Βότανα και τροφές που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης.

Η χοληστερόλη είναι μια λιποειδής ουσία που μεταφέρεται με την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα και επικάθεται στο εσωτερικό των αρτηριών μας, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια και το έμφραγμα. Η εναπόθεση της χοληστερόλης στα τοιχώματα της αρτηρίας είναι γνωστή ως αθηρωμάτωση ή αρτηριοσκλήρυνση, ενώ όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αθηρωμάτωσης.
Δείτε: 
Πώς να σωθείτε εάν πάθετε έμφραγμα και είστε μόνοι σας


Και βέβαια, υπάρχει και η άλλη πλευρά, που λέει: Χοληστερίνη: Μια σύγχρονη Επιστημονική Απάτη

Τα βότανα και οι τροφές που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης είναι τα εξής:
Βερονίκη (veronica officinalis): Παρουσιάζει ευεργετική επίδραση στην μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Καταναλώστε το ως βάμμα ή με τη μορφή τσαγιού, δυο φορές την ημέρα.
Γαϊδουράγκαθο (cardus marianus): Θεωρείται εξαιρετικό βότανο για το συκώτι και το πάγκρεας, δηλαδή εκτός από το ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, επιδρά θετικά και σε παθήσεις όπως ηπατίτιδα, διαβήτης, δυσπεψία, κ. α. Διατίθεται σε μορφή βάμματος.
Άγρια αγκινάρα (cynara scolymus): Φυτό με παρόμοιες ιδιότητες και δράση με το γαϊδουράγκαθο (ή αγκάθι της Παναγιάς). Διατίθεται σε μορφή βάμματος από το φαρμακείο μας, όπως και όλα τα προηγούμενα.

Όσπρια άφθονα σε φυτικές ίνες
Εάν εξαιρέσει κανείς τα δημητριακά ολικής άλεσης, δεν υπάρχει κανένα άλλο τρόφιμο που να περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες από τα όσπρια. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού οποιουδήποτε όσπριου την ημέρα μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη έως και 10% σε 6 μόλις εβδομάδες.
Δείτε: Όσπρια: το εθνικό μας πιάτο!

Σόγια… σε όλες τις μορφές
Η σημαντική, διαιτητική αλλά και παράλληλα εύγευστη «αντικατάσταση» που μπορείτε να κάνετε στο διατροφολόγιο σας είναι να επιλέξετε προϊόντα σόγιας, που συμβάλλουν δραστικά στη μείωση των κορεσμένων λιπαρών, άρα και στην μείωση της χοληστερόλης του αίματος. Τα τρόφιμα σόγιας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατα του κρέατος και των γαλακτοκομικών και επιπλέον βοηθούν την καρδιά σας, μειώνοντας την ποσότητα του κορεσμένου λίπους, που τρώτε. Έρευνα έχει δείξει ότι καταναλώνοντας 25 γραμμάρια σόγιας καθημερινά μειώνεται η υψηλή χοληστερόλη.

Σπανάκι για δύναμη και υγεία
Περιέχει λουτεΐνη, με άλλα λόγια, την κιτρινωπή χρωστική ουσία που τη συναντάμε στα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τους κρόκους των αυγών. Η λουτεΐνη έχει ήδη μια «χρυσή» φήμη για την προστασία από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (που είναι και η κύρια αιτία της τύφλωσης) και τώρα νέα έρευνα δείχνει ότι έστω και μισό φλιτζάνι κατανάλωσης τροφίμων πλούσια σε λουτεΐνη καθημερινά, είναι ικανή ποσότητα για να σας προστατεύσει από καρδιακές προσβολές, βοηθώντας τα τοιχώματα των αρτηριών να διαχωρίσουν τους «εισβολείς» της χοληστερόλης που προκαλούν απόφραξη. Μισή κούπα σπανάκι την ημέρα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι πρέπει για να διατηρήσετε την χοληστερίνη σας στα σωστά επίπεδα.
Δείτε: Σπανάκι: ατσαλώνει τον οργανισμό

Σολομός, ο φίλος της καρδιάς
Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα είδη λίπους προστατεύουν από την υψηλή χοληστερόλη. Πιο συγκεκριμένα τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, που έχει ο σολομός κυρίως, βοηθούν σημαντικά στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL), ενισχύουν την «καλή» (HDL), και παράλληλα συμβάλλουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση προτείνει να καταναλώνει κάποιος τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ψάρι και ιδιαίτερα λιπαρά ψάρια, πλούσια σε ω3. Αν ο σολομός δεν σας καλύπτει γευστικά μπορείτε να επιλέξετε εναλλακτικά τόνο, πέστροφα, γαύρο, ρέγκα, σαρδέλα ή σκουμπρί.
Δείτε: Ω3 (Λιπαρά οξέα), Σύμμαχος για την καρδιά

