Πυρετός, ο παρεξηγημένος θεραπευτής - βότανα και φυσικά γιατροσόφια!

Η πιο κοινή αντίδραση στον πυρετό είναι συνήθως ο φόβος.
Έτσι, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον μειώσουμε γιατί αισθανόμαστε το σώμα μας θερμότερο από οτι θα έπρεπε να είναι. Ωστόσο αν κοιτάξουμε την γενική εικόνα, θα διαπιστώσουμε οτι ο πυρετός είναι ένα φυσικό φαινόμενο.
Είναι ο τρόπος του σώματός μας να πει οτι κάτι δεν πάει καλά. Ο πυρετός δείχνει την παρουσία μιας μόλυνσης μέσα στο σώμα.

Γιατί εμφανίζεται ο πυρετός;
Ο πυρετός μπορεί να εμφανίζεται από διάφορες αιτίες, αλλά οι πιο κοινές είναι: λοιμώξεις, φάρμακα, εμβόλια και οδοντοφυΐα στα μικρά παιδιά. 


Ωστόσο ο πραγματικός λόγος που εμφανίζεται ο πυρετός είναι οτι με αυτόν τον τρόπο η θερμοκρασία του σώματός ανεβαίνει με αποτέλεσμα να σκοτώνει ιους και μικρόβια που δεν μπορούν να επιβιώσουν σε υψηλότερη θερμοκρασία από αυτήν που έχει κανονικά το σώμα μας.

Όταν αυτό συμβαίνει στα παιδιά, τότε οι γονείς ανησυχούν υπερβολικά και συνήθως σπεύδουν να τους χορηγήσουν φάρμακα, αλλά η πρακτική αυτή μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.
Έχουν υπάρξει πολλές αναφορές από γονείς που εχουν χορηγήσει συνδυασμό φαρμάκων στα παιδιά τους με αποτέλεσμα να τους οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα και σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και στον θάνατο.
Φυσικά, οι φαρμακοβιομηχανίες μεγεθύνουν και γιγαντώνουν το υποτιθέμενο κακό που κάνει ο πυρετός. Η αλήθεια είναι όμως οτι μέχρι σε κάποιο βαθμό, ο πυρετός μπορεί να μείνει ως έχει, εάν το παιδί είναι υγιές, ενεργό και άνετο.
Είναι γνωστό, οτι τα λευκά αιμοσφαίρια λειτουργούν πολύ καλύτερα όταν η θερμοκρασία του σώματός μας είναι υψηλή. Έτσι ο πυρετός είναι πραγματικά μια μεγάλη βοήθεια για τον οργανισμό μας αλλά και την υγεία μας. Με το να προσπαθούμε να μειώσουμε τον πυρετό, γινόμαστε υπαίτιοι ώστε να κάνουμε περισσότερο κακό παρά καλό στο σώμα μας.


Μια ματιά σε μερικές περιπτώσεις στη φύση θα αποκαλύψει ότι ο πυρετός είναι ο τρόπος της φύσης για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Σε ένα πείραμα που συντέλεσαν σε σαύρες Ιγκουάνα στην έρημο, εισήγαγαν βακτήρια, και δεδομένου οτι οι σαύρες είναι ψυχρόαιμα ζώα, η θερμοκρασία του σώματός τους είναι ευαίσθητη στο περιβάλλον τους.
Κάποιες από τις σαύρες είχαν την δυνατότητα να καθίσουν κάτω από ήλιο και να αυξήσουν την θερμοκρασία τους ενώ κάποιες άλλες δεν την είχαν. Δεν αποτέλεσε έκπληξη το συμπέρασμα οτι οι σαύρες που μπορούσαν να προκαλέσουν τεχνητό πυρετό είχαν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης σε σύγκριση με αυτές που δεν το έκαναν.

Παρ 'όλα αυτά, πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ότι υψηλός πυρετός μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο ή άλλα προβλήματα, όπως απώλεια ακοής, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Αυτά τα πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν λόγω κάποιων άλλων ασθενειών που συνοδεύονται με πυρετό.
Η κανονική θερμοκρασία του σώματος είναι 37c αν αν και μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ από τους 41c και πάνω η κατάσταση θεωρείται εξαιρετικά σοβαρή και χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια. Όταν η θερμοκρασία στους ενήλικες υπερβεί τους 39,5c, τότε απαιτείται ιατρική φροντίδα. Στην περίπτωση των βρεφών, ακόμα και ένας πυρετός 38c είναι αιτία συναγερμού.

Ένας καλός τρόπος να αυξηθούν οι πιθανότητες μείωσης του πυρετού, είναι να το θηλάσουν, ενώ περιμένουν την θεραπεία, καθώς αυτό απελευθερώνει τα αντισώματα που υπάρχουν στο γάλα. 


