Πόσα παραπάνω ποιοτικά χρόνια ζωής μάς προσφέρει το αντιστρές και πόση ζωή μας κόβει το στρες; Τι λένε οι επιστημονικές μελέτες γι’ αυτό; Έχει ιδιαίτερο νόημα να δούμε κατά πόσο το να έχεις θετική στάση και θετικά συναισθήματα στη ζωή αυξάνει ή όχι το πόσο και με τι ποιότητα θα ζήσεις.
Οι σχετικές επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δείχνουν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Στις θετικές στάσεις που μελετήθηκαν περιλαμβάνονταν η αποδοχή του ότι μεγαλώνεις, η αισιοδοξία, οι ισχυρές πεποιθήσεις, το χιούμορ, η συγχωρητικότητα και το νόημα στη ζωή. Στα θετικά συναισθήματα και στη θετική προσέγγιση της ζωής συμπεριλήφθηκαν η ευεξία, η ελπίδα, η ικανοποίηση από τη ζωή, η πνευματικότητα, η αγάπη και η φιλία. Ποια ήταν λοιπόν τα συμπεράσματα;
Λιγότερα καρδιακά επείγοντα και λιγότερες επανεισαγωγές στο νοσοκομείο για προβλήματα με τις στεφανιαίες αρτηρίες σε καρδιοπαθείς με θετική στάση ζωής. 37 μελέτες προγραμμάτων ψυχοθεραπείας και χειρισμού στρες σε καρδιοπαθείς έδειξαν σημαντικά λιγότερο κίνδυνο για νέο έμφραγμα (-86%) και θάνατο (-62%) συγκριτικά με όσους δεν ακολούθησαν τέτοιο πρόγραμμα. Επίσης έδειξαν πολύ σημαντική μείωση του στρες, της πίεσης αίματος, του καρδιακού ρυθμού και των επιπέδων χοληστερίνης.
Σε άλλη μελέτη βρέθηκε λιγότερη θνησιμότητα σε άτομα με θετική στάση ζωής που ζούσαν μόνοι ή με οικογένεια. Σε μια μελέτη 2.282 ενηλίκων 65-99 ετών, εκείνοι με υψηλά επίπεδα θετικής στάσης ζωής είχαν το μισό κίνδυνο να πεθάνουν στα επόμενα δύο χρόνια συγκριτικά με εκείνους με χαμηλά επίπεδα θετικότητας. Επίσης είχαν 50% λιγότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πρόσθετες ανικανότητες και 35% λιγότερο κίνδυνο να περπατάνε αργά.
Σε μια άλλη αναδρομική μελέτη 180 καθολικών καλογριών βρέθηκε ότι το να έχεις θετικά συναισθήματα συνδέεται με τη μακροβιότητα. Συλλέχθηκαν οι αυτοβιογραφίες των καλογριών που είχαν γραφτεί σε μέση ηλικία 22 ετών. Το γράψιμο αυτοβιογραφίας αποτελεί αναγκαία διαδικασία προτού δώσεις τους όρκους σου ως καθολική καλόγρια. Βαθμολογήθηκε κάθε αυτοβιογραφία για το συναισθηματικό της περιεχόμενο και συσχετίστηκε με την επιβίωση στις ηλικίες 75-95 ετών. Οι καλόγριες χωρίστηκαν σε 4 κατηγορίες από υψηλά έως χαμηλά επίπεδα θετικών συναισθημάτων με βάση τον αριθμό θετικών λέξεων και προτάσεων που περιλαμβάνονταν στη βιογραφία.
Βρέθηκε μια πολύ ισχυρή αντίστροφη σχέση μεταξύ του θετικού συναισθηματικού περιεχομένου στα γραπτά τους και του κινδύνου θνησιμότητας αργότερα στη ζωή τους. Οι καλόγριες στο ανώτερο τεταρτημόριο (άνω 25%) θετικών συναισθημάτων είχαν δυόμιση φορές (250%) λιγότερη θνησιμότητα από εκείνες στο χαμηλότερο τεταρτημόριο (κάτω 25%), έξι δεκαετίες αργότερα.
Η μακροβιότητα ήταν κατά 9 ½ χρόνια μεγαλύτερη για εκείνες τις καλόγριες που οι ιστορίες της ζωής τους περιείχαν τις περισσότερες λέξεις που αναφέρονταν σε θετικά συναισθήματα και κατά 10 ½ χρόνια μεγαλύτερη για εκείνες που χρησιμοποιούσαν τις περισσότερες θετικές λέξεις. Από τις λιγότερο χαρούμενες καλόγριες μόνο 34% έζησαν μέχρι τα 85 και μόνο 11% μέχρι τα 94. Από τις πιο χαρούμενες, 90% έζησαν μέχρι τα 85 και 54% έζησαν μέχρι τα 94.
Στο επόμενο μέρος, εδώ, θα δούμε τι μελέτες υπάρχουν για τις συγκεκριμένες θετικές στάσεις και συναισθήματα σε σχέση με την ποιότητα και το μήκος της ζωής μας.
Δείτε ακόμη: Ψυχοσωματικά: Πονάει η ψυχή, νοσεί το σώμα!