Τα καλοκαιρινά βραδάκια θέλουμε να βγαίνουμε έξω στα μπαλκόνια ή στον κήπο για λίγη δροσιά. Πολλές φορές όμως αναγκαζόμαστε να ψεκάζουμε τον εαυτό μας με διάφορα εντομοαπωθητικά γιατί μας τσίμπησε κουνούπι ή για να μην μας τσιμπήσει. Υπάρχουν εξαιρετικές λύσεις για να αποφύγουμε τα χημικά του εμπορίου.
- Δυόσμος
- Μέντα
- Δεντρολίβανο
- Σκόρδο
- Ευκάλυπτος
- Θυμάρι
- Κατιφές
- Βασιλικός
- Λεβάντα
- Σιτρονέλλα
Δείτε: Φυτεύω ὁπουδήποτε!
Φτιάξτε κήπο με αρωματικά βότανα σε μια παλέτα!!
Καλλιεργήστε το... φαρμακείο σας!!!
Διαφορετικά, μπορείτε να φτιάξετε έγχυμα, αφέψημα αλοιφή με κάποιο από αυτά και να το αλείψετε στο σώμα σας. Προσοχή όμως μήπως είστε αλλεργικός και στην δοσολογία. Ορισμένα φυτά όπως ο ευκάλυπτος προκαλούν παρενέργειες σε μεγάλη δόση ή υπερβολική χρήση.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΑ
- Τα φυτά σας θα ζήσουν δύο εβδομάδες χωρίς πότισμα, αν γεμίσετε την μπανιέρα με βρεγμένες εφημερίδες και τα τοποθετήσετε πάνω τους, αφού πρώτα τα ποτίσετε καλά. Στη συνέχεια, τα ψεκάζετε με νερό και τα σκεπάζετε με νάιλον σακούλες προσέχοντας όμως να μην ακουμπούν στα φύλλα
- Διατηρείστε τα λουλούδια σας φρέσκα και δροσερά γαι μεγάλο διάστημα με ένα μείγμα όπως: σε ένα λίτρο νερού, διαλύστε δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη και δύο κουταλιές λευκό ξύδι.
- Την άνοιξη, αν θέλετε τα δένδρα του κήπου σας να αναπτυχθούν γρηγορότερα βοηθείστε τα να αρχίσουν να κυκλοφορούν τους χυμούς πιο ελεύθερα! Διπλώστε μια εφημερίδα σε ρόλο, και χτυπάτε με αυτόν τον κορμό του δένδρου, από το χώμα μέχρι τα κλαδιά, γύρω-γύρω
ΦΥΣΙΚΟ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΟ
Σε τρεις κούπες νερού, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας λιωμένο σκόρδο, μισή κούπα τριμμένο μαϊντανό (ξηρό), βράστε το μείγμα μέχρις ότου μείνουν μόνο 2 κούπες νερού. Στραγγίξτε το και αφήστε το υγρό να κρυώσει. Ψεκάζετε με το μείγμα αυτό τα δένδρα , φυτά ή λαχανικά σας, είναι αποτελεσματικό για ένα μεγάλο αριθμό εντόμων, φθηνό, και αβλαβές.
- Αν το γκαζόν σας σε κάποιο σημείο έχει κιτρινίσει, ένας απλός τρόπος για να πρασινίσει ξανά είναι να ραντίσετε τη συγκεκριμένη περιοχή με μπίρα. Τα σακχαρώδη ένζυμα της μπίρας δυναμώνουν το γρασίδι και καταπολεμούν τους μύκητες, που τυχόν αναπτύσσονται και σταδιακά το ξεραίνουν. Βέβαια αν το πρόβλημα συνεχίζεται, ο μόνος κατάλληλος για να το λύσει είναι ο γεωπόνος.
- Ένας μεγάλος αριθμός εντόμων και παρασίτων γενικά στα δένδρα και φυτά, εξολοθρεύεται με το εξής παρασκεύασμα:
Μια κουταλιά της σούπας υγρό των πιάτων, μια κουταλιά σπορέλαιο, σε ένα γαλόνι νερού, ανακατέψτε το καλά και λούζετε με αυτό τα δένδρα και φυτά, μέσα και έξω απ' το σπίτι, κάθε μια ή δύο εβδομάδες.
- Αν θέλετε να πλύνετε τα φύλλα των φυτών σας και να τους δώσετε μια γυαλάδα, προσθέστε σε ένα γαλόνι νερού, μισή κούπα σόδα μαγειρικής και ένα κουταλάκι γλυκού λάδι. Ανακατέψτε τα καλά και ψεκάστε με αυτό όλα τα φυτά σας, εκτός από αυτά με χνουδωτά φύλλα
Δείτε τις πάμπολλες χρήσεις της σόδας, εδώ!
