Φρούτα-λαχανικά: Ποιο χρώμα είναι θρεπτικότερο; που ωφελεί το κάθε χρώμα;

Γνωρίστε τα θρεπτικά συστατικά που σας προσφέρουν τα φρούτα και τα λαχανικά ανάλογα με το χρώμα τους και μάθετε τα ευεργετικά οφέλη τους. 

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα στην καθημερινή μας διατροφή καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Κάθε φρούτο ή λαχανικό δε μας δίνει τα ίδια θρεπτικά συστατικά. Από το καθένα μπορούμε να προσλάβουμε διαφορετικά οφέλη και θεραπευτικές ιδιότητες. Ανακαλύψτε παρακάτω το... ουράνιο τόξο των φρούτων και λαχανικών και γνωρίστε τα οφέλη του στην υγεία μας. (Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε επεξήγηση των βιταμινών αλλά κα των άλλων στοιχείων που αναφέρονται στο κείμενο)

Κόκκινο χρώμα: Αντικαρκινικό και ενισχυτικό του ανοσοποιητικού

Ντομάτες: Είναι πλούσιες σε λυκοπένιο που θεωρείται ότι βοηθάει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη αλλά και εντέρου.

Φράουλες, μήλα: Περιέχουν ανθοκυανίνες που και αυτές έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι φράουλες και τα μήλα με τις πλούσιες φυτικές ίνες βοηθούν στη δυσκοιλιότητα ενώ ακόμη τα κόκκινα αυτά φρούτα παίζουν σημαντικό ρόλο στημείωση της χοληστερίνης.

Παντζάρια: Περιέχουν φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Κόκκινες πιπεριές: Πλούσιες σε βιταμίνη C και βιταμίνη Α που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πράσινο χρώμα: Ενέργεια και μείωση χοληστερίνης

Μαρούλι: Πλούσιο σε β-καροτένιο, βιταμίνης C και φυλλικού οξέος.

Ακτινίδιο: Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία ορισμένων μορφών καρκίνου. Είναι πλούσιο ακόμη σε ασβέστιο και φυτικές ίνες. Ακόμη η βιταμίνη C αυξάνει την απόδοση του οργανισμού

Μαϊντανός:
Πλούσιος σε βιταμίνη C.

Σπανάκι, Μπρόκολο: Περιέχουν φυλλικό οξύ, βιταμίνη C και β-καροτένιο

Αρακάς: Πλούσιο σε βιταμίνη C, σίδηρο, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Ο αρακάς είναι ιδανικός για να μας προσφέρει ενέργεια στον οργανισμό.

Αβοκάντο: περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης.

Πορτοκαλί χρώμα: Υγιές δέρμα και απώλεια κιλών

Καρότα: Πλούσιο σε βιταμίνη Α και φυτικές ίνες. Τα καρότα βοηθούν στην προστασία από καρκίνο αλλά ενισχύουν και το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμη οι φυτικές ίνες βοηθούν στην μείωση της πίεση, αλλά και στο αδυνάτισμα.

Ροδάκινο, βερίκοκο: Περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C αλλά και φυτικές ίνες.

Πορτοκάλι: Πλούσια πηγή βιταμίνης C , φυλλικού οξέως και φυτικών ινών

Άσπρο χρώμα: Κατά των καρδιακών παθήσεων και συμβολή στην παραγωγή ενέργειας

Πατάτα: Περιέχει μεγάλη ποσότητα καλίου, φυτικές ίνες, αλλά και υδατάνθρακες

Κουνουπίδι: Έχει αντικαρκινική δράση

Λάχανο: Περιέχει κάλιο, μαγνήσιο, ενώ είναι πλούσιο σε Βιταμίνη Ε

Σκόρδο, κρεμμύδι: Παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από παθήσεις της καρδιά αλλά έχουν και αντικαρκινικές ιδιότητες χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν.

Μπλε χρώμα: Ρύθμιση της πίεσης

Βατόμουρα: Καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C, σιδήρου και μαγνησίου.

Μελιτζάνα: Περιέχει κάλιο που βοηθάει στον έλεγχο της πίεσης, αλλά και στην καλύτερη λειτουργία του μυϊκού και νευρικού συστήματος.

Σταφύλια:
Πλούσιο σε φυτικές ίνες, φλαβονοειδή και πολλές αντικαρκινικές ουσίες

Δαμάσκηνα αποξηραμένα: Κρατούν την πίεση σε καλά επίπεδα και είναι πηγή φυτικών ινών, κάλιου και μαγνησίου.

Κίτρινο χρώμα: Καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού και καταπολέμηση λοιμώξεων


Ανανάς, λεμόνι, γκρέιπφρουτ: Βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C.

Μπανάνα: Περιέχει μεγάλες ποσότητες από κάλιο που βοηθάει στην αντιμετώπιση της ζέστης, αλλά και στη διατήρηση της φυσιολογικής πίεσης. Είναι πλούσια ακόμη σε φυτικές ίνες.

Καφέ χρώμα: Αποτοξίνωση και ενέργεια

Μανιτάρι: Περιέχει ριβοφλαβίνη (Βιατμίνη Β2) και νιασίνη (Βιταμίνη Β3), φυτικές ίνες αλλά και σύνθετους υδατάνθρακες.

Επεξήγηση βιταμινών και άλλων στοιχείων του κειμένου:
Λυκοπένη: Η πιο κοινή καροτίνη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Φυλλικό οξύ: Υδατοδιαλυτή βιταμίνη, τμήμα του συμπλέγματος Β. Καλυτερεύει το δέρμα, είναι φυσικό αναλγητικό, προλαμβάνει κάποιες μορφές καρκίνου και βοηθά στις καρδιακές παθήσεις
Βιταμίνη Α: Λιποδιαλυτή βιταμίνη που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα και μάτια. Ακόμη συντελεί στη θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού.
Β-καροτίνη: Είναι προβιταμίνη Α.
Βιταμίνη C: Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δυναμώνει το ανοσοποιητικό, βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου αλλά και των λοιμώξεων.
Βιταμίνη Ε: Αντιοξειδωτική και αντιπηκτική δράση, παραγωγή ενέργειας, θεραπεία δερματικών προβλημάτων και προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις είναι ορισμένα από τα οφέλη της.
Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη): Βοηθά στην παραγωγή ενέργειας και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη): Αποτοξινωτική δράση, βοηθά στην κυτταρική αναπνοή και στη μείωση της χοληστερίνης.
Κάλιο: Σημαντικό στοιχείο στο σώμα μας που συνεργάζεται με το χλώριο και νάτριο για την παραγωγή ηλεκτρολυτών. Βοηθά στην παλμούς της καρδιάς, στην παραγωγή ενέργειας, κρατάει το νερό στα κύτταρα και παίζει σημαντικό ρόλο στην αγωγιμότητα του νευρικού συστήματος.
Μαγνήσιο: Χρήσιμο για την προστασία του προστάτη, διορθώνει και συντηρεί τα νεύρα και είναι χρήσιμο για την ορμονική δραστηριότητα.
Σίδηρος: Μεταλλικό ιχνοστοιχείο που χρησιμεύει για την παραγωγή πρωτεΐνης στους μύες που αποθηκεύεται στην σπλήνα, το συκώτι και στο μυελό των οστών. Εμποδίζει την καρκινογένεση, δίνει ενέργεια και γενικά βελτιώνει την απόδοση του οργανισμού.


Πηγή: lifezone.gr