Σκόρδο: το αρχαίο «βότανο»
Από αρχαιοτάτων χρόνων το σκόρδο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μαγειρικής και διατροφικής κουλτούρας πολλών λαών. Οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για την αντοχή, για παράδειγμα, ενώ σήμερα το σκόρδο είναι ο νούμερο ένα «υπεύθυνος» για τη μείωση της χοληστερίνης, της πίεσης και την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το σκόρδο κρατά τα μεμονωμένα σωματίδια της χοληστερόλης από το να «κολλήσουν» στα τοιχώματα των αρτηριών, με αποτέλεσμα να αποτρέπει την απόφραξη πλάκας σε αρχικό στάδιο. Εάν αντέχετε τη μυρωδιά και την έντονη γεύση 2 με 4 φρέσκες σκελίδες είναι μία καλή ποσότητα για κάθε μέρα.
Δείτε: Σκόρδο, το πανάρχαιο θεραπευτικό βότανο!

Τροπικό αβοκάντο
Το αβοκάντο εκτός από νόστιμο είναι και ένα φρούτο πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι ιδιαίτερα φιλικά προς την καρδιά. Πρόκειται για έναν τύπο λίπους που στην ουσία βοηθάει να αυξηθούν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (HDL) και να μειωθούν αντίστοιχα αυτά της «κακής»(LDL).
Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση προτείνει ότι ένας ενήλικας θα πρέπει να λαμβάνει το 15% της διατροφής του καθημερινά από τρόφιμα με μονοακόρεστα λιπαρά. Πάντως εσείς ας γνωρίζετε ότι ένα αβοκάντο έχει περίπου 300 θερμίδες και 30 γραμμάρια λίπους. 

Η… παρεξηγημένη σοκολάτα
Η μαύρη ή γλυκόπικρη σοκολάτα προτείνεται για όσους είναι γλυκατζήδες αλλά πρέπει να προσέχουν και την χοληστερίνη τους. Συγκριτικά με την σκούρα σοκολάτα μία σοκολάτα γάλακτος περιέχει τρεις φορές λιγότερες αντιοξειδωτικές ουσίες. Αυτές με τη σειρά τους διατηρούν τα αιμοπετάλια ώστε να μην «κολλήσουν» μεταξύ τους και παράλληλα συμβάλλουν και στην αποφυγή απόφραξης των αρτηριών. Βέβαια και η σοκολάτα γάλακτος είναι καλή, αν υπολογίσει κανείς ότι περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες ισάξιες του κόκκινου κρασιού. Αντίθετα η λευκή είναι η χειρότερη επιλογή. Πρόσφατες έρευνες ωστόσο δείχνουν ότι περίπου 30 γραμμάρια σκούρα σοκολάτα την ημέρα, αυξάνουν την καλή χοληστερόλη.
Δείτε: Σοκολάτα: Υπόκυψε στον πειρασμό της...

Κρατήστε μακριά τη χοληστερίνη, με κόκκινο κρεμμύδι!
Όπως αναφέρουν επιστήμονες από το Χονγκ Κονγκ, το ταπεινό κόκκινο κρεμμύδι μας προστατεύει από την καρδιοπάθεια, καθώς ρίχνει την «κακή» χοληστερόλη, αφήνοντας ανέπαφη την «καλή».Η «κακή» χοληστερόλη είναι η LDL, η οποία συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών προκαλώντας στένωση και εμποδίζοντας έτσι την ροή του αίματος. Η «καλή» χοληστερόλη είναι η HDL, η οποία απομακρύνει την LDL από τις αρτηρίες, διευκολύνοντας την ροή του αίματος.Η μελέτη έγινε σε χάμστερ, τα οποία οι επιστήμονες τάιζαν με πλούσια σε χοληστερόλη τρόφιμα, δίνοντάς τους και πολτοποιημένο κόκκινο κρεμμύδι. Έπειτα από οκτώ εβδομάδες, τα ζώα παρουσίασαν μείωση της «κακής» χοληστερόλης τους κατά 20%. Η «καλή» χοληστερόλη τους, όμως, δεν παρουσίασε μείωση. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ζεν Γιου Τσεν, από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, πολλές προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση κόκκινων κρεμμυδιών με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.«Το εύρημα της νέας μελέτης υποστηρίζει την θεωρία ότι η συστηματική κατανάλωση κρεμμυδιών μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου», πρόσθεσε.Τα κόκκινα κρεμμύδια χρησιμοποιούνται ευρέως όχι μόνο στις μεσογειακές χώρες, αλλά και στην Ινδία και στη Μέση Ανατολή. Είναι πολύ πιο γλυκά απ’ ό,τι τα λευκά που χρησιμοποιούνται ευρέως σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, γι’ αυτό και μπορούν να προστίθενται ωμά στις σαλάτες.
Δείτε:
Κρεμμύδι, το ταπεινό, κατά ζαχάρου, καρκίνου, οστεοπόρωσης και άλλων πολλών.

Το είδα: www.holism.gr
και: www.clickatlife.gr