- Σε όλα τα φυτά μας πρέπει να ρίχνουμε λίπασμα από Νοέμβριο ως Μάρτιο. Φτιάξτε λίπασμα για τα φυτά σας μόνοι σας με λίγες σταγόνες γάλα, τσόφλια από αυγά ή το κατακάθι του ελληνικού καφέ.
- Αν χρησιμοποιήσετε πήλινες γλάστρες ή ζαρντινιέρες για να μεταφυτέψετε τα φυτά σας, φροντίστε να τις βυθίσετε σε νερό για δύο μέρες, για να μην απορροφούν υγρασία από το χώμα.
- Αποφύγετε να τοποθετείτε τα φυτά εσωτερικού χώρου στην κουζίνα, κοντά σε καλοριφέρ ή κλιματιστικά, δίπλα στο ψυγείο ή κοντά σε ανοιχτές πόρτες και παράθυρα για να μην δημιουργούνται ρεύματα θερμού ή ψυχρού αέρα που είναι επιβλαβή για τα φυτά σας.
- Σκαλίζετε συχνά την επιφάνεια του χώματος για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες αερισμού σε αυτό.
- Αν φυτέψετε τοματιές, συνδυάστε τις με δυόσμο και βασιλικό για να βελτιώσετε την γεύση και το άρωμα της τομάτας.
- Το γεράνι απωθεί τα σκαθάρια από τα φυτά σας.
- Συγκαλλιεργείστε μαζί με τις ντοματιές, τις μελιτζάνες ή τα φασόλια, μερικούς κατιφέδες οι οποίοι έχουν νηματοδοκτόνο δράση.
- Το κιτρίνισμα των φύλλων στα φυτά, είναι μια ένδειξη ότι υπάρχει έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Λιπάνετε τα φυτά σας με βιολογικά λιπάσματα.
- Αφαιρώντας μέρος του φυλλώματος από λαχανικά όπως τις ντοματιές, τις μελιτζάνες και τις κολοκυθιές, βοηθούνται οι καρποί να ωριμάζουν γρηγορότερα.
Απαραίτητα εργαλεία κήπου
που πρέπει να έχετε πάντα εφόσον ασχολείστε με τη κηπουρική, είναι ένα καλά ακονισμένο κλαδευτήρι για το κλάδεμα των φυτών, ένα σκαλιστήρι για να αναδεύετε το χώμα, ένα φτυαράκι για να μεταφέρετε το χώμα αλλά και το λίπασμα στις γλάστρες, ένα φυτευτήρι βολβών, ένα ποτιστήρι, ένα βαποριζατέρ για το ψεκασμό των φύλλων, στηρίγματα για την υποστύλωση των φυτών, τρίχινο λεπτό σπάγκο, καλλιτεχνικό χόρτο ή υπενδεδυμένο σύρμα για να συγκρατήσετε όρθια και να αναδείξετε τα φυτά σας.
Να φοράτε πάντα γάντια κατά την διάρκεια των κηπουρικών εργασιών και να διατηρείτε καθαρά και περιποιημένα τα εργαλεία κήπου, μετά το πέρας των κηπουρικών εργασιών.
Για να διατηρούνται τα κρεμαστά φυτά σε καλή κατάσταση, συστήνεται ο ψεκασμός τους των φύλλων και των βλαστών τους με νερό. Ο ψεκασμός συστήνεται επίσης σε είδη που μόλις έχουν μεταφυτευτεί.
Οι διάφορες πέτρες -καθαρές και χωρίς φυτικά κατάλοιπα- συμβάλλουν στην αισθητική οποιουδήποτε παρτεριού, ενώ το τείχος από ξύλινα πασαλάκια συμβάλει στον περιορισμό της ανάπτυξης των φυτών.
Με τον ερχομό του φθινοπώρου οι πανσέδες, οι μενεξέδες, τα χρυσάνθεμα, οι καλέντουλες και τα κυκλάμινα, θεωρούνται ως ιδανικά φυτά για φύτευση ώστε να δώσουν όμορφους χρωματικούς συνδυασμούς στον κήπο σας.
Τον χειμώνα μπορούμε να φυτεύουμε λουλούδια όπως ανεμώνες, αλεξανδρινά, καμέλιες και κρόκους.
Κανέλα: αν μ’ ένα κουταλάκι την απλώσουμε στην επιφάνεια του χώματος η κανέλα προστατεύει τα σπορόφυτα από μυκητολογικές προσβολές.
Μαγειρική Σόδα: σ’ ένα ποτήρι νερού διαλύουμε 1-2 κουταλάκια του γλυκού σόδα. Το διάλυμα αυτό αποτελεί ένα αποτελεσματικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση μυκητολογικών προσβολών, του ωίδιου και της μαύρης κηλίδωσης.
