Οι χειρότερες και οι καλύτερες τροφές για τα δόντια!


Υπάρχουν τροφές που λειτουργούν θετικά και άλλες που κάνουν κακό στην υγεία των δοντιών μας. Δείτε ποιες είναι αυτές και συμπεριλάβετέ τες, είτε περιορίστε τες από την διατροφή σας.
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. 
Αυτή η τόσο σημαντική πρόταση, ισχύει φυσικά και για ταδόντια μας, το όργανο που μας βοηθά να μασάμε, να καταπίνουμε και να μιλάμε. Δώστε τους λοιπόν, λίγη παραπάνω σημασία και θα γλιτώσετε και από προβλήματα στη στοματική κοιλότητα και από τις δαπανηρές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Τις παρακάτω τροφές που βλάπτουν τους κυνόδοντες και τους γομφίους μας, δε χρειάζεται να τις αποκλείσετε από τη διατροφή σας αλλά καλό είναι να τις καταναλώνετε με μέτρο.
Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή φρούτα που κάνουν καλό στην υγεία μας με πολλούς τρόπους, ενοχοποιούνται για τις βλαβερές τους συνέπειες στα δόντια μας. Η όξινη φύση του χυμού από τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ, οδηγεί στη σταδιακή διάβρωση του σμάλτου των δοντιών. Ο χυμός πορτοκαλιού πάντως, προξενεί μικρότερη ζημιά. Πάντως, κυκλοφορούν στο εμπόριο χυμοί πορτοκαλιού ενισχυμένοι με ασβέστιο, που ενισχύει με τη σειρά του το σμάλτο των δοντιών. Σε κάθε περίπτωση, βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά την κατανάλωση χυμών εσπεριδοειδών.
“Τροφή”: Βέβαια, ξεπλένοντας το στόμα μας με λίγο νεράκι, μετά την κατανάλωση των παραπάνω εσπεριδοειδών δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε κάποιο περαιτέρω πρόβλημα, καθώς και  οι χυμοί του εμπορίου δεν είναι και πολύ… φυσικοί: Πόσο «φυσικοί» είναι οι φυσικοί χυμοί;
Μαλακές καραμέλες 
Οι καραμέλες βουτύρου που όλοι αγαπήσαμε σαν παιδιά και ακόμα αγαπάμε, κάνουν δυστυχώς πολύ κακό στα δόντια. Δεν είναι δύσκολο να το καταλάβουμε αφού κολλάνε στα δόντια, επιτρέποντας στα βακτήρια του στόματος να τρέφονται με την ησυχία τους με τηνζάχαρη της καραμέλας, να παράγουν τα κατάλληλα οξέα και να καταστρέφουν τα δόντια αναγκάζοντάς μας σε επίσκεψη στον οδοντίατρο. Εκτός των άλλων, οι μαλακές καραμέλες, φέρουν οι ίδιες, στη σύστασή τους, διαβρωτικά οξέα που δρουν βοηθητικά στα οξέα των βακτηρίων.
Καραμέλες
Οι κλασικές καραμέλες, μπορεί να μην κολλάνε στα δόντια το ίδιο εύκολα με τις μαλακές, αλλά ακόμα και το γεγονός ότι δεν διαλύονται εύκολα στο στόμα, με αποτέλεσμα την παρατεταμένη παραμονή τους σε αυτό, δίνει άπλετο χρόνο στα βακτήρια για την παραγωγή των διαβρωτικών οξέων. Οι σκληρές καραμέλες εκτός αυτού, καταφέρνουν εκτός από την διάβρωση του σμάλτου και το -συχνά παρατηρούμενο- σπάσιμο των δοντιών, κάτι που δεν διορθώνεται ούτε με το νήμα ούτε με το καλό βούρτσισμα μετά την κατανάλωση. Και η επίσκεψη στον ορθοδοντικό είναι η επόμενη κίνηση.Μία καλή ιδέα θα ήταν να κάνετε τις δικές σας καραμέλες, που μπορεί να είναι και ωφέλιμες: Σπιτικές παστίλιες για το λαιμό: πώς θα τις φτιάξετε!
Πίκλες
Το οξύ, που παρέχεται μέσω του ξυδιού, είναι απαραίτητο για την παρασκευή της πίκλας.
Διαβάστε την συνέχεια, εδώ!