Ο πυρετός συνήθως λειτουργεί επίσης ως ένα σημάδι που μας λέει οτι κάτι άλλο δεν πάει καλά με το σώμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να σκέφτονται τον πυρετό σαν ασθένεια, αγνοώντας οτι μπορεί να υποδεικνύει κάτι άλλο πιο σοβαρό και απειλητικό για τη ζωή.

Εάν ο πυρετός συνεχίζει περισσότερο από 4 ημέρες, θα πρέπει επίσης να ζητήσουμε ιατρική φροντίδα ή γνωμάτευση.

Φυσικά, υπάρχουν και πιο ακραίες απόψεις οργανώσεων οι οποίοι υποστηρίζουν οτι ο άνθρωπος για να είναι υγιής θα πρέπει να ανεβάζει πυρετό κάθε ένα με δύο χρόνια, θεωρώντας οτι ο πυρετός λειτουργεί και προληπτικά.
Για παράδειγμα η οργάνωση Sekai Kyusei Kyo υποστηρίζει οτι η άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος ρευστοποιεί αποθηκευμένες στερεές τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί με τα χρόνια στον οργανισμό μας και τις αποβάλλει, αφαιρώντας έτσι πιθανές εμφανίσεις σοβαρών ασθενειών στο μέλλον.

Όπως και να 'χει όμως, πάντα είναι καλό ν έχουμε γνώμονα τη σύνεση σε οτιδήποτε κι αν αποφασίσουμε να κάνουμε.
Εάν παρόλα αυτά που διαβάσατε παραπάνω, πιστεύετε οτι την επόμενη φορά που εσείς, το παιδί σας ή κάποιος αγαπημένος σας θα ανεβάσει πυρετό, ότι θα σπεύσετε να του τον μειώσετε, τότε προσπαθήστε να το κάνετε εναλλακτικά.

Υπάρχουν βότανα με αντιπυρετική δράση, πρακτικά γιατροσόφια που έχουν αποδειχθεί αποτε­λεσματικά, ομοιοπαθητικά σκευάσματα, αιθέρια έλαια, αλλά και πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία των χεριών και των ποδιών που μπορούν να «ρίξουν» τον πυρε­τό. Τα φυσικά αντιπυρετικά που σας προτείνουμε κατά κανόνα εφαρμόζονται όταν ο πυρετός δεν ξεπερνά τους 38-38,5° C. Εάν ο πυρετός είναι υψηλότερος και επιμένει για περισσότερο από 1-2 ημέρες, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε ένα γιατρό. Διαβάστε, λοιπόν, ποια είναι τα εναλλακτικά αντιπυρετικά και εφαρμόστε αυτά που σας ταιριάζουν καλύτερα. Τα αντιπυρετικά εξάλλου προορίζονται μόνο να μειώσουν την δυσφορία του παιδιού και τίποτα άλλο.

Τα «καλά» του πυρετού
Μη βιαστείτε να «ρίξετε» τον πυρετό σας! Ο πυρετός (έως 38-38,5° C) θεωρείται μια θετική αντίδραση του οργανισμού, ο οποίος αυξάνει τη ­θερμοκρασία του σώματος σε μια προσπάθεια να εξοντώσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς, οι οποίοι δεν «αγαπούν» τη ζέστη, αλλά το κρύο. Γι’ αυτό και συνήθως οι ειδικοί δεν συνιστούν τη λήψη αντιπυρετικών στο χαμηλό πυρετό, θεωρώντας ότι ήδη, με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, ο οργανισμός θέτει σε λειτουργία τους δικούς του, ενδογενείς μηχανισμούς ­ανάκαμψης.

Ποια ομοιοπαθητικά φάρμακα καταπολεμούν τον πυρετό
Εάν είστε διατεθειμένοι να μην πιείτε καφέ και να αποφύγετε τη μέντα, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένα ομοιοπαθητικά σκευάσματα που, εφόσον έχουν επιλεγεί σωστά, μπορούν να «ρίξουν» τον πυρετό. Στη συνέχεια αναφέρουμε ορισμένα από αυτά (σε δυναμοποίη­ση 200CH), αν και σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε πρώτα τον ομοιοπαθητικό γιατρό σας για το σκεύασμα και τη δόση (δυναμοποίηση) που ενδείκνυ­νται για τη δική σας περίπτωση. Πάντως, πρέπει να ξέρετε ότι ενδεχόμενη λανθασμένη επιλογή ομοιοπαθητικού σκευάσματος δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία. Όταν το ομοιοπαθητικό φάρμακο δεν είναι το κατάλληλο για την περίπτωση, απλώς δεν δρα. 