Πράσινο σαπούνι: Διαλύουμε 20-30g (2-3 κουταλιές σούπας) τριμμένου πράσινου σαπουνιού σε χλιαρό (για να διαλυθεί πιο εύκολα) νερό. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι οινόπνευμα για να μην αφρίζει το διάλυμα. Αποτελεί ένα αποτελεσματικό σκεύασμα κατά της μελίγκρας.
Μουστάρδα (σιναπόσπορος τριμμένος): Όταν στο χώμα παρατηρήσουμε λευκά χοντρά σκουλήκια, μ’ ένα κουταλάκι απλώνουμε μια στρώση στο χώμα και ποτίζουμε.
Γάλα: το γάλα σε αραίωση 9 προς 1 (100g γάλα σε 1kg νερό) αποτελεί ένα αποτελεσματικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση του ωίδιου και της μαύρης κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς.
Καυτερή πιπεριά: κόβουμε 5 πιπεριές σε μικρά κομμάτια και τις ρίχνουμε σε 1lt νερό για ένα βράδυ. Την επομένη σουρώνουμε το δ/μα, το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της ακρίδας, της βρωμούσας και άλλων βλαβερών εντόμων.
Ξύδι
Χρησιμοποιήστε ξύδι για τη θεραπεία πολλών ασθενειών των φυτών, συμπεριλαμβανομένης της σκωρίασης, του μελανού σημείου και της μυκητίασης (περονόσπορου).
Αναμείξτε 1 κουταλιά φυσικό ξύδι σε 1 λίτρο νερό
Ψεκάστε με το διάλυμα στις άρρωστες περιοχές των φυτών νωρίς το πρωί ή το βράδυ, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και δεν υπάρχει άμεσο φως.
Επαναλάβετε μέχρι η ασθένεια να θεραπευτεί.
Μαγειρική σόδα (όξινο ανθρακικό νάτριο) - Μυκητοκτόνο
Χρησιμοποιήστε αυτό το φάρμακο για τη θεραπεία μυκήτων των φυτών.
Ανακατέψτε 1 κουταλιά σούπας και 1 κουταλιά φυτικό λάδι σε ένα 4 λίτρα νερό.
Προσθέστε μερικές σταγόνες υγρό ή εντομοκτόνο σαπούνι στο μείγμα για να βοηθήσει να εξαπλωθεί πιο ομοιόμορφα στα φύλλα.
Ψεκάστε τα μολυσμένα φυτά, συμπεριλαμβανομένων και των κάτω φύλλων.
Το όξινο ανθρακικό κάλιο επίσης αντιμετωπίζει μύκητες και δεν προσθέτει άλατα (νατρίου) στο έδαφος.
Γάλα
Το γάλα είναι ένα πολύ καλό όπλο για τους μύκητες και τους ιούς των φυτών. Για την πρόληψη των μυκήτων, πασπαλίζουμε 2 κουταλιές γάλα σε σκόνη στο έδαφος γύρω από τα φυτά μας νωρίς στην περίοδο πριν εμφανιστούν οι ασθένειες. Αν δείτε μύκητες στα φύλλα της τομάτας, των τριανταφυλλιών, ή άλλων φυτών, ψεκάστε με αραιωμένο μείγμα γάλακτος (1 μέρος γάλα με 1 μέρος νερό) άμεσα στα μολυσμένα φύλλα. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε το γάλα που έχει ξινίσει.
Σε κάθε σπίτι υπάρχει ένας λαχανόκηπος ή ανθόκηπος και σίγουρα όλοι θα θέλουν να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες χωρίς φυτοφάρμακα.
Η συγκαλλιέργεια κατιφέ ή βασιλικού με διάφορα ήδη λαχανοκομικών φυτών λειτουργεί προστατευτικά στα δεύτερα καθώς απομακρύνει από την καλλιέργεια τα βλαβερά έντομα άλλα και κάποιες μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο.
Απωθεί & προστατεύει από αφίδες, αλευρώδη & σκαθάρια ενώ το έντονο πορτοκαλλο-κόκκινο χρώμα που έχουν τα άνθη του δρα ελκυστικά για τις ωφέλιμες πασχαλίτσες. Να φυτευτεί γύρω από τις τομάτες, αγγουριές, ραδίκια & κάτω από οπωροφόρα.
