Μπορεί σε κάποιες τροφές να έχει «βγει το όνομα» και η κακή τους φήμη να μας αποτρέπει από το να τις καταναλώσουμε, αν όμως το ψάξουμε καλύτερα θα δούμε ότι τελικά μπορούν να μας ωφελήσουν. Μήπως ήρθε η ώρα να αποκαταστήσουμε το όνομά τους;
Όπως λέει, όμως, κι ο σοφός λαός «καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά τ’ όνομα» και εν προκειμένω κάποιες τροφές όχι μόνο δεν είναι βλαβερές, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά έχουν και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μας ωφελήσουν σε διάφορους τομείς της υγείας μας. Ας αφήσουμε λοιπόν τις φήμες κατά μέρος κι ας κοιτάξουμε την πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από κάποιες τροφές που θέλουμε να φάμε (ή να πιούμε), αλλά αποφεύγουμε.
Ζυμαρικά: είναι το… «καύσιμό» μας
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhdTsbcuP4djPIqSt8eDQhe0hN7xKXG2Lqg-7Ia4ax4FP3ZErNUi-bPot0CE-eEgpJbId2vEdIVuZyKKJfBDBKFJigXVc_nNsH7f2ZGKZchx65ij8ggm6EjGWFuDm70150KT-264ko-Eu8/s1600/%CE%96%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC.jpg)
Μαύρη σοκολάτα: χορταστική και ευεργετική για τη σιλουέτα μαςΉρθε η ώρα να πάρετε την εκδίκησή σας για όση σοκολάτα έχετε στερηθεί τα προηγούμενα χρόνια (όχι… μονομιάς). Όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition and Diabetes, η μαύρη σοκολάτα μας χαρίζει το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερη ώρα με αποτέλεσμα να πεινάμε λιγότερο, άρα και να τρώμε λιγότερο μετά την κατανάλωσή της. Στο πλαίσιο της μελέτης ερευνήθηκε η πρόσληψη θερμίδων των συμμετεχόντων μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας και βρέθηκε ότι όσοι την προτιμούσαν, κατανάλωναν 17% λιγότερες θερμίδες στο επόμενό τους γεύμα, σε σχέση με αυτούς που διάλεγαν τη σοκολάτα γάλακτος. Προσέξτε μόνο μην το παρακάνετε, γιατί μια μπάρα σοκολάτας περιέχει περίπου 400 θερμίδες. Φάτε λιγότερο από τη μισή και αν τρώτε καθημερινά, προτιμήστε ακόμη λιγότερο.
Διαβάστε: Σοκολάτα: Υπόκυψε στον πειρασμό της
Μπίρα: κι όμως, είναι θρεπτική
Φοβούμενοι τη λεγόμενη… «μπιροκοιλιά» σίγουρα θα είπατε πολλές φορές «όχι» σε ένα από τα αγαπημένα σας αλκοολούχα ποτά, πιστεύοντας ότι το μόνο που σας προσφέρουν είναι «κενές» θερμίδες που πάνε απευθείας στην κοιλιά. Την επόμενη φορά, όμως, μπορείτε να πείτε «ναι» άφοβα, αφού σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Epidemiology, η μπίρα μπορεί να είναι ευεργετική για την καρδιά, μειώνοντας τους κινδύνους καρδιακών παθήσεων κατά 30%, συν του ότι το κοιλιακό λίπος βρέθηκε λιγότερο σε αυτούς που την κατανάλωναν εντός ορίων. Ο λόγος είναι οι πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά) που συναντούμε στο αλκοολούχο αυτό ποτό, αλλά και οι βιταμίνες της. Προσέξτε μόνο μην λέτε πάντα «ναι» σε κάθε γέμισμα και καταλήξετε μεταξύ μέθης και λιποθυμίας, πονοκέφαλο και μερικά και παραπανίσια κιλά. Φροντίστε να μην ξεπερνάτε τη μία, το πολύ μιάμιση μπίρα την ημέρα, για να μην έχετε αντίθετα αποτελέσματα.
