Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

09. Αντιστρές: Το πρώτο θεμέλιο της υγείας!

Συνεχίζουμε από 8ο μέρος... 
Πώς συγκεκριμένα μας βοηθούν ψυχικά οι «καλές» ορμόνες και πώς ζημιωνόμαστε ψυχικά όταν αυτές τις στερούμαστε; Η ψυχή και το σώμα μιλάνε μεταξύ τους με τη γλώσσα των ορμονών. Δεν υπάρχει κάτι που να συμβαίνει στην ψυχική σφαίρα και να μην επηρεάζει τις ορμόνες μας. Από την άλλη, κάθε ορμονική αλλαγή έχει άμεσες συνέπειες στον ψυχισμό μας. Μπορεί οι αξίες της ζωής μας να είναι κάτι που το επιλέγουμε απόλυτα, αλλά η διάθεση, η ζωτικότητα και η ψυχική αντοχή μας καθορίζονται από τις ορμόνες μας. 


Δείτε: Ψυχοσωματικά: Πονάει η ψυχή, νοσεί το σώμα!

Στα προηγούμενα μέρη αναλύθηκε το μείζον θέμα της επάρκειας σε κορτιζόλη που είναι η ενέργεια στις μπαταρίες μας, η δύναμή μας σωματικά και ψυχικά να χειριζόμαστε όμορφα και γλυκά τη σωματική ή ψυχική καταπόνηση, δηλαδή το στρες. Εξηγήθηκαν οι ασύλληπτα σπουδαίες συνέπειες για όλη την υγεία μας τόσο της έλλειψης όσο και της περίσσειας κορτιζόλης καθώς και το επικίνδυνο παιχνίδι που παίζεται με την άλλη ορμόνη του στρες, την αδρεναλίνη, και τις ηλεκτρικές εκκενώσεις που αυτή συνεπάγεται. Όμως η υπόθεση του αντιστρές και των ορμονών που εμπλέκονται σε αυτό μόλις που αρχίζει με την κορτιζόλη και την αδρεναλίνη. Καθεμία από τις άλλες κύριες ορμόνες μας μάς υποστηρίζει ψυχικά με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο και μας βοηθάει να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το στρες.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι όσα θα διαβάσετε παρακάτω αφορούν το τι στερούμαστε και τι ωφελούμαστε ψυχικά όταν διορθωθούν οι ορμονικές ελλείψεις μας και αποκατασταθούν τα ιδανικά επίπεδα αυτών των ορμονών μέσα μας. Δεν αφορούν το τι συμβαίνει όταν έχουμε ή μας δώσουν υπερβολικές ποσότητες ορμονών, και μάλιστα «πειραγμένες» (που στην πραγματικότητα είναι δυνητικώς τοξικά φάρμακα και όχι ορμόνες), δηλαδή όχι πανομοιότυπες με τις φυσικές ορμόνες που παράγουμε οι ίδιοι. Στην ουσία αυτό είναι ντοπάρισμα που ανατρέπει την ορμονική ισορροπία, φθείρει την υγεία και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ισορροπημένη φυσική προσέγγιση της ιατρικής αντιγήρανσης που διορθώνει τεκμηριωμένες ορμονικές ελλείψεις.

Δείτε: Οιστρογόνα καί Καρκίνος τοῦ στήθους. 


Maca (μάκα): Ορμονική ισορροπία - Ευεξία του αναπαραγωγικού συστήματος!

Ας αρχίσουμε από το θυρεοειδή και την ψυχή. Θυρεοειδική ανεπάρκεια συνεπάγεται κακή διάθεση έως κατάθλιψη και άγχος από το ξύπνημα (αργότερα σοβαρές ψυχικές νόσους), φοβίες, λιγότερο συχνά κρίσεις πανικού. Επίσης ληθαργικότητα όταν δεν είμαστε σε κίνηση, διαταραχές ύπνου και πεσμένη ερωτική διάθεση. Χαμηλά επίπεδα DHEA οδηγούν αναπόφευκτα σε ψυχική αστάθεια, κατάθλιψη, αίσθημα ότι γερνάς πρόωρα, πεσμένη ερωτική διάθεση και υποβαθμισμένους οργασμούς, ιδίως στις γυναίκες.

Έλλειψη προγεστερόνης κάνει τις γυναίκες πολύ νευρικές, εριστικές ή/και ευσυγκίνητες, πάντοτε αλλά εντονότερα πριν ή κατά την περίοδο. Έλλειψη οιστρογόνων αποστερεί τη γυναίκα από ψυχική ορμή και δύναμη και φέρνει κατάθλιψη με υποτονικότητα και έλλειψη ενέργειας στη σωματική δραστηριότητα. Επίσης μειώνει την ερωτική διάθεση και την ποιότητα των οργασμών.

Έλλειψη τεστοστερόνης (σε άνδρες και γυναίκες) σημαίνει εύκολα κόπωση στην προσπάθεια, εύκολα πανικούς και άγχος, έντονη έλλειψη ερωτικής διάθεσης και μεγάλη υποβάθμιση της σεξουαλικής λειτουργικότητας και των οργασμών. Επίσης στους άνδρες φουντώματα και εφιδρώσεις (και τη νύχτα με διαταραχή του ύπνου) και διάφορες φοβίες, ευσυγκινησία και πολύ απότομες αντιδράσεις με εριστικότητα. Τα ίδια προκαλούν στους άνδρες τα υψηλά οιστρογόνα. 


Έλλειψη ωκυτοκίνης σε άνδρες και γυναίκες σημαίνει απουσία οργασμών.

Έλλειψη αυξητικής ορμόνης σημαίνει απώλεια του αισθήματος ελέγχου πάνω στη ζωή σου, αίσθημα έντονης γήρανσης και ψυχικής αποσύνθεσης, συνεχής ψυχική κόπωση, αισθήματα υποταγής και δειλία, κακός χειρισμός του στρες με τάσεις φυγής και απόσυρσης, συνεχής απασχόληση με μικρότητες και έλλειψη ρομαντισμού.

Στο επόμενο μέρος, όπως υποσχεθήκαμε, θα δούμε τι μελέτες υπάρχουν για το πώς οι συγκεκριμένες θετικές στάσεις και τα συναισθήματα αυξάνουν την ποιότητα και το μήκος της ζωής μας.

Το είδα: sites.google.com/a/drfilimon.gr