Ξύλο, ένα από τα καλύτερα φίλτρα για πόσιμο νερό



Ξύλο, ένα από τα καλύτερα φίλτρα για πόσιμο νερό

Πείραμα του ΜΙΤ δείχνει μια άγνωστη εντυπωσιακή ιδιότητα του ξύλου των δέντρων
Το ξύλινο φίλτρο είναι εύκολο στην κατασκευή και πολύ αποτελεσματικό

Κόβουμε ένα κλαδί πεύκου και στις δύο άκρες και το κρατάμε κατακόρυφα. Ρίχνουμε βρόμικο νερό στη μία άκρη και ως διά μαγείας το νερό στάζει καθαρό από την άλλη:
το ξύλο των δέντρων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φθηνό φίλτρο για πόσιμο νερό σε αναπτυσσόμενες χώρες, δείχνει ένα πρωτότυπο πείραμα στο ΜΙΤ.

Για την απολύμανση του νερού υπάρχουν σήμερα διάφορες τεχνολογίες, όλες όμως έχουν περιορισμούς: η απολύμανση με χλώριο είναι ακριβή, η απόσταξη απαιτεί καύσιμα για το βράσιμο του νερού, ενώ οι σύγχρονες μεμβράνες φιλτραρίσματος είναι δαπανηρές, απαιτούν τη χρήση αντλίας, και επιπλέον βουλώνουν εύκολα. 

«Τροφή»: Μερικές παρατηρήσεις…
– Το χλώριο εκτός από ακριβό, είναι και ανθυγιεινό σε αυτές τις ποσότητες.
– Η απόσταξη το καθιστά «νεκρό».
– Οι μεμβράνες, με τις αντλίες, είναι απαρχαιώμενες πλέον τακτικές. Υπάρχουν και άλλες πιο σύγχρονες λύσεις που είναι απόλυτα πανεύκολες και πολύ οικονομικές για αυτά που προσφέρουν!


Το ξύλο των κωνοφόρων ή άλλων δέντρων ίσως αποδειχθεί καλή εναλλακτική. Η ψίχα του ξύλου περιέχει το λεγόμενο ξύλωμα, ένα σύστημα αγωγών που ανεβάζει νερό από τις ρίζες στα κλαδιά και τα φύλλα (ένα δεύτερο σύστημα αγωγών, το φλοίωμα, κατεβάζει θρεπτικά συστατικά από τα φύλλα μέχρι τις ρίζες).

Οι αγωγοί του ξυλώματος δεν είναι συνεχείς, αλλά χωρίζονται σε επιμέρους αγγεία, αποτελούμενα από νεκρά κύτταρα, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους στις άκρες μέσω μικρών οπών που ονομάζονται βοθρία.

Μια βασική λειτουργία των οπών αυτών είναι να εμποδίζουν τυχόν φυσαλίδες να μετακινούνται από αγγείο σε αγγείο και να φράζουν το σύστημα.
Όπως αποδεικνύεται όμως, τα βοθρία μπορούν να λειτουργούν και ως φίλτρα νερού που κατακρατούν τυχόν σωματίδια.


Ξύλο σε εγκάρσια τομή. Τα μικρόβια του νερού (πράσινες κουκκίδες) κατακρατούνται από οπές του ξυλώματος που ονομάζονται βοθρία (κόκκινο και μπλε). Πηγή: Michael S. H. Boutilier et al.)
«Τα φυτά έπρεπε να βρουν τρόπο να φιλτράρουν τις φυσαλίδες αέρα και ταυτόχρονα να επιτρέπουν την εύκολη ροή των χυμών» παρατηρεί o Ρόιτ Κάρνικ, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο MIT. «Αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα με το φιλτράρισμα του νερού, καθώς θέλουμε να κατακρατήσουμε τα μικρόβια διατηρώντας ταυτόχρονα υψηλή ροή» εξηγεί.
Η ομάδα του πειραματίστηκε με φέτες από ξύλο πεύκου, πάχους περίπου 3 εκατοστών, τις οποίες στρίμωξαν μέσα σε πλαστικούς σωλήνες ώστε να μην κυλά το νερό από το πλάι.
Για να δοκιμάσουν το φίλτρο, διοχέτευσαν στην πάνω επιφάνεια νερό που περιείχε σωματίδια κόκκινου μελανιού με διάμετρο έως 500 νανόμετρα (εκατομμυριοστά του χιλιοστού). Το πείραμα έδειξε ότι το ξύλωμα φιλτράρει ουσιαστικά όλα τα σωματίδια άνω των 20 περίπου νανομέτρων, τα οποία συγκεντρώνονται στο ανώτατο επιφανειακό στρώμα βάθους λίγο μόνο χιλιοστών.