Για το χαμηλό πυρετό (έως 38,5° C)
Gelsemium: Είναι κατάλληλο όταν νιώθετε τα πρώτα σημάδια μιας βαριάς ίωσης: εξάντληση, καταβολή, σταδια­κή άνοδο πυρετού, ο οποίος όμως ακόμη είναι χαμηλός, εφίδρωση. Με απλά λόγια, θεωρείται αποτελεσματικό όταν νιώθετε ότι αρχίζει να σας καταβάλλει μια βαριά ίωση.
Bryonia: Θεωρείται αποτελεσματική όταν έχετε φλεγμονή στο σώμα (π.χ. αναπνευστική φλεγμονή, όπως η βρογχίτιδα), ρίγη και σταδιακή άνοδο του πυρετού.

Για τον υψηλό πυρετό
Belladonna: Συστήνεται για τον υψηλό πυρετό που εκδηλώνεται μετά από έκθεση στο ψύχος ή στη ζέστη (π.χ. ηλίαση). Η χαρακτηριστική εικόνα του ασθενούς είναι το αναψοκοκκινισμένο πρόσωπο και τα κρύα άκρα.
Aconitum: Συστήνεται σε αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρε­τού με ρίγη. Η χαρακτηριστική εικόνα του ασθενούς είναι το κόκκινο και ξηρό δέρμα. Θεωρείται αποτελεσματικό τις πρώτες 24 ώρες του πυρετού.

4 αντιπυρετικά γιατροσόφια
Ποδόλουτρο: με χοντρό αλάτι Σε μια λεκανίτσα με νερό, ρίξτε μία χούφτα χοντρό αλάτι και μία ασπιρίνη. Κάντε ποδόλουτρο για 5-10 λεπτά, σκουπίστε καλά τα πόδια σας και φορέστε διπλές κάλτσες. Κουκουλωθείτε στο κρεβάτι και ξεκουραστείτε.
Λεμόνι με σκόρδο και μέλι: 
Σε μισό φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, ρίξτε μία πολτοποιημένη σκελίδα σκόρδο με μία κουταλιά μέλι και πιείτε το.
Μαύρο πιπέρι, τζίντζερ και μέλι:
Ετοιμάστε ένα αφέψημα με τζίντζερ (σε βραστό ­νερό, ρίξτε μία κουταλιά αποξηραμένο τζίντζερ σε σκόνη για 2-4 λεπτά). Ρίξτε μία πρέζα μαύρο πιπέρι και ένα κουταλάκι μέλι. Το ρόφημα αυτό προκαλεί εφίδρωση, γι’ αυτό φροντίστε να αλλάξετε ρούχα όταν ιδρώσετε.
Εντριβές με αιθέρια έλαια
Σε 100 ml αμυγδαλέλαιο, ρίξτε 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού και 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας. Κάντε εντριβές στην πλάτη, το στέρνο και το λαιμό. Μετά σκεπαστείτε καλά και ξεκουραστείτε. 

Τα αντιπυρετικά βότανα
Ορισμένα ροφήματα βοτάνων βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Για την προετοιμασία των ροφημάτων, βράζετε το νερό και, στη συνέχεια, ρίχνετε μέσα για 3-4 λεπτά ένα κουταλάκι από το βότανο. Σουρώνετε και πίνετε. Φροντίστε να μην υπερβείτε τα τρία ροφήματα την ημέρα.
Θυμάρι: Το θυμάρι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιπυρετικές ιδιότητες. Επίσης, διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία. Βοηθά να πέσει ο πυρετός, κυρίως όταν αυτός παρουσιάζεται σε συνδυασμό με πονοκέφαλο, βήχα και πονόλαιμο.
Σαμπούκος: Τα άνθη του σαμπούκου είναι ευεργετικά για τον πυρετό που εκδηλώνεται μετά από ένα κρυολόγημα με βήχα και καταρροή. Ο σαμπούκος έχει την ιδιό­τητα να προκαλεί εφίδρωση, γεγονός που βοηθά στη μείωση της υψηλής θερμοκρασίας του σώματος. Επίσης, τονώνει την άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην απόχρεμψη.
Ιτέα (ιτιά): Η φλούδα και τα φύλλα της ιτιάς χρησιμο­ποιούνταν από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους δράσεις. Περιέχουν σαλικυλικό οξύ, δηλαδή είναι σαν την ασπιρίνη σε μικρές δόσεις. Θεωρούνται αποτελεσματικά αντιπυρετικά, κυρίως όταν ο πυρετός συνοδεύεται από πόνους σε όλο το σώμα (στα κόκαλα και τους μυς).
Μέντα: Βοηθά ως αντιπυρετικό, κυρίως όταν ο πυρετός εκδηλώνεται σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, όπως η ναυτία, οι δερματικοί ερεθισμοί και ο πονοκέφαλος. Έχει την ιδιότητα να «δροσίζει» τον οργανισμό, γεγονός που βοηθά στην πτώση του πυρετού. Πρέπει, όμως, να ξέρετε ότι η μέντα απαγορεύεται εάν κάνετε ομοιοπαθη­τική, επειδή παρεμποδίζει τη δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων.
Aχιλλέα (ή αχίλλειος): Τα φύλλα αυτού του βοτάνου ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμούν τις φλεγμονές και εξισορροπούν το μεταβολισμό. Η αχίλλεια συστήνεται όταν ο πυρετός συνοδεύεται από γενικότερη κακοδιαθεσία, μειωμένη όρεξη, δυσπεψία και καούρες.

