Διατροφή για ενίσχυση της μνήμης

Η ηλικία σε συνδυασμό με τους γρήγορους ρυθμούς ζωής που οδηγούν σε αυξημένο άγχος και υποβάθμιση της ποιότητας της διατροφής συντελούν στον περιορισμό της μνήμης. Πόσες φορές δεν σας έχει τύχει να προσπαθείτε να θυμηθείτε ονόματα ανθρώπων που γνωρίζετε καλά ή μερών που επισκέπτεστε συχνά και να μην μπορείτε; Στο σύντομο αλλά περιεκτικό αυτό άρθρο θα σας παρουσιάσουμε πως με την κατανάλωση 10 πολύτιμων τροφών μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα της μνήμης σας.
1) Ντομάτες
Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένααντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα ανθρώπινα κύτταρα και συμβάλλουν στην πρόκληση της γεροντικής άνοιας. Μια μέτρια ντομάτα περιέχει 4-7mg λυκοπένιου. Συνεπώς η κατανάλωση ντομάτας σε καθημερινή βάση είτε ως σαλάτα είτε ως σάλτσα στα φαγητά, συντελεί στην προστασία της μνήμης.
Δείτε: Ντομάτα η… θαυματουργή!
Και: Οι τροφές με λυκοπένιο μειώνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού και εμφράγματος.
2) Μούρα
Τα μούρα είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη C που βελτιώνει την πνευματική διαύγεια. Τα 100γρ μούρων περιέχουν 181mg βιταμίνης C που είναι περισσότερο από το διπλάσιο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Συνίσταται η κατανάλωση μούρων ή χυμού μούρων σε εβδομαδιαία βάση.
Δείτε για παράδειγμα: Oι ευεργετικές ιδιότητες του βατόμουρου!
Acai berry, το θαυμαστό εξωτικό μούρο!
3) Κολοκυθόσποροι ή αλλιώς…. πασατέμπος
Οι κολοκυθόσποροι είναι πλούσιοι σε ψευδάργυρο, ένα ιχνοστοιχείο πολύτιμο για την ενίσχυση της μνήμης αλλά και της ικανότητας αναλυτικής σκέψης. Τα 100γρκολοκυθόσπορων περιέχουν 7,5mg ψευδάργυρου που αποτελεί το 95% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Μια μικρή χούφτα μέρα παρά μέρα αρκεί για να μας δώσει τα απαιτούμενα οφέλη!
Δείτε περισσότερα: Κολοκυθόσποροι οι ευεργετικοί!
4) Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, το σκουμπρί, ο σολομός, ο φρέσκος τόνος και ο κολιός είναι πλούσια σε ω 3 λιπαρά οξέα που δρουν προστατευτικά ενάντια στο Alzheimer και την απώλεια μνήμης. Επιπλέον περιέχουν ιώδιο που συμβάλλει στην πνευματική καθαρότητα. Η κατανάλωση 2 μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα είναι σημαντική για τη βελτίωση της μνήμης μας.
Δείτε περισσότερα για τα ωφέλιμα ω 3 και τις πηγές τους!
5) Προϊόντα ολικής άλεσης
Η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης (μακαρόνια ολικής άλεσης, άγριο ρύζι, ψωμί, φρυγανιές και παξιμάδια ολικής άλεσης). Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σεβιταμίνες Β6φυλλικό οξύ και Β12 που αποδεδειγμένα μειώνουν το επίπεδο τηςομοκυστεΐνης στο αίμα και προστατεύουν από την άνοια.
Δείτε ακόμη: Τροφές Ολικής Αλέσεως: 5 λόγοι να τις αγαπήσεις!
6) Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία βελτιώνει την πνευματική λειτουργία.
Δείτε: Μπρόκολο: ένα από τα ισχυρότερα σταυρανθή λαχανικά του πλανήτη μας!
και: Γνωρίστε την βιταμίνη Κ και τις ιδιότητές της!
7) Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό που ενισχύει την βραχυπρόθεσμη μνήμη. Η κατανάλωση 20-30γρ ξηρών καρπών (αμύγδαλα, φουντούκια,καρύδια) 3-5 φορές στην εβδομάδα προτείνεται για να θυμάστε καλύτερα!
Δείτε ακόμη: Οι ξηροί καρποί πολύτιμα προϊόντα της φύσης.
Μία χούφτα ξηροί καρποί απομακρύνουν ασθένειες και αδυνατίζουν!
8), 9) και 10) Σοκολάτα, πράσινο τσάι και σταφύλια
Η σοκολάτα, το πράσινο τσάι και τα σταφύλια είναι πλούσια σε επικατεχίνη, η οποία σύμφωνα με μελέτες έχει βελτιώσει τη μνήμη σε ποντίκια. Σύμφωνα με τον ερευνητή Salk ποντίκια που κατανάλωναν σοκολάτα, πράσινο τσάι και σταφύλια σε καθημερινή βάση είχαν καλύτερη μνήμη από εκείνα που δεν περιείχαν αυτές τις τροφές στη διατροφή τους. Μένει να αποδειχθεί και στους ανθρώπους η ωφέλιμη δράση της επικατεχίνης. Ωστόσο συνετή κατανάλωση σοκολάτας (50-80γρ την εβδομάδα), καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού (1-2 κούπες) και τακτική κατανάλωση σταφυλιών (12-15 ρόγες ανά μερίδα) δεν θα έβλαπταν κανένα.
Δείτε: Σοκολάτα: Υπόκυψε στον πειρασμό της…Πράσινο τσάι – Θεραπευτικές ιδιότητες.
Σταφύλι: Τα οφέλη του για την υγεία!
Και μπορεί το πράσινο τσάι να ωφελεί, αλλά και το μοναδικό – δικό μας Τσάι του Βουνού, δεν πάει καθόλου πίσω, τουναντίον: Τσάι του (Ἑλληνικού) βουνού, κατὰ τοῦ Ἀλτσχάιμερ!!
Κάλλια Γιαννιτσοπούλου Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD
Πηγή