Κολλαγόνο: Γήρανση, Δέρμα, Οστά και Αρθρώσεις


Το κολλαγόνο είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη από την οποίας αποτελείται ο συνδετικός ιστός. Είναι αναμφίβολα και η πλέον απαραίτητη για την διατήρηση της υγείας του σώματος. Το κολλαγόνο είναι υπεύθυνο για την κινητικότητα των αρθρώσεων, για την αντοχή των οστών για την λειτουργία των τενόντων, για την ελαστικότητα και την ακεραιότητα των αγγείων.

Υπάρχουν πολλοί τύποι κολλαγόνου μέσα στο σώμα μας. Οι πιο διαδεδομένοι είναι το κολλαγόνο τύπου 1 και το κολλαγόνο τύπου 3.
Το κολλαγόνο τύπου 1 είναι παρόν σε κάθε τύπο ιστού (τα οστά έχουν σχεδόν μόνο αυτόν τον τύπο κολλαγόνου). Η σωστή ποσότητα κολλαγόνου στα οστά είναι η καλύτερη προφύλαξη από κατάγματα, και ραγίσματα. Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων η ενδογενής παραγωγή κολλαγόνου φθίνει και σε συνδυασμό με την πιθανή εμφάνιση οστεοπόρωσης, ο κίνδυνος για κατάγματα αυξάνει κατακόρυφα. Ο τύπος 1 είναι επίσης η κύρια πρωτεϊνική δομή στο δέρμα στο οποίο προσφέρει ελαστικότητα και συγκρότηση.
Το κολλαγόνο τύπου 3 βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στον καρδιαγγειακό ιστό και σε όλες τις νεοαναπτυσσόμενες δομές του δέρματος (αποκατάσταση ουλών, τραυμάτων, εγκαυμάτων κλπ)
Και οι δύο τύποι κολλαγόνου συνυπάρχουν στους περισσότερους ιστούς του σώματος και ο ένας συμπληρώνει και ολοκληρώνει την δομική σταθερότητα του άλλου.


ΚΟΛΛΑΓΌΝΟ ΚΑΙ ΓΉΡΑΝΣΗ
Η σύνθεση του κολλαγόνου είναι μια συνεχής διαδικασία σε όλη την διάρκεια της ζωής. Το κολλαγόνο είναι ουσιώδες για την ανάπτυξη των ιστών, την επισκευή τους, την ανάπλαση, και την ανανέωση γενικότερα. Η ανανέωση των ιστών κατά την πάροδο των ετών επιβραδύνεται ακριβώς γιατί επιβραδύνεται και η παραγωγή του κολλαγόνου. Με λίγα λόγια γερνάμε γιατί δεν παράγουμε αρκετό κολλαγόνο για να αναπλάσουμε τους φυσιολογικά λόγω ηλικίας καταστρεφόμενους ιστούς.
Το πλέον χαρακτηριστικότερο κομμάτι του σώματός μας που καταδεικνύει αυτή την γήρανση είναι το δέρμα. Ωστόσο και σε ιστούς μη ορατούς όπως τα αγγεία, η καρδιά, τα εσωτερικά όργανα του σώματος συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.
Οι εξωτερικοί παράγοντες, η ηλιακή ακτινοβολία, η διατροφή, και το οξειδωτικό στρες επιταχύνουν τους ρυθμούς καταστροφής του κολλαγόνου στο σώμα.

Το κολλαγόνο και οι θαυματουργικές του ιδιότητες

Το κολλαγόνο είναι πρωτεΐνη που σχηματίζεται από μια αλυσίδα αμινοξέων και βρίσκεται σε αφθονία στο βαθύ χόριο. Είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά του συνδετικού ιστού ο όποιος υπάρχει στο δέρμα, στους τένοντες, στα τριχοειδή αγγεία, στους χόνδρους, στους συνδέσμους και στα οστά.

ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ: 
• Χτίζει και επαναδομεί την μεσοκυττάρια ουσία των οστών
• Βελτιώνει την μηχανική αντοχή των οστών
• Ενδυναμώνει τα τοιχώματα των αγγείων και βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς και συνολικά της κυκλοφορίας του αίματος.
• Διορθώνει τα αδύναμα, σπασμένα, νύχια
• Δυναμώνει τα μαλλιά και μειώνει την τριχόπτωση
• Βελτιώνει την ελαστικότητα και την αντοχή του συνδετικού ιστού, του δέρματος και των αγγείων
• Βοηθά στην καύση λίπους ενώ κοιμάστε
• Βελτιώνει την ταχύτητα επούλωσης των πληγών και την θεραπεία των μυικών τραυματισμών
*μείωση πόνου στα γόνατα
*στη βελτίωση υφής και εμφάνισης του δέρματος & της επιδερμίδας (μείωση ρυτίδων στο πρόσωπο)
*καλύτερο ύπνο

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ & ΤΑ ΟΣΤΑ
Tο κολλαγόνο είναι αποδεδειγμένα οτι ενεργοποιεί ειδικά κύτταρα που λέγονται χονδροκύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μεταβολική συντήρηση της εξωκυττάριας ουσιάς. Τα χονδροκύτταρα ελέγχουν το ρυθμό αναγέννησης χόνδρου στις αρθρώσεις και ανιχνεύουν τις αλλαγές στη σύνθεσή του.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το κολλαγόνο αυξάνει τη συγκέντρωση του κολλαγόνου τύπου ΙΙ και των πρωτεογλυκανών μέσω αυτής της ενεργοποίησης των χονδροκυττάρων.
Με καθημερινή λήψη μίας δόσης επιτυγχάνουμε να αυξήσουμε την οστική μας πυκνότητα, κάτι που δυναμώνει άμεσα και τις αρθρώσεις και τα οστά μας. Φαίνεται πως τα πεπτίδια του κολλαγόνου διεγείρουν την δραστηριότητα των οστεοβλαστών (ουσία που κτίζει τα οστά).

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ
Γιατί μειώνει τους πόνους στους συνδέσμους ιδιαίτερα σε όσους έχουν έντονα συμπτώματα,
διότι το κολλαγόνο συσσωρεύεται στους χόνδρους και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου από τα χονδροκύτταρα.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ & ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ
Γιατί αυξάνει την πυκνότητα των ινών και των ινοβλαστών (οι ινοβλάστες είναι τα κύρια κύτταρα του δέρματος και είναι αυτά που ευθύνονται για την παραγωγή κολλαγόνου). Η εξήγηση αυτής της δράσης είναι ότι τα πεπτίδια του κολλαγόνου έχουν ιδιότητες που επιδρούν θετικά στην ανάπτυξη των ινοβλαστών, βελτιώνοντας την υγρασία την απαλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος και δυναμώνοντας νύχια και μαλλιά.

ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΒΑΡΟΣ & ΛΙΠΟΣ ΧΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ

Ο ύπνος διαιρείται σε φάσεις και επίπεδα και είναι πολύ σημαντικός διότι βάση της ποιότητάς του καθορίζεται η νεότητα και η ηλικία. Η επαναδόμηση των ιστών γίνεται κατά τη διάρκεια του επιπέδου 3 της φάσης REM. Κατά τη διάρκεια της φάσης REM το σώμα μετατρέπει το διαθέσιμο κολλαγόνο και τα άλλα θρεπτικά συστατικά σε νέους ιστούς.
Η σύνθεση του νέου κολλαγόνου από τους ινοβλάστες του δέρματος συνήθως πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου, από τις 1.00 π.μ. περίπου μέχρι τις 4.οο τα χαράματα. Εν συνεχεία, το νέο κολλαγόνο χρησιμοποιείται σε διάφορες λειτουργίες του σώματος.

