Απενοχοποιείται Επιτέλους η Χοληστερίνη


Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita’ degli Studi di Napoli, Federico II
Ειδικός στα Χρόνια Νοσήματα και τον Μεταβολισμό /
American College for the Advancement in Medicine

Τέλος εποχής για την χοληστερίνη

Κάθε πέντε χρόνια η επιτροπή σύστασης διατροφικών κατευθυντήριων οδηγιών των ΗΠΑ (Dietary Guidelines Advisory Committee) συντάσσει μια αναφορά που επηρεάζει σε ευρεία κλίμακα την παγκόσμια κοινότητα σε θέματα διατροφής και υγείας.
Οι συγκεκριμένες συστάσεις επηρεάζουν άμεσα τις αναφορές στον τύπο για τη διατροφή, τους ισχυρισμούς υγείας των εταιρειών παρασκευής τροφίμων, τις συστάσεις και οδηγίες που δίνουν γιατροί και διαιτολόγοι, τη διατροφή στα σχολεία μέχρι και τον τρόπο διαφήμισης των τροφίμων.

Διατροφικές Συστάσεις 2015 και Χοληστερίνη

Οι κατευθυντήριες οδηγίες του 2015 διαμορφώνουν αυτή τη φορά μια πολύ σημαντική αλλαγή θέσης σε σχέση με τις προηγούμενες, που αφορά στη χοληστερίνη και αναφέρουν τα εξής:

Χοληστερόλη: Παλαιότερα, οι Διαιτητικές Οδηγίες συνιστούσαν τον περιορισμό πρόσληψης χοληστερόλης σε λιγότερο από 300 mg/ημέρα.
Το 2015 η επιτροπή διατροφικών συστάσεων (DGAC) δεν θα συνεχίσει την εν λόγω σύσταση επειδή τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση χοληστερόλης μέσα από τη διατροφή και των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα.

Σε συμφωνία και με τα συμπεράσματα της αναφοράς της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA / ACC report) η χοληστερόλη είναι μια θρεπτική ουσία της οποία η αυξημένη κατανάλωση δεν καθιστά πρόβλημα.”
apenohopoieitai-epitelous-i-holisterini
Συμβουλευτική Επιτροπή Διατροφικών Συστάσεων (DGAC) Αναφορά 2015, κεφάλαιο 1, σελ. 17

Σε απλά Ελληνικά αναφέρεται ότι η κατανάλωση χοληστερίνης δεν είναι πρόβλημα για την υγεία και δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.
Πρόκειται για μια επαναστατική στροφή σε σχέση με τις συστάσεις των προηγούμενων 50 χρόνων που επηρέασαν και άλλαξαν πλήρως τις διατροφικές μας συνήθειες.

“Τροφή”: Τι πλήρωναν κυρίως τα αυγουλάκια τόσα χρόνια, που μας είχαν τρελάνει με την πλέον σούπερ τροφή!! Και δίνανε “μάχες” ορισμένοι, για να καταλάβει ο κόσμος: Αυγά, ψέμματα καὶ χοληστερίνη. 

Με αυτή την αναφορά και σε συνδυασμό με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας που αποδεσμεύει τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής από τα επίπεδα χοληστερίνης, έπεσε και το τελευταίο προπύργιο διατροφικών και φαρμακευτικών συστάσεων σχετικά με τη χοληστερίνη.
Δείτε και Στατίνες: Τα επικίνδυνα για την υγεία φάρμακα για την χοληστερίνη
Πώς οι στατίνες εκφυλίζουν την υγεία του εγκεφάλου σας

Χοληστερίνη, ο καλός της υπόθεσης

Όπως αναφέρω και στο βιβλίο μου “Πως Να Ζήσετε 150 Χρόνια με Υγεία”:
Η χοληστερίνη παράγεται κατά το 85% από το ίδιο μας τον οργανισμό και είναι ένα βασικό συστατικό για την ύπαρξη της ίδιας της ζωής.
Η πρόσληψη της μέσα από την τροφή αφορά μόνο στο 15% της χοληστερίνης που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό και δεν επηρεάζει τα επίπεδα στο αίμα.
Λόγω της συμμετοχής της χοληστερίνης σε πολυάριθμες λειτουργίες του οργανισμού, τα επίπεδα της στο αίμα ανεβαίνουν όχι γιατί προσλαμβάνουμε παραπάνω από την τροφή αλλά γιατί είναι απαραίτητη στην επιδιόρθωση βλαβών σε ιστούς και κύτταρα.
Το σώμα μας αυξάνει την ενδογενή παραγωγή χοληστερίνης για να βοηθήσει τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης.
Ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικά, γενετικά καθορισμένα, επίπεδα χοληστερίνης. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να μας επιτρέπουν να καθορίσουμε “φυσιολογικά” επίπεδα. Φυσιολογικές τιμές χοληστερίνης μπορούν να κυμαίνονται μεταξύ 150-320 mg/dl.
Δείτε εδώ, για να έχετε μία ξεκάθαρη εικόνα για τα όρια της χοληστερόλης και πότε μπορεί να είναι επικίνδυνη και μην ακούτε το ιατροφαρμακευτικό κατεστημένο που όλο και μειώνει τα όρια, για τους… δικού του λόγους: Χοληστερίνη: Πότε είναι επικίνδυνη; ~ Δείκτης αθηρωμάτωσης