Τα αιθέρια έλαια από δεντρολίβανο, θυμάρι & λεβάντα απωθεί έντομα, ζωύφια & μελίγκρες από τα καλλιεργούμενα φυτά. Την άνοιξη μαζεύουμε πράσινα μέρη ή και άνθη των φυτών αυτών και τα βράζουμε για 2-3 λεπτά (όχι παραπάνω γιατί διαφεύγουν τα αιθέρια έλαια). Στη συνέχεια, σε 1lt νερό διαλύουμε 5 σταγόνες υγρό σαπούνι και αφού αυτές διαλυθούν, προσθέτουμε 5gr από το εκχύλισμά μας. Ανακατεύουμε συνέχεια προσθέτοντας νερό μέχρι που να έχουμε συνολικά 10lt.
Προστατεύει από ψώρες & αφίδες τα οπωροφόρα δέντρα. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την κάλυψη του εδάφους σε καλλιέργειες λαχανικών και για την κάλυψη των “λεκανών” των δέντρων.
Aν μ’ ένα κουταλάκι την απλώσουμε στην επιφάνεια του χώματος η κανέλα προστατεύει τα σπορόφυτα από μυκητολογικές προσβολές.
Σ’ ένα ποτήρι νερού διαλύουμε 1-2 κουταλάκια του γλυκού σόδα. Το διάλυμα αυτό αποτελεί ένα αποτελεσματικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση μυκητολογικών προσβολών, του ωίδιου και της μαύρης κηλίδωσης.
Διαλύουμε 20-30g (2-3 κουταλιές σούπας) τριμμένου πράσινου σαπουνιού σε χλιαρό (για να διαλυθεί εύκολα) νερό. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι οινόπνευμα για να μην αφρίζει το διάλυμα. Αποτελεί ένα αποτελεσματικό σκεύασμα κατά της μελίγκρας.
Όταν στο χώμα παρατηρήσουμε λευκά χοντρά σκουλήκια, μ’ ένα κουταλάκι απλώνουμε μια στρώση στο χώμα και ποτίζουμε.
Το γάλα σε αραίωση (100g γάλα σε 1kg νερό) αποτελεί ένα αποτελεσματικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση του ωίδιου & μαύρης κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς.
Κόβουμε 5 πιπεριές σε μικρά κομμάτια και τις ρίχνουμε σε 1lt νερό για ένα βράδυ. Την επομένη σουρώνουμε το διάλειμμα το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της ακρίδας, της βρωμούσας και άλλων βλαβερών εντόμων.
Χρήσιμες συμβουλές για τα φυτά εσωτερικού χώρου
Τα φυτά που παραμένουν μέσα στο σπίτι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, κακά τα ψέματα αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες. Οι υψηλές θερμοκρασίες, ο ανεπαρκής αερισμός και σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό υγρασίας ταλαιπωρούν και δημιουργούν προβλήματα στην ανάπτυξη των φυτών μας. Tι κάνουμε λοιπόν σε αυτή την περίπτωση;
Aκολουθήστε τις συμβουλές μας και πολύ σύντομα τα φυτά σας θα συνέλθουν.
- Αρχικά θα πρέπει να αυξήσετε την ατμοσφαιρική υγρασία μέσα στο σπίτι. Όταν κάνει ζέστη μην παραλείπετε να ψεκάζετε τα φύλλα με καθαρό νερό. Απομακρύνετε τα φυτά σας από την κουζίνα και τοποθετήστε κοντά στις γλάστρες τους πιατάκια με νερό.
- Αν τα αφήσατε απότιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα και το χώμα τους ξεράθηκε τόσο ώστε να μην απορροφάει νερό βυθίστε τη γλάστρα σε μια λεκάνη νερό για πέντε περίπου λεπτά. Επειτα αφήστε τη να στραγγίσει καλά και ύστερα από δύο ημέρες αρχίστε κανονικά το πότισμα.
- Στην περίπτωση που τα έχετε κοντά σε παράθυρο και είναι εκτεθειμένα στο ήλιο φροντίστε τις μεσημεριανές ώρες να κλείνετε τις κουρτίνες ώστε να τα προφυλάξετε.
- Κάθε 15 ημέρες θα ήταν καλό να σκαλίζετε επιφανειακά το χώμα.
- Με αυτόν τον τρόπο διανέμεται καλύτερα το λίπασμα και η υγρασία και αερίζονται οι ρίζες.
- Όταν έχει καύσωνα σταματήστε τελείως τις λιπάνσεις. Γενικότερα μην αφήνετε τα λουλούδια τους να ωριμάσουν τελείως πάνω στα φυτά αλλά κόβετέ τα λίγες ώρες αφού ανοίξουν.
- Οι κάκτοι το καλοκαίρι θέλουν ηλιόλουστη θέση και άφθονα ποτίσματα. Το χειμώνα χρειάζονται προστασία από την παγωνιά και ελάχιστα ποτίσματα και μόνο τις ηλιόλουστες μέρες.
Φυτά εσωτερικού χώρου. «Φίλτρα» για τον αέρα του σπιτιού και όχι μόνον!