Αρρώστιες που οφείλονται σε έλλειψη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.


Αρρώστιες και παθήσεις που οφείλονται σε έλλειψη βιταμινών από τον ανθρώπινο οργανισμό
Βιταμίνη Α: Η έλλειψή της προξενεί αλλοιώσεις των επιθηλιακών κυττάρων, ατροφικές. Νυκταλωπία. Ξηροφθαλμία. Βλάβες δερματικές. Είναι η βιταμίνη της αυξήσεως. Η βιταμίνη αυτή είναι κατά της αναιμίας, κατά του αρθρίτη και κατά του κατάρρου. Καθαρίζει το αίμα και το δέρμα από τα εξανθήματα και ελαττώνει την οξύτητα.
Φυτά που έχουν αρκετή βιταμίνη Α: Σπανάκι, Σαλατικά, Νεροκάρδαμο, Λάχανο, Καρότα, Τομάτα, Μαρούλι, Πικραλίδα (Ταραξάκο).
Δείτε ακόμη: Βιταμίνη Α: Η βιταμίνη της νεότητας και ποιές τροφές την περιέχουν.
Βιταμίνη Β1: Στην έλλειψη της βιταμίνης αυτής οφείλεται η αρρώστια «Μπέρι-Μπέρι».
Φυτά με αρκετή βιταμίνη Β: Τα σιτηρά — οι σπόροι τους ακέραιοι — Τα φασόλια, η φακή, τα λαχανικά.
Βιταμίνη Β2: Η έλλειψή της συντελεί σε γενική αναιμία, Δερματίτιδες, Φωτοφοβία, Μη κανονική θρέψη.
Βρίσκεται στη Τομάτα, στο Σπανάκι, στα Καρότα, στα Πορτοκάλια, στις Πατάτες, στα Σταφύλια.
Βιταμίνη Β6: Η έλλειψη της προκαλεί σοβαρές ανωμαλίες στο «Μεταβολισμό ορισμένων αμινοξέων». Αβιταμίνωση σπάνια, προκαλεί σπασμούς, δερματίτιδα, γαστροεντερίτιδα.
Που την βρίσκουμε: Το ψωμί από πλήρες σιτάρι έχει βιταμίνη Β6 και ακόμη Βιταμίνη Β1 B2, E και Νικοτινικό οξύ — παράλληλα στο ασβέστιο και στο σίδηρο.
Δείτε ακόμη: Η βιταμίνη Β6 και η υγεία των οστών!
Βιταμίνη Β12: Η έλλειψή της παρατηρείται όταν δεν παίρνεται αρκετή απ` έξω με τις τροφές, αλλά και όταν υπάρχουν γαστροεντερικές διαταραχές. Ακόμη τα παράσιτα των εντέρων εμποδίζουν την απορρόφηση της.
Τα συμπτώματα που παρουσιάζει η έλλειψη της Βιταμίνης αυτής, είναι ίδια με εκείνα που παρατηρούνται στις περιπτώσεις κακοήθους αναιμίας: Πόνοι στο στόμα και στη γλώσσα. Δυσπεψία, Μετεωρισμός μετά το φαγητό, (Φούσκωμα). Και ακόμη, δύσπνοια, παλμοί, κόπωση, νευρίτης, διαταραχές εγκεφαλικές. Απώλεια μνήμης, ανησυχία, βραδύνοια. Ευτυχώς, η ποσότητα, πού χρειάζεται για τη θεραπεία είναι πολύ μικρή.
Η Βιταμίνη αυτή είναι κατά της πολυνευρίτιδος. Κατά του αλκοολισμού. Κατά των νευρολογικών διαταραχών. Κατά τού διαβήτη και κατά της ημικρανίας.
Αυτή η Βιταμίνη δεν υπάρχει στα λαχανικά. Μόνο στα δημητριακά βρίσκεται σε πολύ μικρές ποσότητες. Υπάρχει στο συκώτι, στα νεφρά και στην καρδιά και σε μικρότερες ποσότητες, στα ψάρια, στον κρόκο του αυγού και στο τυρί.
Βιταμίνη C: Η έλλειψη της Βιταμίνης αυτής έχει ως συνέπεια την εμφάνιση της ασθένειας 

Διαβάστε την συνέχεια, εδώ!