Το πράσινο τσάι!

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες) και τεΐνη (αλκαλοειδές). Εκτός από το πράσινο τσάι, πολυφαινόλες έχουν επίσης τα μήλα, τα κρεμμύδια, το μαύρο τσάι, το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα κ.α. Επίσης εντοπίζονται και στο φλοιό της ιτιάς. Τα αντιοξειδωτικά είναι φυσικά συστατικά που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβερών για τον οργανισμό ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες πιστεύεται ότι προκαλούν πολλές ασθένειες. Όλα τα αφεψήματα με μεγάλη περιεκτικότητα πολυφαινολών, δεν έχουν αντίστοιχη αντιοξειδωτική ικανότητα. Αντιστοιχία βρίσκουμε μόνο στο πράσινο τσάι που έρχεται πρώτο σε περιεκτικότητα πολυφαινολών και σε αντιοξειδωτική ικανότητα.

Κύρια συστατικά του πράσινου τσαγιού είναι αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες όπως Ταννίνες (κατεχίνες, επιγαλλοκατεχίνη (epigallocatechin gallate, EGCG), Φλαβονόλες (κερκετίνη, καιμπφερόλη), άλλα φλαβονοειδή, θεογαλίνη, γαλλικό οξύ, κινινικό οξύ, θεαννίνη, μεθυλοξανθίνες, Θεοφλαβίνες, καφεΐνη, αρωματικά έλαια, χρωστικές ουσίες, σαπωνίνες, αμινοξέα και επίσης μέταλλα (Σίδηρο, Χαλκό, Ψευδάργυρο, Κάλιο, Φώσφορο, Φθόριο), Βιταμίνες (Κ, Α, Β, Ε, C) κ.α.

  • Ποια είναι όμως τα νοσήματα που προλαμβάνουν αλλά και ενδεχομένως θεραπεύουν τα αφεψήματα και ειδικότερα το πράσινο τσάι:

  • Οξειδωτικό στρες (υπερβολική οξείδωση στον οργανισμό και κυρίως των λιπιδίων) 
  • Καρδιαγγειακά, (θρομβώσεις, συσσώρευση αιμοπεταλίων, αθηρωμάτωση) επιτυγχάνοντας χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Είναι αξιοσημείωτο ότι όσοι πίνουν πράσινο τσάι έχουν υψηλά επίπεδα HDL "καλής" χοληστερόλης 
  • Νόσος Αλτσχάιμερ (αναχαιτίζει τη δραστηριότητα του ενζύμου ακετυλοχολινεστεράση που διασπά την ακετυλοχολίνη) 
  • Νόσος του Parkinson (μειώνει τη συγκέντρωση σιδήρου στους νευρώνες συγκεκριμένης περιοχής) 
  • Παθήσεις του ήπατος. Η λειτουργία του συκωτιού ελέγχεται συχνά με εξετάσεις αίματος, που καταμετρούν τα επίπεδα συγκεκριμένων ένζυμων στο συκώτι
  • Φλεγμονές (αρθρίτιδες) 
  • Ασθένειες του κολλαγόνου 
  • Καρκίνος (πνεύμονα, δέρματος, παχέος εντέρου, στομάχου, οισοφάγου, χοληδόχου κύστης, παγκρέατος, μαστού, προστάτη) 
  • Μικροβιακές λοιμώξεις (αναστέλλει την ανάπτυξη πολλών βακτηρίων που προκαλούν διάρροια, καταπολεμούν ιούς της γρίπης και πνευμονικούς). 
  • Καταρράκτης (επιβραδύνει την εξέλιξη της θάμπωσης των φακών) 
  • Παχυσαρκία Η δράση του εντοπίζεται στην ικανότητα του πράσινου τσαγιού να δημιουργεί θερμογένεση, διαδικασία κατά την οποία ο οργανισμός καίει θερμίδες. Οφείλεται στην παρουσία της κατεχίνης (EGCG, epigallocatechin gallate) και τη συνεργασία της με την καφεΐνη. Η μείωση της απορρόφησης του λίπους από τον οργανισμό και η μεγιστοποίηση της καύσης του λίπους επιτυγχάνεται χάρη στην παρουσία αυτών των δύο συστατικών στο πράσινο τσάι. 
  • Διαβήτης (αυξάνει τη δράση της ινσουλίνης και μερικά ενισχύουν τα υπογλυκαιμικά φάρμακα) 
  • Τερηδόνα (εμποδίζει την προσκόλληση στα δόντια μας του Streptococcus mutans που είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία της) 
Δοσολογία
Οι περισσότερες έρευνες καταδεικνύουν ότι για να επιτύχουμε τα πλήρη ευεργετικά αποτελέσματα από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού, θα πρέπει να πίνουμε πάνω από δέκα φλιτζάνια τη μέρα (!). Κι αυτό γιατί χρειαζόμαστε καθημερινά περίπου 300-350 mg πολυφαινολών, ενώ τα διάφορα φακελάκια περιέχουν περίπου 30 mg.


Σήμερα υπάρχει μια εναλλακτική λύση:

Το απόσταγμα πράσινου τσαγιού.
Το υγρό απόσταγμα περιέχει συμπυκνωμένες τις ωφέλιμες ουσίες του πράσινου τσαγιού. Περιέχει όλα τα συστατικά του πράσινου τσαγιού, προσφέρει μεγαλύτερη δόση και απορροφάται έως 400% ταχύτερα από τον οργανισμό.
Πέντε (5) σταγόνες του αποστάγματος σε ένα ποτήρι νερό, 3 φορές τη μέρα πριν το φαγητό, είναι η προτεινόμενη δοσολογία, την οποία συνιστούμε να μην υπερβείτε.

