Σπαστική Κολίτιδα: Τι είναι, Πρόληψη και Φυσική Θεραπεία!

Μάθετε πως θα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την πιο συχνή πάθηση του γαστρεντερικού μας συστήματος και τι προτείνει νέα έρευνα: 

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, όπως λέγεται επιστημονικά η σπαστική κολίτιδα, εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες, αλλά και στους νέους και αφορά περίπου το 15% του πληθυσμού της Ελλάδας. Αρκετοί ωστόσο που ταλαιπωρούνται από τη συγκεκριμένη πάθηση δεν το γνωρίζουν και έτσι αγνοούν τα συμπτώματα και δεν κάνουν κάτι για την αντιμετώπιση της. Ένας στους 8 ενήλικες παρουσιάζει το Σ.Ε.Ε κάποια περίοδο της ζωής τους. Ενημερωθείτε λοιπόν για να την αντιμετωπίσετε άμεσα και αποτελεσματικά γνωρίζοντας τις αιτίες, αλλά και τις λύσεις που προσφέρει σήμερα η συμβατική και η εναλλακτική ιατρική.

Τι είναι η σπαστική κολίτιδα-Συμπτώματα
Πόνοι, κράμπες στην κοιλιά, συχνά φουσκώματα, διάρροια με αρκετές επισκέψεις στην τουαλέτα ή άλλοτε δυσκοιλιότητα με ισχυρό πόνο, είναι συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι πιθανότατα υποφέρετε από το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου. Η διαταραχή στις κενώσεις στην περίπτωση που οφείλεται σε Σ.Ε.Ε, διαρκούν συνήθως περισσότερο από ένα μήνα. Άλλα συμπτώματα που έχουν σχέση με τη σπαστική κολίτιδα είναι η ναυτία, η δυσπεψία και η αυξημένη παραγωγή εντερικών αερίων.

Που οφείλεται
Τα αίτια που προκαλούν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έως και σήμερα δεν είναι απολύτως επιστημονικά εξακριβωμένα. Το στρες ωστόσο θεωρείται ένας βασικός παράγοντας του συνδρόμου, ενώ αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι κάποιες τροφές παίζουν καταλυτικό ρόλο στην πυροδότηση των συμπτωμάτων του Σ.Ε.Ε. Η αυξημένη πρόσληψη λίπους στη διατροφή μας, τα μεγάλα γεύματα, το κάπνισμα και η συνήθεια να τρώμε γρήγορα και σε ακανόνιστες ώρες, είναι αιτίες που μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Ορισμένοι ακόμη παράγοντες που μπορούν να επιβαρύνουν την κατάσταση μας είναι η δυσανεξία στη λακτόζη και η κατάχρηση αντιβιοτικών, που μπορεί να καταστρέψουν τη χλωρίδα του εντέρου. Ακόμη, αν λαμβάνετε φάρμακα, ενημερώστε το γιατρό σας, γιατί ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων ενδέχεται να επιδεινώσουν ή να πυροδοτήσουν κρίσεις σπαστικής κολίτιδας. Ορισμένα από τα φάρμακα που ίσως να επιδεινώσουν την κατάσταση είναι η κωδείνη (σε αντιβηχικά), η μεθοτρεξάτη, τα διουρητικά, η μορφίνη, τα ηρεμιστικά και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά.

Δείτε: ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ-Τα βακτηρίδια πού είναι υπερ της ζωής! (Βίντεο)

Φτιάχνω rejuvelac-Αναζωογονώ την εσωτερική μου χλωρίδα


Kεφίρ (kefir) – Το ζωντανό ποτό


Θεραπεία
Η σπαστική κολίτιδα προκαλείται από ένα σύνολο αιτιών και επομένως η συμβατική και εναλλακτική ιατρική στοχεύουν στην εξομάλυνση των συμπτωμάτων και την ανακούφιση όσων πάσχουν από την πάθηση.

