Τζίνσενγκ, χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και 7000 χρόνια


Τζίνσενγκ, χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και 7000 χρόνια

Ονομάζεται και πάναξ (αραλιίδες) και αποτελεί το διασημότερο κινέζικο βότανο που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς τα τελευταία 7.000 χρόνια. Έως και πόλεμοι έχουν γίνει για τον έλεγχο περιοχών στις οποίες συναντάται. Στην Ευρώπη ήρθε ήδη από τον 9ο αιώνα, αλλά μόνο κατά τον 18ο αναγνωρίστηκε η αξία του, ενώ στην Κίνα διαχρονικά θεωρείται εξαιρετικό τονωτικό.

Πώς και πού

Είναι αυτοφυές στη ΒΑ Κίνα, Ανατολική Ρωσία και Β.Κορέα και σήμερα καλλιεργείται συστηματικά σε καλά αποστραγγισμένα εδάφη. Πολλαπλασιάζεται την Άνοιξη με σπόρους και απαιτούνται 4 χρόνια για να ωριμάσει. Έπειτα, η ρίζα συλλέγεται, κατά κανόνα το φθινόπωρο, πλένεται, βράζεται και ξεραίνεται.

Συστατικά

  • Τριτερπενοειδείς σαπωνίνες
  • Γκινσενοζίτες
  • Ακετυλενικές ενώσεις
  • Παναξοζίτες
  • Σεσκιτερπένια

Βασικές δράσεις κι ωφέλειες

Η «ρίζα της ζωής» σίγουρα δεν αποτελεί θαυματουργό φάρμακο για όλα τα προβλήματα υγείας, ωστόσο συγκαταλέγεται στα πιο ευεργετικά βότανα της φύσης. Πιο συγκεκριμένα, θεωρείται:

Φυσικό τονωτικό: Βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τη σωματική και ψυχική κόπωση. Αυξάνει τα αποθέματα ενέργειας, βελτιώνει την αντοχή και φέρνει τον οργανισμό στη μέγιστη απόδοσή του. Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνει την αντίσταση στις λοιμώξεις και βοηθά στη γρήγορη ανάρρωση. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ατονίας σε ηλικιωμένους και σε αρρώστους με χρόνιες ασθένειες, καθώς και της αδυναμίας που σχετίζεται με την ανορεξία, την αϋπνία και το στρες.

Διεγερτικό εγκεφάλου: Θεωρείται ότι ενισχύει την πνευματική απόδοση. Ειδικότερα, τονώνει τις νοητικές λειτουργίες και ιδιαίτερα τη μνήμη, ενώ ενισχύει την ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης.

Αντικαταθλιπτικό: Στην κινεζική και την κορεατική εναλλακτική ιατρική, η ρίζα του τζίνσενγκ χρησιμοποιείται ως αντικαταθλιπτικό. Προάγει την ευεξία και βοηθά τον οργανισμό να ξεπεράσει τις συνθήκες έντονου στρες.

Αφροδισιακό: Πιστεύεται ότι ενισχύει σημαντικά την ερωτική διάθεση και βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία. Μάλιστα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το τζίνσενγκ συμβάλλει και στην καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Βοήθημα για τον διαβήτη: Θεωρείται ότι μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ενισχύοντας τη διαδικασία απελευθέρωσης ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Καρδιοτονωτικό: Βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία και ρίχνει τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερίνης, που προκαλεί αρτηριοσκλήρυνση. Επιπλέον, επειδή ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, στην εναλλακτική ιατρική χρησιμοποιείται ως θεραπεία για το σύνδρομο των κρύων άκρων.

Προσαρμογόνο: Ανήκει στα φυτά που προσφέρουν στον οργανισμό ακριβώς αυτό που χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή. Με απλά λόγια, η δράση του προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες μας (π.χ. έλλειψη ενέργειας, ψυχική κόπωση κ.ά.).

Αποχρεμπτικό: Τα φύλλα του φυτού δρουν ως αποχρεμπτικό.

Χρήσεις

  • Διεγερτικό και τονωτικό ακόμα και για αθλητές
  • Βοηθά σημαντικά εξασθενημένους οργανισμούς είτε από ασθένειες ή λόγω γήρατος, ειδικά τους χειμερινούς μήνες
  • Ισχυρό αφροδισιακό για τους άντρες. Παράλληλα βελτιώνει τη σεξουαλική συμπεριφορά (π.χ. την πρόωρη εκσπερμάτωση)
  • Βελτιώνει αισθητά τη ζωτικότητα
  • Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιόδους ισχυρού στρες (π.χ. εξεταστικές περίοδοι).
  • Βοηθά σε μέρες με κακό ύπνο ή νευρική εξάντληση

Αντενδείξεις

-Μην το χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης -Αποφύγετε την παράλληλη πρόσληψη καφεΐνης -Μην το χρησιμοποιείτε για περισσότερες από 6 εβδομάδες

Προφυλάξεις

Απαγορεύεται η κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Επίσης, δεν πρέπει να χορηγείται στα παιδιά, ενώ συστήνεται η αποφυγή της χρήσης του από άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη καθώς και όσοι λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα πρέπει να κάνουν χρήση του τζίνσενγκ σε ιδιαίτερα περιορισμένες δόσεις και φυσικά κατόπιν συνεννοήσεως με τον γιατρό τους.

Μορφές

Θα το βρείτε σε δισκία και κάψουλες. Επίσης θα το βρείτε ως αποξηραμένη ρίζα σε ειδικά καταστήματα. 

  «Τροφή»: Διαθέτω βιολογικό πιστοποιημένο Ginseng, ως συμπλήρωμα διατροφής σε συνδυασμό σπιρουλίνα και Ιπποφαές. Πρόκειται για έναν «δυναμίτη» υγιείας που αποτελείται από 3 υπερτροφές που τις αποκαλούν «θαύματα της φύσης» και συμπληρώνουν η μία την άλλη.

Υπόσχονται περισσότερη φυσική ενέργεια, μεγαλύτερη ζωτικότητα, ευεξία, διατήρηση της νεανικότητας και βελτίωση της υγείας.

Όσοι ενδιαφέρεστε να αποκομίσετε τα οφέλη τους επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

  Δείτε ακόμη: Τζίνσενγκ – Πανάκεια (Ginseng – Panax) η ρίζα της ζωής!

  Στοιχεία από Γιάννα Περγαντά - φαρμακοποιός - www. perganda.gr Μαριάννα Βλάχου - Κλινική Διαιτολόγος - www.mariannavlachou.gr