Πώς ωφελεί την υγεία μας η πρόπολη

Πώς ωφελεί την υγεία μας η πρόπολη

Που είναι η αλήθεια για την πρόπολη και που, αρκετές φορές, η υπερβολή;
Πως ένα πραγματικά φυσικό ίαμα, η πρόπολη εν προκειμένω, μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος σε υπερβολές από εμπορευόμενους με τελική απόρροια να χάσει την ιδιαίτερη και πραγματική της αξία.

Είναι ένα θέμα που πραγματικά με αποσυντονίζει, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά για ένα και μοναδικό: Την αμφισβήτηση που δικαίως θα επέλθει σε όσους άκουσαν, πίστεψαν σε υπερβολές με τελική κατάληξη και συνέπεια την ολοκληρωτική απαξίωση.
Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για την πρόπολη, αλλά για αρκετά ακόμα σπουδαία φυσικά ιάματα που παρουσιάζονται κατά καιρούς και από αριβίστες εμπόρους ως πανάκεια.

Τί είναι όμως η πρόπολη;

Η πρόπολη ή Bee-glue είναι μια ρητινώδης κολλώδη ουσία που παράγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά, την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες φυσικές ουσίες και τη χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν και απολυμάνουν το εσωτερικό της φωλιάς τους.

Η ονομασία οφείλεται στο ότι οι μέλισσες την τοποθετούν μπροστά στην είσοδο της κυψέλης (Προ της πόλης) ώστε να την στενέψουν, να εμποδίσουν την είσοδο στην κυψέλη διαφόρων παθογόνων εχθρών ακόμα και άλλων ζωντανών της φύσης όπως είναι ποντίκια, μεγάλες και μικρές πεταλούδες, άλλα έντομα, φίδια κτλ, και να την απολυμάνουν.

Φυσικές Ιδιότητες:

Το χρώμα της πρόπολης καθορίζεται από την φυτική σύσταση που έχει παραχθεί. Συνήθως είναι ανοικτό καφέ, πράσινη, καστανή, ορισμένες φορές και σκούρο καφέ συμπεριλαμβανομένων όλων των αποχρώσεων των προαναφερομένων βασικών χρωμάτων της.

Είναι αδιάλυτη στο νερό προσφέροντας παράλληλα και στεγανότητα στην κυψέλη.
Σε χαμηλές θερμοκρασίες (Κάτω από 15ο C) είναι σκληρή και υαλοποιημένη ενώ πάνω από 25ο C είναι μαλακή, εύκαμπτη και κολλά στα χέρια.

Δραστικές ουσίες:

Η χημική σύσταση της πρόπολης όπως και οι φυσικές της ιδιότητες εξαρτάται άμεσα από την χλωρίδα της κάθε περιοχής, καθώς διαφορετικά φυτά δίνουν και διαφορετικές δυνατότητες στις μέλισσες για συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων.

Η χημική της σύσταση είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη καθώς σε αυτήν έχουν ανιχνευθεί περισσότερες από 300 χημικές ωφέλιμες ενώσεις. Αποτελείται κυρίως από ρητίνη (50%) κερί (30%) αιθέρια έλαια (10%) και γύρη (5%)

Τα υπόλοιπα συστατικά της είναι αρωματικές ουσίες, ζάχαρα, βάλσαμα, τερπένεια, αλειφατικά οξέα και οι εστέρες τους, φλαβόνες, ανόργανες ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα γνωστά και άγνωστα συστατικά.

Ωφέλιμες ιδιότητες για τον άνθρωπο:

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφερόταν και ως μαύρο κερί.

Λαοί οι οποίοι ευδοκίμησαν στα παράλια της Μεσογείου χρησιμοποιούσαν την πρόπολη ως φάρμακο, καθώς είχαν διαπιστώσει την αντιφλεγμονώδη δράση της. Ο Ιπποκράτης την σύστηνε για την επάλειψη δερματικών ελκών και εγκαυμάτων.

Οι Ρωμαίοι στρατιώτες στις εκστρατείες τους είχαν πάντα στις αποσκευές τους πρόπολη, ενώ οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών.
Σήμερα η πρόπολη χρησιμοποιείται ευρέως ως φάρμακο, μιας και έχει αναγνωριστεί διεθνώς.

Χρησιμοποιείται είτε ως αυτούσιο επεξεργασμένο ιδιοσκεύασμα, είτε ως βασικό ή δευτερεύων συστατικό άλλων σκευασμάτων.

Οι κυριότερες ερευνητικά τεκμηριωμένες ιδιότητες της πρόπολης είναι:

Αντιφλεγμονώδης δράση:

Διεγείρει την κινητικότητα των μακροφάγων κυττάρων του ανοσοποιητικού και καταστέλλει κάποια ένζυμα, τα οποία επιτρέπουν σε μια φλεγμονή να αναπτυχθεί. Μια πιθανή, επίσης, εξήγηση της δράσης αυτής της πρόπολης είναι η αναστολή της σύνθεσης της προσταγλανδίνης, που είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση της φλεγμονής.
Χρόνιες Φλεγμονές: Καταστρέφουν την υγεία, Σχετίζονται με όλες τις ασθένειες 

Αντιιικές ιδιότητες:

Η πρόπολη έχει ευρύ αντί-ιικο φάσμα, ενώ η δραστικότητα της εναντίον των ιών ενισχύεται σημαντικά σε συνδυασμό με την γύρη και τον βασιλικό πολτό.
Έχει πιστοποιημένη δράση κατά των ιών, συμπεριλαμβανομένου ακόμα και της γρίπης, του Η1Ν1 και Η1Ν3.