Καρύδα: δεν είναι μόνο για τους… ναυαγούς
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgGHtIdodqXvxAha3GnImguqrtx1gjHnYlvOWX5yirU88J3x1mxWbWqM9Qlg_U8VKzjSW1VZuegWm4Cw2635FfxxCKXcL16dQaz1uj7-4nlIavMEIfMbQcdg_JhNf_FUWIX6TXRImFvA5g/s1600/%CE%9A%CE%B1%CF%81%CF%8D%CE%B4%CE%B1.jpg)
Λάδι καρύδας: 80 καταπληκτικές χρήσεις!
Κατά πάσα πιθανότητα, τον καφέ δεν προσπαθήσατε ποτέ να τον «κόψετε» παρ’ όλο που παλιότερα πιστεύατε ότι σας κάνει κακό. Όπως αποδεικνύεται κάνατε καλά, αφού εκτός του ότι μας προστατεύει από το Αλτσχάιμερ, ο καφές μπορεί να εμποδίσει και την εμφάνιση του καρκίνου του δέρματος. Σύμφωνα με ερευνητές της Βοστόνης, όσοι καταναλώνουν περίπου 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης της επικίνδυνης αυτής νόσου, σε σχέση με τους υπόλοιπους, πιθανόν λόγω των αντιοξειδωτικών τους. Προσοχή: το γάλα, η ζάχαρη, η σαντιγί και όλα αυτά τα γευστικά πρόσθετα, δυστυχώς δεν ενισχύουν τη δράση του καφέ – απεναντίας. Προτιμήστε τον σκέτο ή με λίγη καστανή ζάχαρη.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgADIuypJPiLDTHx3BUVa52NVUMcMkKrUSAzfaljfNcAy-ddk1QfOd0s9NBQ1U64_8SYYWVTB35GiylABH3UkJ84D6CfqcJBY4HTT9Wrf-ZUmETTBWZzV7WCslQnh3BiqmaKKdGYY-6Uyc/s1600/%CE%9A%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%BF-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%AF.jpg)
Η χρήση του κρασιού στήν ιατρική παράδοση των Ελλήνων!
Ψωμί: επιλέξτε το σωστό
Εδώ και χρόνια περνάμε από φούρνο και κοιτάμε από την άλλη, αφού έχουμε ακούσει και διαβάσει αμέτρητες φορές ότι το ψωμί θα μας προσθέσει κιλά, καταναλώνοντάς το με το φαγητό μας, τη σαλάτα μας κ.λπ. Παρ’ όλο που είναι αλήθεια ότι περιέχει υδατάνθρακες, δεν είναι αυτός ο λόγος που αυξάνεται το βάρος μας. Τα πυκνής σύστασης ψωμάκια έχουν περίπου 2 με 4 φορές περισσότερες θερμίδες σε σχέση με μια φέτα ψωμί, λόγω του ότι είναι συμπιεσμένα, οπότε αντί να αποφεύγετε γενικά το ψωμί, καλύτερα να βγάλετε αυτά από τη διατροφή σας. Επιστρέψτε στον εαυτό σας μια φέτα ψωμί και μάλιστα ολικής άλεσης, το οποίο βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και μας δίνει ενέργεια, λόγω των σύνθετων υδατανθράκων του κι αν είστε σε εστιατόριο, προτιμήστε αυτό που είναι πιο ελαφρύ στο χέρι σας – αυτό θα έχει και τις λιγότερες θερμίδες
Δείτε: Ολόκληρο εργαστήρι σε μια μπουκιά ΨΩΜΙ.
Ο άρτος (ψωμί) και είδη άρτου αρχαίας και σύγχρονης Ελλάδος!
Πηγή: endiaferonta.com
Το είδα: enallaktikidrasi.gr