Πράσινα τσάγια: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Η δημοτικότητα των πράσινων τσαγιών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Τα πράσινα τσάγια έχουν θεωρηθεί από καιρό πολύ χρήσιμα για όσους κάνουν δίαιτα. Πρόσφατα, πολλές επιχειρήσεις έχουν κατασκευάσει και έχουν διανείμει αυτά τα προϊόντα, επονομαζόμενα «πράσινο τσάι» για εκείνους που επιθυμούν να χάσουν βάρος. Όλα αυτά τα τσάγια προωθούν το μήνυμα ότι πίνοντας το ποτό αυτό, χάνετε βάρος. Εντούτοις, πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι αυτό που πραγματικά πίνετε από αυτά τα προϊόντα είναι ένα φυτικό καθαρτικό που μπορεί να προκαλέσει ορισμένες διαταραχές.
Αυτά τα προϊόντα παράγονται από φυτά και έχουν χρησιμοποιηθεί από πολλά χρόνια για τη δυνατότητά τους να ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητα και να προωθήσουν τις κινήσεις του εντέρου. Κρίνονται αποτελεσματικά για τέτοιους λόγους με περιστασιακή χρήση. Η Διοίκηση τροφίμων και φαρμάκων της Αμερικής (FDA) τόνισε ότι καθαρτικά τσάγια και τα σχετικά διαιτητικά συμπληρώματα είναι εκείνα που περιέχουν μια ή περισσότερες από τις ουσίες, aloe, senna, καστορέλαιο και cascara.
Όταν τα επονομαζόμενα «πράσινα τσάγια» χρησιμοποιούνται υπερβολικά, βασιζόμενα στην παρερμηνεία ότι οι συχνές κινήσεις του εντέρου αποτρέπουν την απορρόφηση των θερμίδων, έχουμε σαν συνέπεια να αρχίσουν να εμφανίζονται τα προβλήματα. Οι πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η διάρροια που προκαλείται από τη λήψη καθαρτικών, δεν μειώνει σημαντικά την απορρόφηση των θερμίδων γιατί τα καθαρτικά δε δρουν στο λεπτό έντερο, όπου απορροφώνται οι θερμίδες.
Όταν το πράσινο τσάι λαμβάνεται περισσότερο από την προτεινόμενη δοσολογία, μπορεί να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες. Για εκείνους που πίνουν για πρώτη φορά πράσινο τσάι, οι κοινές διαταραχές που μπορεί να εμφανιστούν και να διαρκέσουν για αρκετές ίσως ημέρες είναι:
  • πόνος του στομαχιού, 
  • εμετός, 
  • ναυτία και 
  • διάρροια.
Αυτές οι συνέπειες της υπερβολικής χρήσης των πράσινων τσαγιών είναι περισσότερο πιθανό να εμφανισθούν στους ανθρώπους που δεν τρέφονται σωστά γιατί ακολουθούν αυστηρές δίαιτες απώλειας βάρους.
Είναι σημαντικό ότι εκείνοι που χρησιμοποιούν τα πράσινα τσάγια για οποιοδήποτε σκοπό, να διαβάσουν προσεκτικά και να ακολουθήσουν πιστά τις συνιστώμενες οδηγίες και δοσολογία, διαφορετικά μπορεί να θέσουν την υγεία τους σε κίνδυνο.
Γενικά, τα πράσινα τσάγια εφόσον χρησιμοποιούνται κατάλληλα και στη συνιστώμενη δοσολογία, είναι ασφαλή.

Το πρόβλημα της αρθρίτιδας αναμένεται να «χτυπήσει» την πόρτα σε περίπου 70 εκατομμύρια ενήλικες μέχρι το 2030 σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων των Ηνωμένων Πολιτειών και το πράσινο τσάι έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να απαλύνει τα συμπτώματα της συγκεκριμένης ασθένειας, η οποία μακροπρόθεσμα εξασθενεί τον οργανισμό. Οι κατεχίνες (EGCG) του πράσινου τσαγιού βρέθηκε ότι μπλοκάρουν την παραγωγή των μορίων που βλάπτουν τους χόνδρους και τα οστά, έτσι ώστε να ανακουφιστεί ο πάσχων από τους πόνους. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, μια μελέτη του 2008 πάνω σε ποντίκια έδειξε ότι το πράσινο τσάι μειώνει σημαντικά τη σοβαρότητα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, βελτιώνοντας τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού και καταστέλλοντας τις φλεγμονώδεις ουσίες που υπάρχουν στο σώμα, αυξάνοντας τις αντιφλεγμονώδεις, ενώ από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι το πράσινο τσάι, λόγω των αντιοξειδωτικών του, μπορεί ακόμη και να μας κάνει λιγότερο ευπαθείς απέναντι στην εν λόγω ασθένεια. Βάλτε το τσάι στην καθημερινότητά σας, πίνοντας 1 με 3 κούπες, προσέξτε μόνο την κατανάλωσή του αν έχετε ευαισθησία στην καφεΐνη, καθώς περιέχει περίπου το 1/3 της ποσότητας καφεΐνης που βρίσκουμε σε 1 κούπα καφέ.

Πηγή: εδώ