Για τη μετατροπή που υφίσταται το κολλαγόνο, το σώμα χρειάζεται ενέργεια και εν τη απουσία σακχάρων και υδατανθράκων την ενέργεια αυτή την παίρνει από το σωματικό λίπος. Αυτό απαιτεί μια εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα ενέργειας. ΄Οσο μεγαλύτερη ποσότητα κολλαγόνου διαθέτει ο οργανισμός, τόση μεγαλύτερη ενέργεια καταναλώνει στη μετατροπή του και άρα όσες περισσότερες θερμίδες καίει. Ο αριθμός των θερμίδων που καίμε είναι ανάλογος της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού του μεταβολισμού. Αντίθετα, όσο πιο μικρή είναι η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού τόσο πιο μικρός είναι και ο αριθμός των θερμίδων που καίμε στην παραπάνω διαδικασία.
Η ανάγκη για την ενίσχυση του οργανισμού είναι επιτακτική. Έτσι κατά τη διάρκεια του ύπνου, όλοι κάνουμε καύσεις & χάνουμε βάρος ανάλογα πάντα και με το κολλαγόνο που διαθέτουμε.

“Τροφή”: Οι περισσότεροι έχετε ακούσει για το κολλαγόνο και τις ιδιότητές του και κάποιοι ίσως το έχετε ήδη αγοράσει ή σκέφτεστε να το αγοράσετε. Θα σας πω κάποια, ας το πούμε “μυστικά” ώστε να διασφαλίσετε πως αυτό που πρόκειται να ψωνίσετε είναι ότι καλλίτερο για εσάς:

– Για αρχή απορρίψτε συλλήβδην όλα τα υγρά κολλαγόνα, καθότι έχουν συντηρητικά και όπως είναι φυσικό δεν θέλουμε κάτι που παράλληλα να βλάπτει.
- Ταυτόχρονα σε υγρή μορφή κάποιες βιταμίνες, όπως η C, δεν είναι ενεργές. Προτιμήστε το σε σκόνη, λοιπόν για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και να ενεργοποιούνται οι βιταμίνες όταν έρθουν σε επαφή με το νερό, που θα το διαλύσετε, οπότε και θα διατηρούν τα οφέλη τους.
- Επίσης τα υγρά έχουν συνήθως μεγάλη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, οπότε φροντίστε να ΑΝΑΓΡΆΦΕΤΑΙ στην ετικέτα του (είτε είναι υγρό, είτε είναι σε σκόνη), ότι ΕΊΝΑΙ ΚΑΤΆΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΎΣ, καθώς αρκετοί μπορεί να είμαστε σε προ-διαβητικό στάδιο, χωρίς να το γνωρίζουμε.
- Φροντίστε επίσης να αναφέρει στην ετικέτα του πως είναι ασφαλές για την νεφρική λειτουργία.
- Τέλος να σιγουρευτείτε πως αυτό που θα διαλέξετε, είναι μικρότερο ή το πολύ ίσο με 2000 Dalton (μικρού μοριακού βάρους), που σημαίνει ΥΨΗΛΉ ΒΙΟΔΙΑΘΕΣΙΜΌΤΗΤΑ.


ΑΝ λοιπόν, θέλετε να χρησιμοποιήσετε κολλαγόνο και βρείτε κάποιο που να πληρεί όλα τα παραπάνω γραπτώς, αγοράστε το ανεπιφύλακτα και να είστε σίγουροι πως πολύ σύντομα θα δείτε και αποτελέσματα!!
Προσωπικά και παίρνοντας εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του έχω να σας προτείνω ΤΟ Νο 1 Κολλαγόνο Mε θρεπτική αξία, το οποίο έχω διασφαλίσει πως είναι μακράν το καλλίτερο που κυκλοφορεί στην αγορά, γι` αυτό και το φιλοξενώ στην σελίδα μου, το χρησιμοποιώ και σας το προτείνω. Το πόσο εξαιρετικό είναι μπορείτε να το διαπιστώσετε διαβάζοντας τις ιδιότητές του, αλλά και τις 45 ΠΑΓΚΌΣΜΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΈΣ ΜΕΛΈΤΕΣ που αφορούν το συγκεκριμένο.
Για λεπτομέρειες και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο μέιλ μας: life@proionta-tis-fisis.com


Πηγή: herb-and-diet.blogspot.gr