Αυτό θα σήμαινε ότι το ξύλο μπορεί να κατακρατεί τα περισσότερα βακτήρια, τα μικρότερα από τα οποία έχουν μήκος γύρω στα 200 νανόμετρα.
Πράγματι, όταν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νερό μολυσμένο με το κολοβακτήριο Escherichia coli, το ξύλο απομάκρυνε το 99% των μικροβίων. 

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα να πειραματιστεί με περισσότερα είδη δέντρων προκειμένου να βρει το πιο κατάλληλο για χρήση σε φθηνά φίλτρα.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE.

«Τροφή»:  Όλα καλά με τα μικρόβια και τα μικροσωματίδια. Τι γίνεται όμως με τα ΧΗΜΙΚΑ και τι με τα ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ κατάλοιπα; Και μην μου πείτε ότι φαντάζεστε πως το νερό μας είναι απαλλαγμένο από αυτά. Ή πως τα γνωστά φίλτρα μπορούμε με οποιονδήποτε τρόπο να τα σταματήσουν!! 

Έτσι επειδή με απασχολεί πάρα πολύ η καλή ποιότητα του νερού που καταναλώνω εγώ και η οικογένειά μου, έπρεπε να βρω ένα φίλτρο νερού που να πληροί τις παραπάνω, αλλά και άλλες εύλογες προϋποθέσεις, καθώς το νερό είναι ο κυριότερος αποτοξινωτής μας!

Να είναι, δηλαδή ένα φίλτρο:

– με χαμηλό κόστος,
– με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας και
– με τη λιγότερη χρήση χημικών ουσιών

Και πράγματι έχω βρει και χρησιμοποιώ ένα εξαιρετικά αξιόλογο και αξιόπιστο φίλτρο απλό στην εγκατάσταση και με χαμηλό κόστος αγοράς και συντήρησης και γι` αυτόν τον λόγο το προτείνω ανεπιφύλακτα και στους φίλους του σάιτ, με πολύ ενδιαφέρον και ευαισθησία.
Απαλλάσσει το νερό μας, από εξασθενές χρώμιοχλώριο, φθόριο, βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, τοξικές χημικές ουσίες, βακτήρια και άλλα επικίνδυνα συστατικά, ακόμη ΚΑΙ ΑΠΌ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΆ ΚΑΤΆΛΟΙΠΑ και έχει ιδιαίτερα σημαντικές εγκρίσεις και πιστοποιήσεις που ΔΕΝ διαθέτει κανένα άλλο φίλτρο, όπως:



Δίνοντας σήμερα λίγα χρήματα για το καλλίτερο φίλτρο της αγοράς, γλιτώνετε αύριο ένα σωρό χρήματα που θα χρειαζόσασταν για να αντιστρέψετε τα προβλήματα που θα δημιουργήσει αργά ή γρήγορα το απαράδεχτο νερό της βρύσης μας, αλλά και των διαφόρων εμφιαλωμένων όπως βλέπουμε…

Το εξαιρετικά αξιόπιστο φίλτρο που σας προτείνω, είναι το καλλίτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε σε εσάς αλλά και ολόκληρη την οικογένειά σας!!

Όσοι ενδιαφέρεστε, αφήστε το μήνυμά σας στο μέιλ: life@proionta-tis-fisis.com

Δείτε ακόμη: 4 τρόποι καθαρισμού και φιλιτραρίσματος του νερού χρησιμοποιώντας φρούτα!

Με αυτούς τους τρόπους το νερό σας από δηλητήριο, γίνεται αυτό που είναι από την φύση του, ένα ΊΑΜΑ: Νερό – Το φυσικό ιατρικό – ιαματικό θαύμα!! 

Νερό: Το Πλέον Απαραίτητο & Ανεξήγητο Στοιχείο πάνω στον Πλανήτη! 

Αλκαλικό νερό: Σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Πώς να το προετοιμάσετε 

Το νερό λειτουργεί θεραπευτικά – Επιπτώσεις της αφυδάτωσης

Το μυστικό του νερού: Υπάρχει “καλό” και “κακό” νερό 


periplanomeno.wordpress.com