Τι θα σας πει ο γιατρός
Ο γιατρός που θα σας εξετάσει και θα διαγνώσει ότι πάσχετε από το σύνδρομο πιθανότατα θα σας συστήσει μια ισορροπημένη διατροφή με λιγότερα λίπη. Ανάλογα το πρόβλημα μπορεί να χορηγήσει σπασμολυτικά φάρμακα για την καταπολέμηση του πόνου, λοπεραμίδη για να καθυστερήσει την κίνηση της τροφής στο έντερο και ατροπίνη που καταπραΰνει από τις κράμπες στην κοιλιά. Ο γιατρός θα χορηγήσει στον ασθενή τα κατάλληλα φάρμακα ανάλογα με τα συμπτώματα. Σε άτομα με διάρροια θα χορηγηθούν αντιδιαρροικά, ενώ αν το κύριο πρόβλημα είναι η δυσκοιλιότητα, θα χορηγηθούν καθαρτικά και θα συστηθεί η λήψη αρκετών υγρών. Άτομα που πάσχουν από σπαστική κολίτιδα και έχουν κατάθλιψη μπορούν να επισκεφτούν ψυχολόγο ή ψυχίατρο προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν το άγχος που επιδεινώνει το πρόβλημα.





Οι εναλλακτικές λύσεις
Βότανα, ασκήσεις, διαλογισμός και διατροφή μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το Σ.Ε.Ε αποτελεσματικά, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό το στρες, αλλά και άλλες αιτίες που επιδεινώνουν την κατάσταση σας.
Χρησιμοποιήστε βότανα: Η μέντα έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες και έχει τη δυνατότητα να καταπραΰνει τους εντερικούς σπασμούς. Κάντε ένα αφέψημα μέντας με ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μέντα ή ένα φακελάκι που θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ. Άλλα βότανα που βοηθούν είναι: Αλθαία, βάλσαμο, φύλλα μυρτιάς, ρίγανη ξερή και μελισσόχορτο.
Κάντε βελονισμό: Με τη βοήθεια του βελονισμού μπορείτε να μειώσετε δυσάρεστα συμπτώματα του συνδρόμου, όπως η διάρροια, αλλά και να ελέγξετε το στρες. Θα χρειαστούν περισσότερες από 8 συνεδρίες.
Βελτιώστε τη διατροφή σας: Οι διατροφικές μας συνήθειες πιθανόν να προκαλούν επιδείνωση του προβλήματος. Τα πολλά λιπαρά, τα αυγά, τα γλυκά, τα λιπαρά σνακ, τα πικάντικά και οι πολλοί καφέδες, ερεθίζουν το πεπτικό σε ορισμένα άτομα. Συνίσταται επίσης να εντάξετε σταδιακά στη διατροφή σας, πράσινα και κίτρινα λαχανικά, ρύζι, φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης.
Αθληθείτε: Περπατήστε καθημερινά για μια ώρα περίπου για να χαλαρώσετε το σώμα σας και να διευκολύνετε την πέψη. Ακόμη μπορείτε να κάνετε το αγαπημένο σας άθλημα αφού η δυνατή άσκηση έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της πάθησης.
Κάντε γιόγκα: Για να μειώσετε το στρες και να χαλαρώσετε μπορεί να σας φανούν χρήσιμα ο διαλογισμός, οι αναπνευστικές ασκήσεις και κάποιες στάσεις της γιόγκα. Πάρτε ένα βιβλίο για αρχάριους για να ξεκινήσετε μόνοι σας ή ακόμα καλύτερα επισκεφτείτε έναν ειδικό.
Δοκιμάστε την ομοιοπαθητική: Απευθυνθείτε σε ομοιοπαθητικό ιατρό, ο οποίος, αφού πάρει το πλήρες ιστορικό σας, θα σας δώσει το κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο για την περίπτωση σας. Μερικά από τα φάρμακα που συνήθως χορηγούνται για το σύνδρομο είναι το mercurius vivus, το Colocynthis και το Nux vomica.

