Βότανα για αναπνευστικά και δερματικά προβλήματα!


Σύμμαχο στη φύση, για την ανακούφιση των βασανιστικών συμπτωμάτων που τους ταλαιπωρούν, μπορούν να αναζητήσουν όσοι πάσχουν από αλλεργίες. Αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα, δερματικές ενοχλήσεις αντιμετωπίζονται με μια σειρά βοτάνων, μερικά εκ των οποίων παρουσιάζει σήμερα το «ΕΘΝΟΣ-Υγεία»:

Ginkgo Biloba (Τζίνγκο Μπιλόμπα)

Καταπολεμά τις αλλεργίες του αναπνευστικού και το άσθμα, ενώ έχει ισχυρές αντι­φλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι το μοναδικό μιας ομάδας φυτών που υπήρξαν κατά το παρελθόν και σήμερα υπάρχει σε απολιθωμένες μορφές. Στην Ιαπωνία και την Κίνα θεωρείται ιερό φυτό, καθώς από την αρχαιότητα χρησιμοποιείτο για τη δύσπνοια, την απόχρεμψη και την ενίσχυση των πνευμόνων.
Δείτε: Ginkgo Biloba (Τζίνγκο Μπιλόμπα) - Το βότανο της μνήμης!


Γλυκόριζα
Πρόκειται για αντιαλλεργικό, αντιβηχικό, αποχρεμπτικό βότανο το οποίο έχει ιδιότητες παρόμοιες με αυτές της κορτιζόνης. Το μαύρο εκχύλισμά της είναι αντιφλεγμονώδες, ενώ ο χυμός της ρίζας του φυτού σε βραστό γάλα αποτελεί φάρμακο κατά της βρογχίτιδας. Γνωστή και στους αρχαίους Eλληνες, η γλυκόριζα συνίστατο από τον Θεόφραστο κατά του άσθματος.
Δείτε: Γλυκόριζα καταπολεμάει έως και ιούς ανθεκτικούς στα αντιικά φάρμακα.


Εφέδρα
Είναι ισχυρό και γρήγορο αντιαλλεργικό και, σύμφωνα με τους βοτανολόγους, χρησιμοποιείται ιατροφαρμακευτικά κατά του άσθματος, του βήχα, του αλλεργικού πυρετού, των αλλεργικών γενικά, της κνίδωσης, καθώς και εναντίον κάποιων μορφών εκζεμάτων και οιδημάτων. Η εφεδρίνη που περιέχεται στο φυτό τονώνει, επίσης, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Η ουσία μελετήθηκε για πρώτη φορά το 1924 από έναν Κινέζο επιστήμονα ενώ δύο χρόνια πραγματοποιήθηκε η τεχνητή παρασκευή της σε ένα γερμανικό χημικό εργοστάσιο.

Μελισσόχορτο
Το λάδι του μελισσόχορτου έχει αντιισταμινική δράση και γι' αυτό χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία κατά των αλλεργιών. Το φυτό βοηθά, επίσης, στην αντιμετώπιση του άσθματος. Οι αρχαίοι Eλληνες και οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν για να επουλώσουν τις πληγές και να ανακουφιστούν από τα τσιμπήματα των φιδιών και των σκορπιών.

Δείτε: Το υπέροχο Μελισσόχορτο!

Βασιλικός
Τονώνει την αναπνοή, είναι βότανο σπασμολυτικό του πεπτικού, είναι αντισηπτικό και αποχρεμπτικό. Πρόκειται για ένα θαυματουργό φυτό, αφού οι ιαματικές του ιδιότητες είναι ιδιαίτερα πλούσιες. Ο Διοσκουρίδης το σύστηνε ως μαλακτικό των εντέρων και θεραπευτικό των φλεγμονών των πνευμόνων.

Δείτε: Βασιλικός: Δροσερός και πιπεράτος!