Καλλιεργήστε τρόφιμα από τα υπολείμματα της κουζίνας σας!


Έχει σημασία για εσάς το φαγητό σας να είναι απαλλαγμένο από φυτοφάρμακα; Θέλετε να ξέρετε τι τρώτε; Σας παρουσιάζουμε 10 κατηγορίες φυτών που μπορείτε να τα«αναστήσετε» από τα υπολείμματα της κουζίνας σας με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο!
Μη ξεχνάτε μόνο, ότι η ποιότητα των φυτικών απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσετε θα καθορίσει και την ποιότητα των “νέων” τροφίμων που θα φυτρώσουν στον κήπο σας. Για αυτόν τον λόγο, προτείνουμε την αγορά τοπικών βιολογικών προϊόντων, έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι τα φυτά σας είναι φρέσκα, υγιή και απαλλαγμένα από χημικές και γενετικέςπαρεμβάσεις.
1. Πράσακρεμμυδάκια και μάραθος
Μπορείτε να τοποθετήσετε το λευκό άκρο της ρίζας τους σε ένα γυάλινο βάζο με λίγο νερό και να το αφήσετε σε μια φωτεινή θέση του σπιτιού σας (π.χ. στο παράθυρο). Όταν έρθει η ώρα για μαγείρεμα, απλά κόψτε ό, τι χρειάζεστε από το πράσινο και αφήστε το λευκό άκρο της ρίζας να συνεχίσει να μεγαλώνει στο νερό. Ανανεώστε το νερό του φυτού μία φορά την εβδομάδα και έτσι δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε αυτά τα λαχανικά ποτέ ξανά!
Δείτε πως: Καλλιεργήστε πανεύκολα ξανά και ξανά τα φρέσκα κρεμμυδάκια σας!
Δείτε ακόμη: Το πράσο και η διατροφική του αξία!και: Μάραθος και Μαραθόριζα (Φινόκιο).
2. Σέλινομαρούλι και λάχανο
Όπως γίνεται και με τα πράσα, τα λαχανικά αυτά θα φυτρώσουν εκ νέου από το λευκό άκρο της ρίζας τους. Κόψτε τα μακριά κοτσάνια, όπως θα κάνατε κανονικά, και τοποθετήστε το άκρο της ρίζας σε ένα ρηχό μπολ με νερό, αρκετό για να καλύψει τις ρίζες. Τοποθετήστε το σε μια φωτεινή θέση δίπλα στο παράθυρο και ψεκάστε το περιστασιακά με νερό για να κρατήσετε την κορυφή υγρή.
Μετά από μερικές μέρες, θα αρχίσουν να εμφανίζονται οι ρίζες και τα νέα φύλλα. Όταν συμβεί αυτό (περίπου μετά από μια εβδομάδα), μεταφυτέψτε το φυτό στο χώμα, μόνο με τα φύλλα να εξέχουν στην επιφάνεια. Το φυτό θα συνεχίσει να μεγαλώνει και μέσα σε λίγες εβδομάδες θα φυτρώσει και άλλο ένα ολόκληρο.
Εναλλακτικά, μπορείτε να φυτέψετε τη ρίζα κατευθείαν στο χώμα, αλλά θα πρέπει να προσέξετε να την κρατήσετε πολύ υγρή την πρώτη εβδομάδα, μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζονται νέοι βλαστοί.
Δείτε ακόμη: Το σέλινο ως φαρμακευτικό φυτό: Χρήσεις – Ιδιότητες.
Μαρούλι – θρεπτική αξία!
Λάχανο: Ένας διατροφικός και όχι μόνον, θησαυρός!!
3. Πατάτες
Η εκ νέου καλλιέργεια της πατάτας είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αποφευχθεί η σπατάλη τροφίμων (όπως και χρημάτων). Μπορείτε να επανακαλλιεργήσετε πατάτες από κάθε παλιά πατάτα που έχει “μάτια” πάνω της. Διαλέξτε μια πατάτα που έχει αυτά τα “εξογκώματα” και κόψτε την σε κομμάτια περίπου 5 εκατοστών σε πλάτος, εξασφαλίζοντας το κάθε κομμάτι να έχει τουλάχιστον ένα ή δύο “μάτια”. Αφήστε τα κομμένα μέρη σε θερμοκρασία δωματίου για μία ή δύο ημέρες, ώστε να στεγνώσουν στην επιφάνεια. Αυτό αποτρέπει την πατάτα να χαλάσει, εξασφαλίζοντας οι νέοι βλαστοί να τρέφονται από το κάθε κομμάτι της.
Φυτέψτε τα κομμάτια πατάτας περίπου 20 εκατοστά βαθιά με το “μάτι” στραμμένο προς τα πάνω και καλύψτε με χώμα περίπου τα 10 εκατοστά. Καθώς το φυτό σας θα αρχίσει να μεγαλώνει και να φαίνονται περισσότερες ρίζες, προσθέστε και άλλο χώμα. Αν το φυτό σας πραγματικά «απογειωθεί», βάλτε περισσότερο χώμα γύρω από τη βάση του για να βοηθήσει την ανάπτυξη.
Δείτε ακόμη: Χυμός πατάτας για το γαστρεντερικό, τις κράμπες κ.α.
4. Σκόρδο
Αρκεί μία και μόνο σκελίδα για να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο νέο σκόρδο! Απλά φυτέψτε την, με τη ρίζα προς τα κάτω, σε μια ζεστή θέση με άφθονο φως. Το σκόρδο θα φυτευτεί μόνο του και θα παράγει νέους βλαστούς.
Δείτε ακόμη: Σκόρδο, το πανάρχαιο θεραπευτικό βότανο!
Τρώτε σκόρδο! Καταπολεμά ακόμη και την ανάπτυξη κακοηθων όγκων
5. Κρεμμύδια
Τα κρεμμύδια είναι ένα από τα ευκολότερα λαχανικά για φύτευση. Κόψτε την άκρη της ρίζας του κρεμμυδιού, αφήνοντας ένα εκατοστό περίπου. Τοποθετήστε το σε μια ηλιόλουστη θέση και καλύψτε το πάνω μέρος με χώμα. Βεβαιωθείτε ότι το χώμα διατηρείται υγρό.
Όσο χρησιμοποιείτε τα κρεμμύδια που μόνοι σας καλλιεργήσατε, συνεχίστε να φυτεύετε τις 
Διαβάστε την συνέχεια, εδώ!