Αν όμως ένα άτομο έχει τιμές που συνήθως κυμαίνονται για παράδειγμα κοντά στα 220 ml/dl και αυτές ανέβουν κάποια στιγμή σε υψηλότερα επίπεδα, τότε αυτό σημαίνει ότι κάπου το σώμα χρειάζεται περισσότερη χοληστερίνη ώστε να διορθώσει μια βλάβη.
Η χοληστερίνη δεν είναι το πρόβλημα αλλά μέρος της διαδικασίας επίλυσης.
Η ιδανική λύση θα ήταν να εντοπίσουμε την χρόνια φλεγμονή και να επέμβουμε βοηθώντας τον οργανισμό να ολοκληρώσει την διαδικασία.
Μάθετε περισσότερα για τον συσχετισμό των φλεγμονών με την χοληστερίνη και πόσο σημαντική είναι η δράση της Χοληστερίνη, Καλή Υγεία και Πρόληψη.


Δυστυχώς αυτό το κυνήγι της χοληστερίνης οδήγησε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην αποφυγή τροφών με μεγάλη θρεπτική αξία όπως τα αυγά, το κρέας ελευθέρας βοσκής, τα θαλασσινά ή το βιολογικό βούτυρο με παράλληλη αύξηση στην κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων που οδήγησαν στην επιδημία παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιοπαθειών, καρκίνου και αυτοάνοσων που βιώνουμε σήμερα.

Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι το ψευδές δεδομένο που αφορά τη συσχέτιση των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης με την υγεία μας να πάψει να επηρεάζει τις επιλογές τόσο του κοινού όσο και των γιατρών.
Ευελπιστώ ότι σήμερα που βιώνουμε την επανάσταση της πληροφορίας αυτή η αλλαγή θα γίνει πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.
“Τροφή”: Το μόνο που μένει τώρα, είναι και να παραδεχτούν την απάτη περί χοληστερίνης Χοληστερίνη: Μια σύγχρονη Επιστημονική Απάτη 
και να δώσουν βάση σε άλλες πιο επικίνδυνες καταστάσεις Άραγε φταίει η χοληστερίνη ή το ζάχαρο για τα καρδιαγγειακά; 

Εξάλλου τώρα πλέον υπάρχει ΦΥΣΙΚΟΤΑΤΟΣ τρόπος εξισορρόπησης της χοληστερίνης, ο οποίος πέραν του ότι είναι 100% ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΌΣ, είναι και απολύτως ΑΣΦΑΛΉΣ!! 

Πρόκειται για μοναδική καινοτομία, προϊόν μελέτης του πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία θα εξαλείψει αποτελεσματικότατα τον όποιο κίνδυνο ΧΩΡΙΣ παρενέργειες, καθώς δεν σταματά την παραγωγή της πολύ ωφέλιμης χοληστερίνης, αλλά απλώς την εξισορροπεί: Οριστική λύση στα προβλήματα χοληστερίνης, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, δίνει ελληνικό πανεπιστήμιο!!


Επισημαίνω δε, πως νεότερες μελέτες έχουν αποδείξει πως έχει μία ακόμη απίστευτη ωφέλιμη δράση, καθώς «ΤΡΩΕΙ» το σπλαχνικό λίπος!!
Υπήρξαν σε ένα μήνα, στατιστικά σημαντικές μειώσεις στις παραμέτρους:
α) λιπώδης μάζα όπου έχουμε μείωση 4,9 %
β) ποσοστό λίπους που μειώθηκε 1,08%
γ) περιφέρεια μέσης με μείωση 0,95cm και
δ) περιοχή σπλαχνικού λίπους στην οποία αντιστοιχεί μείωση 5,01%.


Όσοι ενδιαφέρεστε, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com 

Και αυτό βέβαια για την περίπτωση που πράγματι αποτελεί κίνδυνο η χοληστερίνη και με την προϋπόθεση ότι ΔΕΝ την σταματάει, αλλά δίνει στο σώμα όλα τα εφόδια για να αποκαταστήσει τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει: Αθηρωματική πλάκα – Χοληστερίνη και εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια

Στην Υγειά Σας!

Πηγή: www.drtsoukalas.com