που μας ταλαιπωρεί κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος το χειμώνα ή την άνοιξη λόγω αλλεργικής ρινίτιδας. Η βουλωμένη μύτη μπορεί να κάνει τη ζωή μας δύσκολη, αφού εμποδίζει τον ύπνο. Το αποτέλεσμα; Υπνηλία και κούραση την επόμενη ημέρα. 

Ευτυχώς υπάρχουν μερικές εύκολες λύσεις (χωρίς φάρμακα) για να αναπνεύσουμε και πάλι ελεύθερα.
Η ρινική συμφόρηση εκτός των άλλων μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα αυτιά, στην ακρόαση, και στην ομιλία. Με λίγα λόγια είναι σαν να σου κλείνουν ασφυκτικά το πρόσωπο μ’ ένα μαξιλάρι και νιώθεις ότι θα σκάσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί μελέτες έχουν δείξει ότι η αναπνοή από το στόμα, όταν η μύτη είναι βουλωμένη, δεν μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να νιώσει ότι «χορταίνει αέρα» αφού το στόμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ρόλο της μύτης ως κύριο όργανο αναπνοής. Βέβαια, όταν αυτό συμβαίνει για 2-4 μέρες, όπως όταν κάποιος πάθει μία ίωση του ανώτερου αναπνευστικού ή εκτεθεί σε ερεθιστικούς παράγοντες (ψύχος, αέρας, υγρασία, σκόνη κ.ά.), τότε είναι πολύ πιο εύκολο να το αντιμετωπίσει. Όταν όμως μιλάμε για μια συχνή κατάσταση μέσα στη διάρκεια του χρόνου, τότε σωστό και απαραίτητο είναι να ψάξουμε την αιτία της βουλωμένης μύτης.

Το μπούκωμα διαρκεί συνήθως μερικές μέρες, αλλά επειδή ο ασθενής αναγκάζεται να αναπνέει μόνο από το στόμα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπως π.χ. ξηροστομία ή σκάσιμο των χειλιών, ενώ δεν είναι σπάνιο να οδηγήσει και σε φλεγμονή των ιγμορίων (ιγμορίτιδα).

2 λεπτά για φυσιολογικό ορό
Το πρωί αμέσως μόλις ξυπνήσετε ψεκάστε στη μύτη σας λίγες σταγόνες φυσιολογικού ορού ή λίγο αλατόνερο κάνοντας το εξής: βράζετε 1 ποτήρι νερό για 2-3 λεπτά και όταν γίνει χλιαρό, προσθέτετε 1/2 κουταλιά αλάτι. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα σταγονόμετρο ή μια σύριγγα από το φαρμακείο -χωρίς βελόνα- για να σταλάξετε 3-4 σταγόνες αλατόνερο στο κάθε ρουθούνι. Αφού αφήσετε να δράσει για 1 λεπτό πρέπει να φυσήξετε δυνατά, ένα ρουθούνι τη φορά. Αφού λοιπόν καθαρίσετε τις βλέννες, ξαναρίχνετε φυσιολογικό ορό ή αλατόνερο, σε κάθε ρουθούνι. Απαγορεύεται όμως να φυσήξετε τη μύτη σας. Αφήστε το προϊόν να δράσει.




10 λεπτά για ένα ζεστό ντους ή ένα ατμόλουτρο 
Έχει αποδειχθεί ότι ένα ζεστό ντους βοηθά σε περίπτωση βουλωμένης μύτης. Μπορείτε ακόμη να τοποθετήσετε μια ζεστή κομπρέσα γύρω από το λαιμό, τη μύτη, τα μάτια και τα μάγουλα. Η ζεστασιά της πετσέτας θα σας ανακουφίσει.
Εκείνο όμως που θα σας κάνει να αναπνεύσετε ελεύθερα είναι ένα ατμόλουτρο. Εισπνέοντας τον ατμό οι ρινικές εκκρίσεις αποβάλλονται ευκολότερα. Η συνταγή είναι η εξής: σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνετε μέσα λίγα φύλλα ευκάλυπτου. Στη συνέχεια καλύψτε το κεφάλι σας με μια πετσέτα για να μη φύγει ο ατμός και σκύψτε πάνω από την κατσαρόλα κάνοντας εισπνοές. H μύτη σας θα ξεβουλώσει και το συνάχι θα υποχωρήσει. Mπορείτε ακόμη να βράσετε λίγη σόδα ή αλάτι και να εισπνεύσετε τους υδρατμούς.
Δείτε ακόμη: Εισπνέοντας ατμούς βοτάνων

1 λεπτό για την πρόπολη
Ένα φυσικό προϊόν, που πραγματικά θα σας φανεί πολύ χρήσιμο κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος που συνοδεύεται με μπούκωμα είναι η πρόπολη. Χάρη στις αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που διαθέτει βοηθά πολύ και στην αποσυμφόρηση της ρινικής κοιλότητας. Είναι πραγματικά ένα φυσικό αντιβιοτικό χωρίς παρενέργειες και αντενδείξεις. Την πρόπολη θα τη βρείτε στα καταστήματα υγιεινών τροφών και βοτάνων και στα φαρμακεία ακόμη και σε σπρέι. Επίσης είναι πολύ αποτελεσματική στην υγιεινή της στοματικής κοιλότητας, υπό μορφή οδοντοπλυμμάτων, όπου καταπολεμά τις διάφορες λοιμώξεις και την κακοσμία.

2 λεπτά κάθε βράδυ ΄
Είναι καλό να κάνετε ένα τελευταίο καθαρισμό της μύτης το βράδυ πριν πάτε για ύπνο, επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία που κάνατε το πρωί με φυσιολογικό ορό ή αλατόνερο. Ακόμη, αν έχετε τη δυνατότητα, κοιμηθείτε με έναν υγραντήρα στην κρεβατοκάμαρα για να αποβάλλονται πιο εύκολα οι ρινικές εκκρίσεις. Να θυμάστε, ότι ο ξηρός αέρας μπορεί να επιβαρύνει τον ερεθισμό της μύτης.

Τα σπρέι με σύνεση
Τα μη κορτιζονούχα αποσυμφορητικά σπρέι μπορούν να σας ανακουφίσουν από τη ρινική συμφόρηση, αλλά συνιστάται να μην τα χρησιμοποιήσετε για περισσότερο από μία εβδομάδα, επειδή υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να τα συνηθίσει ο οργανισμός και να προκληθεί φαρμακευτική ρινίτιδα.

tips
• Φροντίστε να ενυδατώνετε τον οργανισμό πίνοντας πολλά υγρά. Η επαρκής ενυδάτωση περιορίζει τη ρινική απόφραξη.
• Αποφύγετε το κάπνισμα. Αν δεν είστε καπνιστής, αποφύγετε τη συναναστροφή με καπνιστές, αφού ακόμη και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή. 

Το είδα: naturanrg.gr