Η δράση της πρόπολης κατά των ιών είναι επίσης πολύ σημαντική, και τα φλαβονοειδή που περιέχει είναι επίσης υπεύθυνα γ’ αυτήν. Η δράση της κατά των ιών του τύπου έρπη, και των αδενο-ιών έχει πλήρως επεξηγηθεί.

Άλλα συστατικά, όπως οι εστέρες και το καφεϊκό οξύ εμπλέκονται στη δράση της πρόπολης ενάντια στους ιούς. Τέλος η πρόπολη δρα προληπτικά ενάντια στη γρίπη, την ηπατίτιδα Β και τον έρπη ζωστήρα.

Αντιμυκητιακές ιδιότητες:

Η αντιμυκητιακή δράση της πρόπολης έχει επιβεβαιωθεί και πρακτικά εναντίον της Candida albicans, Trichomonas vaginalis, κολοβακτηρίων και άλλων βακτηρίων, μυκήτων και παρασίτων.

Παράλληλα, με όλα τα παραπάνω, έχει αποδεδειχτεί ότι η μακροχρόνια χρήση πρόπολης δεν οδηγεί στην δημιουργία ανθεκτικών στελεχών παθογόνων μικροοργανισμών, ενώ παράλληλα καταστρέφει το ίδιο εύκολα παθογόνους μικροοργανισμούς που έχουν γίνει ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά.
Ανεξέλεγκτη χρήση αντιβίωσης και επιπτώσεις στο Μικροβίωμα 

Αντιοξειδωτική δράση:

Η ιδιότητα αυτή της πρόπολης εκδηλώνεται με την σάρωση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου.
Παράλληλα, προστατεύει την βιταμίνη C από την οξείδωση.
Αντιοξειδωτικά: Πώς η διατροφή προστατεύει DNA, κύτταρα και υγεία 

Αντικαρκινική δράση

Η πρόπολη εμφανίζει κυτταρολογική δράση εναντίων του ινοσαρκώματος στο παχύ έντερο, καθυστερεί την εξέλιξη του καρκίνου του δέρματος, προκαλεί απόπτωση των καρκινικών κυττάρων του ήπατος και γενικά, εμποδίζει την αναπνοή των καρκινικών κυττάρων. Ο συνδυασμός πρόπολης με δηλητήριο μέλισσας έχει ικανότητα καταστροφής των καρκινικών κυττάρων και όγκων. 
Δείτε περισσότερα: Η πρόπολις ἀναστέλλει τοὺς καρκινικοὺς όγκους

Ανοσοποιητική δράση:

Έχει αποδειχτεί ότι η πρόπολη διεγείρει και ενισχύει το γενικό και ειδικό ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ παράλληλα αυξάνει την ιντερφερόνη, προκαλώντας κυτταρική και χημική ανοσία (humoral immunity).
Γνωρίζουμε πλέον πως ένα ισχυρό ανοσοποιητικό, αντιμετωπίζει τα πάντα: Η ασθένεια ΔΕΝ προκαλείται από ιούς και βακτήρια, αλλά από το εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα 

Αντισταμινική δράση:

Η πρόπολη, σε συνδυασμό με την γύρη, βοηθάει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων των αλλεργιών και στην σταδιακή ανοσοποίηση αλλεργιογόνων στοιχείων.
Φυσικά αντισταμινικά και εναλλακτικές προσεγγίσεις των αλλεργιών 

Συμπερασματικά βάση κλινικών εφαρμογών:

Η μη επεξεργασμένη βιολογική πρόπολη είναι ένα από τα φυσικά ιάματα που έχω κλινικά μελετήσει σε πάρα πολλές παθήσεις.

Έχω πολλά παραδείγματα απεξάρτησης από την χρήση συχνής αντιβίωσης τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες.

Το ίδιο μπορώ να πω και σε λοιμώξεις του ουροποιητικού που είχαν χαρακτηριστεί ως χρόνιες.

Επίσης η πρόπολη έδωσε ουσιαστικές και άμεσες λύσεις σε λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας.

Γενικότερα η πρόπολη σε σωστές δοσολογίες και συνδυαστικά με αλλά φυσικά ιάματα θα προσφέρει απλόχερα τα προαναφερόμενα ευεργετήματα της σίγουρα και αποτελεσματικά.
«Τροφή»: Για όποιον ενδιαφέρεται για την ισχυρότερη μορφή πρόπολης, διαθέτω πολύ καλής ποιότητος, βιολογική πρόπολη, ως διατροφικό συμπλήρωμα σε κάψουλα (πιο ισχυρή δράση) και θέλει να αποκομίσει τα εκπληκτικά οφέλη της ας επικοινωνήσει στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com 

Σε περίπτωση ασθένειας, δυνατότητα εξατομικευμένου σχήματος ιαμάτων και δοσολογίας από τον ειδικό συνεργάτη και φαρμακοποιό κο Κυριακού.
Μπορείτε να δείτε ακόμη: Η Πρόπολη προστατεύει και απο την άνοια 

Η πρόπολις αναστέλλει τους καρκινικούς όγκους! 

Πρόπολη – το φυσικό αντιβιοτικό 

Πως να χρησιμοποιήσεις την πρόπολη θεραπευτικά 


Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού – Φαρμακοποιός
bio365.blogspot.com