Μύρτιλλα και άλλα Βακκίνια κατά της υπέρτασης!

Τα βακκίνια είναι μια ομάδα θάμνων της οικογένειας Ερεικίδες (Ericaceae). Στο είδος αυτό υπάρχουν πάρα πολλά είδη (περίπου 200), των οποίων τα φρούτα είναι βρώσιμα.
Οι καρποί τρώγονται ωμοί, ενώ επίσης φτιάχνονται με αυτούς λικέρ, τάρτες, μαρμελάδες αλλά και σάλτσες για κρέας.
Τα τμήματα του φυτού που χρησιμοποιούνται είναι οι καρποί και τα φύλλα.

Τα πιο συνηθισμένα στις αγορές της Ελλάδας είναι:

Βακκίνιο το οξύκοκο Blueberry
{λατ.Vaccinium Cyanococcus} βλ. wikipedia


Μύρτιλλο, βακκίνιο το Μύρτιλλο Bilberry
{λατ. Vaccinium myrtillus L } βλ. wikipedia


Βακκίνιο το οξύκοκκο ή φίγγι Cranberry
{λατ. Vaccinium Oxycoccos} βλ. wikipedia


Αρκτοστάφυλλο ή αρκουδοκούμαρο Bearberry
{λατ. Arctostaphylos uva ursi} βλ. wikipedia


Στην Ελλάδα απαντώνται αυτοφυή, σε ορεινά μέρη της Μακεδονίας και στον Θεσσαλικό Όλυμπο, τα είδη Μύρτιλλο {λατ. Vaccinium Murtillus L} και Cowberry or Lingonberry {Vaccinium vitis-idaea} που ο Θεόφραστος το ονομάζει «η άμπελος εν Ίδη» (άμπελος της Ιδης).
Πλέον όμως καλλιεργείται και το Blueberry στην Δράμα.

Το Αρκτοστάφυλλο σπάνιο είδος και απαντάται σποραδικά σε μερικά ψηλά όρη της βόρειας Ελλάδας. Έχει χρήσιμα φύλλα στη φαρμακευτική, γιατί περιέχει τις δραστικές ουσίες αρμπουτίνη και φαινυλαρμπουτίνη. Αφέψημα των φύλλων, χρησιμοποιείται αποτελεσματικά για τη θεραπεία παθήσεων των νεφρών και της κύστης. 
Στα ελληνικά έχει επικρατήσει η λέξη Μύρτιλλα λίγο πολύ για όλα, που στην πραγματικότητα είναι μόνο όνομα του είδους Billberry (Vaccinium Murtillus L.)

Ευεργετικές ιδιότητες
Πολλές φαρμακολογικές και ευεργετικές δράσεις έχουν καταγραφεί για τα βακκίνια, κυρίως για το μύρτιλλο συμπεριλαμβανομένης της οφθαλμολογικής και αντιφλεγμονώδους δράσης, επούλωσης πληγών, αντιελκωδών και αγγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων.
Θεωρούνται ως πηγή αιώνιας νιότης και οι τρέχουσες μελέτες για τα οφέλη τους στρέφονται σε αντιοξειδωτική δραστηριότητα, αντιγήρανση, πρόληψη καρκίνου, καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία, υγεία όρασης και ουροποιητικού συστήματος.


Χρήση στην λαϊκή ιατρική
Στην λαϊκή ιατρική έχει χρησιμοποιηθεί ως αντισηπτικό του ουροποιητικού.
Οι Ελισαβετιανοί φαρμακοποιοί έφτιαχναν από τους καρπούς ένα σιρόπι, το οποίο ονόμαζαν «Ρομπ», για τη θεραπεία της διάρροιας. Θεωρούσαν επίσης τους καρπούς δροσιστικούς και χρήσιμους για να απομακρύνουν τη χολερική διάθεση.


Διατροφική αξία
Τα blueberries είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε και Β-καροτίνη, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο και φυτικές ίνες. Αντίθετα, είναι φτωχά σε λίπος, νάτριο και θερμίδες, γεγονός που τα τοποθετεί στην πρώτη βαθμίδα της υγιεινής διατροφής.


Βακκίνια κατά της υπέρτασης
Η υπέρταση, o «σιωπηλός δολοφόνος» κατά πολλούς, καθώς δεν παρουσιάζει συμπτώματα, ανήκει στις σύγχρονες παθήσεις.
Είναι ένα από τα μείζονα καρδιαγγειακά νοσήματα σε όλο τον κόσμο. Οδηγεί σε ασθένειες, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και τα καρδιακά νοσήματα τα, κοστίζει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, ενώ περίπου το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού επηρεάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αντιμετωπίζεται κατά κανόνα με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής -αποφυγή αλατιού, διακοπή καπνίσματος, άσκηση, δίαιτα-, καθώς και με φαρμακευτική αγωγή, αν αυτό κριθεί απαραίτητο από το θεράποντα γιατρό.
Ωστόσο, ερευνητές του του Πανεπιστημίου East Anglia (UEA) και του Πανεπιστημίου του Harvard αποκάλυψαν ότι οι βιοενεργές ενώσεις στα βακκίνια προσφέρουν προστασία κατά της υπέρτασης. Μάλιστα, συγκριτικά με εκείνους που δεν τρώνε βατόμουρα, όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον μία μερίδα την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της κατάστασης σε ποσοστό 10%.
Οι επιστήμονες μελέτησαν 134.000 γυναίκες και 47.000 άνδρες για περίοδο 14 ετών. Κατά την έναρξη της μελέτης, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε υπέρταση, ενώ κάθε 2 χρόνια, τα άτομα καλούνταν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με την υγεία τους και κάθε 4 χρόνια γινόταν εκτίμηση των διατροφικών τους προσλήψεων.
Εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ των φλαβονοειδών και της υπέρτασης, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν σε μεγάλες ποσότητες ανθοκυάνινα -που βρίσκονται κυρίως στα βακκίνια- είχαν 8% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με υπέρταση, από αυτούς που καταναλώσαν μικρές ποσότητες. Η επίδραση ήταν, μάλιστα, εντονότερη στους συμμετέχοντες κάτω των 60 ετών.
Ακολούθως, τα άτομα που δεν έτρωγαν βατόμουρα και συμπεριέλαβαν τουλάχιστον μια μερίδα την εβδομάδα είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπερτασικοί.
«Τα ευρήματά μας είναι συναρπαστικά και δείχνουν ότι μια μικρή ποσότητα ανθοκυανινών μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της υπέρτασης», σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας Dr Aedin Cassidy του UEA, υπερθεματίζοντας ότι «το επόμενο στάδιο της έρευνας είναι η διεξαγωγή τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών με διαφορετικές διατροφικές πηγές ανθοκυανινών ώστε να καθοριστεί η βέλτιστη δόση και οι πηγές για την πρόληψη της υπέρτασης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανθοκυανίνες βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες σε σμέουρα, φραγκοστάφυλα, μελιτζάνες, καθώς και στο χυμό πορτοκαλιού, το αίμα, το ρόδι και τα βατόμουρα.

Το είδα: alttherapy.blogspot.gr
Και: www.mednutrition.gr