Ναι ή όχι στο φαγητό, όταν έχουμε πυρετό;
Όταν έχουμε πυρετό, να τρώμε, έστω και λίγο, ή να μένουμε νηστικοί; Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό εξαρτάται, έως ένα βαθμό, από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε ο πυρετός. Εάν παρουσιάστηκε μετά από μια μακρά περίοδο έντονης κόπωσης, τότε καλό είναι να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας με σούπες (όπως κοτόσουπες) και χυμούς φρούτων. Από την άλλη μεριά, εάν ο πυρετός εκδηλώθηκε μετά από μια περίοδο πολλών διατροφικών καταχρήσεων και υπερβολών, τότε ίσως είναι ευεργετικό να μείνουμε για μία ημέρα νηστικοί - άλλωστε, το «ζητάει» ο οργανισμός μας. Επιπλέον, οι ειδικοί που ασχολούνται με τις φυσικές θεραπείες εξηγούν ότι η ­νηστεία αυτής της μορφής «ενεργοποιεί» το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ­είναι απαραίτητο να πίνουμε άφθονο νερό.

Μπάνιο με αιθέρια έλαια
Το χλιαρό μπάνιο αποδεδειγμένα βοηθά στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Για να το κάνετε ακόμη πιο αποτελεσματικό, γεμίστε την μπανιέρα με χλιαρό νερό και ρίξτε μέσα τα αιθέρια έλαια που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν αντιπυρετική δράση (4-10 σταγόνες, ανάλογα με το πόσο γεμάτη είναι η μπανιέρα): δεντρολίβανο, μαντζουράνα και μέντα - είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό. Εάν είστε σε μεγάλη ένταση και θέλετε να χαλαρώσετε, προσθέστε και 4 σταγόνες λεβάντα. Εναλλακτικά, αντί για όλα τα προηγούμενα, μπορείτε να ρίξετε από μία μόνο σταγόνα κανέλα και γαρίφαλο, τα οποία είναι πιο δραστικά. Μείνετε μέσα στην μπανιέρα για 6-8 λεπτά, σκουπιστείτε, ντυθείτε καλά και πέστε στο κρεβάτι.

Πιέστε τα κατάλληλα σημεία
Σύμφωνα με τη ρεφλεξολογία, η πίεση σε ορισμένα σημεία των χεριών και των ποδιών βοηθά στην ­ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Γι’ αυτό, πιέστε με δυνα­τές κυκλικές κινήσεις, στο βαθμό που αντέχετε:
● Τον αντίχειρα στο κέντρο των δαχτυλικών αποτυπωμάτων: Πιέστε για ένα λεπτό κάθε αντίχειρα και μετά συνεχίστε κατά μήκος του νυχιού, στο εσωτερικό πλάι του αντίχειρα - ένα σημείο που αντιστοιχεί στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, ο οποίος ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. Μπορείτε να εξασκήσετε τις ίδιες πιέσεις και στα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών.
● Το τριγωνικό κομμάτι σάρκας ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη: Το σημείο αυτό ενεργοποιεί τη ζωτική ισορροπία του σώματος, αντιστοιχεί στους ­βρόγχους και τους λεμφαδένες και συμβάλλει στην τόνωση του ανοσοποιητι­κού. Πιέστε για 1-2 λεπτά.


Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον δρ. Μιχάλη Κυριακίδη, πτυχιούχο Ιατρικής, ρεφλεξολόγο, ­φυσικοπαθητικό, πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων και του Πανελληνίου Επαγγελματικού Σωματείου Ρεφλεξολόγων, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου «Titu Μaiorescu».

Πηγή: www.ftiaxno.gr
Το είδα: alttherapy.blogspot.gr