Φυτολάκα (Phytolacca americana) - Ιδιότητες.


Phytolacca Americana, δηλητηριώδης, αλλά μη βάλετε στοίχημα ότι δεν την έχετε δοκιμάσει!
Οικογένεια: Phytolaccaceae

Γένος: Phytolacca
Είδος: Phytolacca Americana ή Φυτολάκκα η αμερικανική ή Pokeweed ή pokeberry ή inkberry ή αγριοσταφίδα ή μαυροστάφυλλο.
Είναι ενδημικό φυτό της βόρειας και κεντρικής Αμερικής. Εισήχθη στην Ευρώπη από τους πρώτους άποικους, εγκλιματίστηκε και πλέον θεωρείται αυτοφυές. Θα το βρούμε σε όλη την Ελλάδα στις άκρες των δρόμων, σε υγρές σχετικά περιοχές, καθώς και μέσα σε καλλιεργημένες εκτάσεις. Είναι πολυετές φυτό και μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα. Οι βλαστοί του είναι κοκκινωποί, τα φύλλα του μεγάλα και λογχοειδή, τα ερμαφρόδιτα άνθη του είναι μικρά λευκά ή ρόδινα και αναπτύσσονται σε βότρυς. Οι κόκκινοι γυαλιστεροί καρποί του, που στην ωρίμανση τους είναι σχεδόν μαύροι, τους βλέπουμε το φθινόπωρο, είναι πολύ εντυπωσιακοί και το χρώμα της σάρκα των ακόμη περισσότερο.

Όλα τα μέρη του φυτού είναι εξαιρετικά δηλητηριώδη, μιας και περιέχουν το αλκαλοειδές φυτολακκίνη (phytolaccin) καθώς και άλλες ουσίες όπως σαπωνίνες τριτερπενοειδούς τύπου.
Οι ιθαγενείς της κεντρικής Αμερικής και οι ινδιάνοι το χρησιμοποιούσαν για διάφορους φαρμακευτικούς σκοπούς και παρά το ότι γνώριζαν την τοξικότητα του τα νεαρά του φύλλα τα χρησιμοποίησαν και για τροφή, (αφού τα βράζανε 2 φορές με νερό που το πετούσαν μετά).
Ο εντυπωσιακά κόκκινος χυμός από τις ράγες του έχει χρησιμοποιηθεί αντί μελάνης , (εξ’ ου και το inkberry), αλλά κυρίως και για χρωματισμό διάφορων ηδύποτων καθώς και του κόκκινου κρασιού.
Μόλις τη δεκαετία του 1970 απαγορεύτηκε η χρήση του στην Ελλάδα γι’ αυτό το σκοπό λόγω της υψηλής τοξικότητας του, οπότε οι πιο μεγάλοι όλο και κάπου θα την έχουν δοκιμάσει.

Εντυπωσιακό φυτό με έντονες ρόδινες αποχρώσεις σε όλα τα μέρη του. Μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα 3m, ενώ αναπτύσσει παράλληλα και μεγάλους πλάγιους βραχίονες αυξάνοντας τον όγκο του. Μεγάλοι πληθυσμοί του φυτού υπάρχουν Περιφερειακά της Λίμνης Δοϊράνης και κυρίως στην περιοχή Χίλια Δένδρα. Τα κιτρινόλευκα άνθη που αναπτύσσονται σε ταξιανθία βότρυ , ακολουθούν τσαμπιά με ανοιχτοπράσινους καρπούς οι οποίοι μαυρίζουν κατά την ωρίμανσή τους. Το φυτό γίνεται δηλητηριώδες όσο προχωράει η ωρίμανσή του. Στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του κάποιοι χρησιμοποιούν τα νεαρά φύλλα και τους βλαστούς ως μαγειρεμένη τροφή. Χρησιμοποιήθηκε για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ υπάρχουν και αναφορές για την χρήση του εναντίων του AIDS. 

φυτολάκα


H φυτολάκα είναι ένα δέντρο τα φύλλα του οποίου έχουν κυρίως λιποδιαλυτική και εν μέρει διουρητική δράση. H φυτολάκα βοηθά ανθρώπους με έντονο πρόβλημα τοπικού πάχους. Τη φυτολάκα θα τη βρείτε σε πόσιμη μορφή, σε φαρμακεία με ομοιοπαθητικά.

Προσοχή: Οι πληροφορίες που δίδονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας η την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας


Πηγές: εδώ και εδώ