μία από αυτές και του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης...
η συγκεκριμένη μελέτη διεξήχθη και βασίστηκε σε μιά πληθυσμιακή ομάδα αποτελούμενη από 63.257 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών μεταξύ του 1993 και 1998...
οι ερευνητές του πανεπιστημίου ανέλυσαν τα στοιχεία μετά από μια μέση περίοδο παρακολούθησης των 13,8 χρόνων
και
εντόπισαν 1.630 νέες περιπτώσεις κατάγματος ισχίου με τις γυναίκες να έχουν μιά άμεση σχέση και σύνδεση...
οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες οι οποίες
έπαιρναν περισσότερη βιταμίνη Β6 - 0,78 - 1,76 mg / 1.000 kcal / την ημέρα - είχαν 22% μείωση του κινδύνου κατάγματος του ισχίου
σε σύγκριση
με τις γυναίκες που έπαιρναν λιγότερη βιταμίνη Β6 -0,37 - 0,61 mg / 1000 kcal / ημέρα -
οι άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στη διατροφή δεν συσχετίστηκαν με τον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου
και
δεν παρατηρήθηκαν συσχετισμοί και επιδράσεις στους άνδρες...
οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι:
«τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η διατήρηση επαρκούς πρόσληψης πυριδοξίνης μπορεί να αποτρέψει τα οστεοπορωτικά κατάγματα μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών και ηλικιωμένων γυναικών."
η βιταμίνη Β6 η οποία ονομάζεται και
πυριδοξίνη
είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος των βιταμινών Β...
σαν υδατοδιαλυτή βιταμίνη δεν αποθηκεύεται σε ποσότητες στο σώμα
και
η πλεονάζουσα ποσότητα αποβάλλεται κυρίως μέσω των ούρων
άρα
για να έχουμε επαρκείς ποσότητες πρέπει καθημερινά να καταναλώνουμε τροφές που την περιέχουν
και
τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης B6 στα 100γρ. περιέχουν:
- το φύτρο σταριού 4,0mg
- το πίτουρο του σταριού 2,5mg
- η σόγια 2,0mg
- ο σολομός 1,9mg
- οι μπανάνες 1,2mg
- οι ζύμες με μαγιά 1,0mg και
- οι σαρδέλες 1,0mg
επίσης
καλές φυσικές πηγές της πυριδοξίνης είναι
- τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- η μαγιά μπύρας
- ο βασιλικός πολτός
- οι ξηροί καρποί π.χ οι ηλιόσποροι
- τα όσπρια π.χ τα φασόλια
- το καλαμπόκι
- τα δημητριακά και όλα
- τα προϊόντα ολικής άλεσης
- το γάλα
- τα άπαχα κρέατα
- τα πουλερικά
- τα ψάρια
- οι πατάτες
- το καρπούζι
- το αβοκάντο
- τα δαμάσκηνα και
- όλα τα μωβ φρούτα
- τα μπιζέλια
- τα καρότα
- τα πορτοκάλια
αυτό που πρέπει όμως να προσέχουμε κατά τη διάρκεια
μαγειρέματος των τροφών που περιέχουν βιταμίνη Β6 είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, διότι καταστρέφουν ένα μεγάλο μέρος της...
thalia
πηγές πληροφόρησης και:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23238962
http://www.worldhealth.net/news/b-vitamin-bone-health/
Το είδα: botanologia.blogspot.gr