Θαυματουργά βότανα και έλαια ενάντια στην κατάθλιψη!

Στη δύσκολη εποχή της κρίσης, η ψυχολογία των περισσότερων βρίσκεται στα Τάρταρα, ενώ η κατάθλιψη και η μελαγχολία είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Παρόλο που η ιατρική και η φαρμακοβιομηχανία έχουν πραγματοποιήσει άλματα στην αντιμετώπιση των ψυχικών νόσων (λέμε τώρα…), υπάρχουν αρκετές παραδοσιακές φυσικές θεραπείες για την ψυχική κατάρρευση
Πολλοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν στον βελονισμό, στην ομοιοπαθητική και την αρωματοθεραπεία, ενώ ιδιαίτερα αποτελεσματικά θεωρούνται τα βότανα. Πολλά από αυτά έχουν τη δυνατότητα να απομακρύνουν τη μελαγχολία, να τονώσουν το άτομο και να επιφέρουν ισορροπημένη διάθεση στον παθόντα. Εδώ παρουσιάζονται ορισμένα από τα σημαντικότερα φυτά που συστήνονται από τους βοτανολόγους για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται πάντα ύστερα από συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

ΠεύκοΠεύκο
Βρασμένα φύλλα πεύκου και αρσενικά άνθη του στο νερό της μπανιέρας ηρεμούν, ξεκουράζουν και ανακουφίζουν όσους πάσχουν από κατάθλιψη. Στη μυθολογία, το πεύκο ήταν το αγαπημένο φυτό της Ρέας, μητέρας των θεών γιατί συμβόλιζε την ένωση των γονιών της, του Ουρανού και της Γης.

ΒάλσαμοΒαλσαμόχορτο
Υπάρχουν περίπου 300 είδη του φυτού αυτού και στην Κρήτη συναντούμε 9 από αυτά, από τα οποία τα 5 είναι ενδημικά. Είναι θάμνος αειθαλής, λείος, πολύκλαδος που φτάνει σε ύψος τα 30 – 60 εκατοστά. Στέλεχος όρθιο με μικρά επιμήκη φύλλα που έχουν πολλά διαφανή στίγματα. Αν τρίψουμε τα άνθη του, αναδίδεται μία δυνατή μυρουδιά ρητίνης. Τα άνθη του είναι χρυσοκίτρινα. Ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται όλα τα αέρια μέρη του φυτού. Πολύ γνωστό είναι το βαλσαμόλαδο που παρασκευάζεται από τις ανθοφόρες κορυφές του βοτάνου. Το φυτό Βάλσαμο στην εναλλακτική ιατρική προσφέρει εναλλακτική θεραπεία βοηθώντας παραδοσιακά να αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με κατάθλιψη
Είναι ιδανικό για την κατάθλιψη της εμμηνόπαυσης και τις νευραλγίες,ενώ ως καταπραϋντικό φυτό, ηρεμεί και τονώνει τον οργανισμό.
Δείτε περισσότερα: Βαλσαμόχορτο και βαλσαμόλαδο το Θαυματουργό!


GinkgoGinkgo Biloba (Τζίνγκο Μπιλόμπα)
Θαυματουργό βότανο που χρησιμοποιείται ευρέως από Κινέζους θεραπευτές και μεταξύ άλλων βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Το τζίνγκο μπιλόμπα, κυκλοφορεί στο εμπόριο σε πολλές μορφές: δισκία, κάψουλες, βάμμα, ωστόσο η χρήση του απαιτεί προσοχή αν συνδυάζεται με άλλα φάρμακα.
Δείτε περισσότερα: Ginkgo Biloba (Τζίνγκο Μπιλόμπα) – Το βότανο της μνήμης!


GinsengΤζίνσενγκ Το Τζίνσενγκ 
καταπολεμά το σωματικό και νοητικό στρες και χορηγείται σε περιπτώσεις γενικής αδυναμίας που προέρχεται από κατάθλιψη. Εχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τον οργανισμό από την ένταση, ενώ επισημαίνεται ότι οι ιαματικές του ιδιότητες συναντώνται μόνο στο αυτοφυές τζίνσενγκ και όχι σε αυτό που καλλιεργείται. Χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό φάρμακο για περισσότερα από 5.000 χρόνια και ευρέως το υιοθέτησε η παραδοσιακή ιατρική της Αμερικής. Στα συστατικά του περιλαμβάνεται και βιταμίνη DΔείτε ακόμη: Τζίνσενγκ – Πανάκεια (Ginseng – Panax) η ρίζα της ζωής!

Ερυθραία - κενταύριοΕρυθραία – κενταύριο
Η Ερυθραία ευδοκιμεί στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας και συναντάται σε αμμώδη εδάφη, ενώ οι αντικαταθλιπτικές ιδιότητές του αναγνωρίζονται επίσημα ακόμα και στις μέρες μας από τους πρακτικούς γιατρούς και την συνιστά ως φάρμακο κατά της μελαγχολίας ο διάσημος Γερμανός βοτανολόγος Kneipp.
Δείτε: Ερυθραία – Κενταύριο, ιδιότητες και κένταυρος Χείρων!


μελισσόχορτοΜελισσόχορτο
Έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και σε συνδυασμό με βαλεριάνα και ζυθοβότανο καταπολεμά την αϋπνία, ενώ ο Άραβας γιατρός Αβικέννας έλεγε ότι «το μελισσόχορτο κάνει την καρδιά ευτυχισμένη»
Το μελισσόχορτο έχει επίσης δειχθεί ότι διαθέτει ηρεμιστική δράση, καθώς μία έρευνα έδειξε ότι μειώνει το άγχος, αν και ο συγγραφέας της είπε ότι χρειάζεται επιπλέον έρευνα. [3] In vitro έρευνες έδειξαν ότι δρα ανασταλτικά στην τρανσαμινάση του GABA, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την δράση του ως ηρεμιστικό. Το υπεύθυνο συστατικό φαίνεται να είναι το ροσμαρινικό οξύ.
Δείτε: Το υπέροχο Μελισσόχορτο!


τριγωνέλλα!!Τριγωνέλλα
Η κατανάλωσή της προκαλεί πάχυνση και ενισχύει τον αδύναμο οργανισμό, ενώ είναι τονωτική στις περιπτώσεις ψυχικών και φυσικών ασθενειών. Τονωτικό. Σε περιπτώσεις ανορεξίας και ατονίας, η τριγωνέλλα έχει γρήγορα αποτελέσματα και από την δεύτερη ή την τρίτη ημέρα η όρεξη μεγαλώνει και σε λίγο χρονικό διάστημα οι ασθενείς αισθάνονται καταπληκτική ευφορία.
Δείτε: Τριγωνέλλα – Fenugreek: Η Ελληνική χλόη – γραικόχορτος


φασκόμηλο ανθισμένο Salvia fruticosaΦασκόμηλο
Μετριάζει τον ερεθισμό του νευρικού συστήματος και κατευνάζει τον εγκέφαλο, ενώ είναι ευεργετικό σε περιπτώσεις νευρικών διαταραχών, καταθλιπτικών καταστάσεων και ατονίας της μνήμης.
Αιθέριο έλαιο φασκόμηλου – CLARY SAGE
Λαμβάνεται με απόσταξη με υδρατμούς από τις κορυφές των ανθέων και τα φύλλα του φυτού Salvia Sclarea. Πρόκειται για ένα θελκτικό αιθέριο έλαιο. Χρησιμοποιείται σε λάδι για μασάζ και στο μπάνιο για την αντιμετώπιση δυσάρεστων ψυχολογικών καταστάσεων
Δείτε περισσότερα: Φασκόμηλο το βότανο της αθανασίας!


ΒαλεριανήΒαλεριανή
Η βαλεριάνα χρησιµοποιείται κυρίως για ηρεµιστικούς και κατευναστικούς σκοπούς, καθώς πρόκειται για ένα βότανο µε αγχολυτικές και αντισπασµωδικές ιδιότητες που θεωρείται ότι καταπραΰνει το νευρικό σύστηµα σε περιπτώσεις νευρώσεων, κατάθλιψης, εξάψεων και υπερέντασης. Θεωρείται επίσης χρήσιµη σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, νευραλγίας, κολίτιδας, υπέρτασης, κολικών του εντέρου, ρευµατικών πόνων και δυσµηνόρροιας αλλά και σε κράµπες, ηµικρανία, αϋπνία, πονόδοντο και νευρικό άσθµα.
Δείτε: Βαλεριάνα – Το ηρεμιστικό της φύσης!


Αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλουΒότανο – Αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου
Ροδέλαιο
Παραλαμβάνεται από τα άνθη του φυτού τριανταφυλλέα η δαμασκινή (Rosa damascene) και τριανταφυλλιά η εκατοντάφυλλος (Rosa centifolia). Κύριες περιοχές παρασκευής του είναι η Βουλγαρία, η εγγύς Ανατολή, η Τουρκία και η Γαλλία. Το Αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου στην εναλλακτική ιατρική προσφέρει εναλλακτική θεραπεία βοηθώντας παραδοσιακά να αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με την κατάθλιψη

δεντρολίβανο (2)Βότανο – Αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου
ROSEMARY OIL
Λαμβάνεται με απόσταξη με υδρατμούς από τα άνθη και τους μίσχους του φυτού Rosmarinus officinalis. Είναι ιδιαίτερα τονωτικό και αναζωογονητικό λάδι. Χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των κουρασμένων μυών και σαν αντικυτταριτιδικό (anticellulite).
Το Αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου στην εναλλακτική ιατρική προσφέρει εναλλακτική θεραπεία βοηθώντας παραδοσιακά να αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με κατάθλιψη
Δείτε περισσότερα: Δεντρολίβανο το εξαιρετικό!


ΑχιλλέαΒότανο Αχιλλέα
Η Αχιλλέα είναι θαμνώδες φυτό που φυτρώνει στις άκρες των επαρχιακών δρόμων κυρίως της Ευρώπης, της Δυτικής Ασίας και της Βόρειας Αμερικής. Φθάνει περίπου στο 1 μέτρο, τα φύλλα της μοιάζουν με αυτά τις φτέρης και τα λουλούδια της βγαίνουν σε δέσμες με ρόζ ή λευκές αποχρώσεις.
Το φυτό Αχιλλέα στην εναλλακτική ιατρική προσφέρει εναλλακτική θεραπεία βοηθώντας παραδοσιακά να αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με κατάθλιψη
Δείτε περισσότερα: Αχιλλέα – Θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις.


Αιθέριο έλαιο γιασεμιούΒότανο – Αιθέριο έλαιο γιασεμιού
Προέρχεται από την απόσταξη των ανθέων του θάμνου Jasminum officinale.
Είναι, μαζί με το ροδέλαιο από τα πολυτιμότερα αιθέρια έλαια. 
Για ένα κιλό ελαίου πρέπει να συλλεχθούν 8 εκατομμύρια άνθη πριν χαράξει.
Το Αιθέριο έλαιο γιασεμιού στην εναλλακτική ιατρική προσφέρει εναλλακτική θεραπεία βοηθώντας παραδοσιακά να αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με κατάθλιψη

πατσουλί!Βότανο – Αιθέριο έλαιο πατσουλί
PATCHOULI OIL
Λαμβάνεται με απόσταξη με υδρατμούς από τα αποξηραμένα φύλλα του φυτού Pogostemon patchouli. Το άρωμα του είναι διαπεραστικό και δυνατό. Προστίθεται στο μπάνιο και ξεκουράζει, αναζωογονεί το μυαλό. Ανακουφίζει από το άγχος.
Το Αιθέριο έλαιο πατσουλί στην εναλλακτική ιατρική προσφέρει εναλλακτική θεραπεία βοηθώντας παραδοσιακά να αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με κατάθλιψη

Αιθέριο έλαιο περγαμόντουΒότανο – Αιθέριο έλαιο περγαμόντου
BERGAMOT OIL
Το αιθέριο έλαιο περγαμόντου λαμβάνεται από το περίβλημα των ώριμων καρπών του φυτού Citrus bergamia με ψυχρή πίεση.
Χρήση αιθέριου έλαιου περγαμόντου: κυρίως, σε γαργάρες για αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος. Προσθέτετε 3-4 σταγόνες αιθέριου ελαίου σ’ ένα ποτήρι με νερό και στη συνέχεια κάνετε γαργάρες.
Το Αιθέριο έλαιο περγαμόντου στην εναλλακτική ιατρική προσφέρει εναλλακτική θεραπεία βοηθώντας παραδοσιακά να αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με κατάθλιψη

ΛΥΚΊΣΚΟΣ!Λυκίσκος
Έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια τείνουν στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση Λυκίσκου επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα – δεν είναι ένα απλό μυοχαλαρωτικό (έχει και αυτή την ιδιότητα) όπως είχαν αρχικά υποστηρίξει κάποιοι ερευνητές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Λυκίσκος να θεωρείται αποτελεσματικός στην καταπολέμηση του άγχους, της υπερέντασης, της νευρικότητας, της κατάθλιψης και της αϋπνίας. Ουσιαστικά ο Λυκίσκος θεωρείται πως έχει έντονα ηρεμιστικές και υπνωτικές ιδιότητες. Αν και η παρουσία βαλεριανικού οξέως στα άνθη θεωρήθηκε αρχικά υπαίτια για τις παραπάνω ιδιότητες, η ανακάλυψη πρόσφατα της σύνθετης ουσίας 2-methyl-3-buten-2-ol έχει αλλάξει τα δεδομένα. Η συγκεκριμένη ουσία μοιάζει πολύ με το γνωστό υπνωτικό methylpentynol και σε κλινικές έρευνες δείχνει να έχει τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα.
Δείτε: O ΛΥΚΙΣΚΟΣ (Humulus Lupulus): Ο αγνοημένος θησαυρός της Ελλάδας.


Ροδιόλα - Rhodiola Rosea!Ροδιόλα
Η ικανότητα της Rhodiola να βοηθά το σώμα να προσαρμοστεί στο στρες οφείλεται ενδεχομένως στην ιδιότητά της να αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη διασπώνται φυσιολογικά από το ένζυμο κατεχολομεθυλοτρανσφεράση (COMT), ενώ έχει αποδειχθεί ότι τα ενεργά συστατικά του εκχυλίσματος Rhodiola καταστέλλουν τη δραστηριότητα της COMT. Έρευνες καταδεικνύουν ότι η Rhodiola μπορεί να αυξήσει κατά 30% το επίπεδο των νευροδιαβιβαστών και να μειώσει κατά 60% τη δραστηριότητα της COMT.
Μια πρόσφατη μελέτη σχετικά με τη διέγερση και την εξομάλυνση της φυσικής κατάστασης φοιτητών στους οποίους είχε χορηγηθεί ένα σκεύασμα εκχυλίσματος ρίζας Rhodiola κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής εξέτασης, έδειξε ότι το εκχύλισμα αυτό είχε θετικά αποτελέσματα στη φυσική κατάσταση, την πνευματική κόπωση και σε νευροκινητικά τεστ. Παρατηρήθηκε επίσης ότι τα αποτελέσματα αυτό-αξιολόγησης της γενικότερης ευεξίας του κάθε ατόμου ήταν πολύ καλύτερα στην περίπτωση που χρησιμοποιήθηκε Rhodiola, σε σύγκριση με το placebo.
Δείτε: Ροδιόλα – Ρόδιος Ρίζα – Η χρυσή ρίζα: Το σούπερ αντικαταθλιπτικό!


Παρατήρησις “τροφής” (με αφορμή συζήτηση με μέλος της σελίδος): Να θυμάστε δύο πράγματα από μένα, καθώς όλα, μα όλα είναι στο μυαλό μας…
- Το πρώτο είναι, αναρωτηθείτε αυτά που τώρα σας στενοχωρούν, θα σημαίνουν κάτι μετά από 5 χρόνια; Εκ πείρας, θα σας πω ότι ως επί το πλείστον αυτά που με έχουν στενοχωρήσει στο παρελθόν, όλα έπαιξαν ρόλο ανάπτυξης και εξέλιξης στην ζωή μου και εκ των υστέρων ευγνωμονώ που μου συνέβησαν!! 
Θυμηθείτε πόσα πράγματα συνέβησαν στο παρελθόν που τα θεωρήσατε αρνητικά και εντούτοις τώρα μπορεί, επίσης, να ευγνωμονείτε για αυτές τις εμπειρίες. Αυτές οι εμπειρίες θα σας κάνουν δυνατότερους και καλλίτερους. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται τη δύσκολη ώρα, θυμηθείτε… ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ!
- Το δεύτερο είναι, ΓΙΑ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΟΜΑΣΤΕ:
1) ΓΙ` ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ (οπότε και διορθώνουμε) &
2) ΓΙ` ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ (οπότε τα παρατάμε και δεν ασχολούμαστε, διότι δεν πρόκειται καταφέρουμε κάτι)! Το ακολουθώ με ευλάβεια από τότε που το πρωτο-διάβασα!


Προσωπικά, με έχουν βοηθήσει ΑΦΆΝΤΑΣΤΑ!! Σας εύχομαι το ίδιο! 

Δείτε ακόμη: 9 καθημερινές αιτίες που προκαλούν κατάθλιψη
Η σεροτονίνη και τροφές που την ενισχύουν!

Πρόζακ ή Κρόκος; Η αρχαία θεραπευτική γνώση επιβεβαιώνεται!

14 τροφές που θα σας φτιάξουν τη διάθεση στη στιγμή!

και μείνετε μακριά από κάθε είδους αντικαταθλιπτικά και ψυχοτρόπα φάρμακα, πάση θυσία καθώς το… “μάρκετινγκ της τρέλας” καλά κρατεί!


Πηγές: www.ethnos.gr
Και: www.phyto.gr