Νέα έρευνα προτείνει ύπνωση
Η ύπνωση μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική θεραπεία για όσους πάσχουν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα) σύμφωνα με νέα έρευνα, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 364 και διεξήχθη από τους ερευνητές σε Πανεπιστήμιο της Σουηδίας.
Η έρευνα έδειξε ότι το 40% των ασθενών εμφάνισε βελτίωση των συμπτωμάτων τους και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η θεραπεία της σπαστικής κολίτιδας, μέσω της ύπνωσης έχει μελετηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα θεραπείας με ύπνωση.
Η θεραπεία με ύπνωση μαθαίνει στους ασθενείς με κολίτιδα να ελέγχουν τα συμπτώματα τους μέσω βαθιάς χαλάρωσης. Σε άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Σκανδιναβική Επιθεώρηση Γαστρεντερολογίας , εξετάστηκαν 208 ασθενείς με κολίτιδα που προηγουμένως είχαν ακολουθήσει θεραπεία μέσω ύπνωσης και φάνηκε ότι το 85% αυτών που βοηθήθηκαν από την ύπνωση εξακολούθησαν να επωφελούνται από τις ευεργετικές επιπτώσεις της θεραπείας ακόμη και επτά χρόνια μετά τη θεραπεία.

Τι να προσέξετε
Για να περιορίστε και να προλάβετε τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω :

  • Αν το κύριο πρόβλημα σας είναι η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια τότε εντάξτε σταδιακά στο πρόγραμμα διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Τέτοιες τροφές είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως ή τα πολύσπορα. Την ποσότητα που χρειάζεστε ημερησίως μπορείτε να βρείτε σε 4 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως, μπρόκολο, 100 γραμμάρια κουκιά, 1 μήλο, αρακάς, παξιμάδι βρώμης, 250 ml φακές, κουνουπίδι, πίτουρο δημητριακών.
  • Κόψτε το κάπνισμα και μειώστε την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνετε καθημερινώς.
  • Αντιμετωπίστε το στρες με γιόγκα ή με τρόπους που σας χαλαρώνουν και απαλύνουν την ένταση που έχετε διοχετευμένη.
  • Αποφεύγετε να πίνετε ανθρακούχα ποτά ειδικά όσοι έχετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας.
ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η σπαστική κολίτιδα (ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου) ενοχλεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και κυρίως γυναίκες.
Θεωρείται περισσότερο ψυχοσωματική ασθένεια, καθώς το στρες, η κακή ψυχολογία και η κούραση συχνά πυροδοτούν την έναρξη των συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
  • Πόνος στην κοιλιακή χώρα 
  • Φούσκωμα και αέρια 
  • Διάρροια/δυσκοιλιότητα ή εναλλαγή τους 
  • Αίσθημα ατελούς κένωσης 
  • Βλέννες στα κόπρανα 
Συνήθως εμφανίζεται σε ηλικίες μεταξύ των 15 και 40 ετών και μέχρι σήμερα δεν έχει συγκεκριμένη θεραπεία. Πιο συχνά αντιμετωπίζεται με συνδυασμό φαρμακευτικής και διαιτητικής αγωγής. Τα φάρμακα μπορεί να είναι καθαρκτικά, αναλγητικά ή και αντικαταθλιπτικά, ενώ η διαιτητική αγωγή περιλαμβάνει την αποφυγή των παρακάτω τροφών*:
  • Δημητριακά ολικής άλεσης 
  • Γάλα και κάποια γαλακτοκομικά 
  • Καφές, τσάι και αναψυκτικά 
  • Κρεμμύδι, πιπεριές, λάχανο 
  • τηγανιτά 
*Γενικά, οι τροφές που μπορεί να διεγείρουν το έντερο ποικίλουν από άτομο σε άτομο και πρέπει να αποκλείονται κατά περίπτωση.
Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα, μασώντας καλά το φαγητό μας, να πίνουμε αρκετό νερό και να αθλούμαστε.

Το είδα: alttherapy.blogspot.gr
και: www.rsts.gr

Οι πληροφορίες που δίδονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας η την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας