Απλό άγχος ή κατάθλιψη; Κάνε το τέστ!

Σε φυσιολογικά πλαίσια, το άγχος μπορεί να είναι δημιουργικό, να σε κρατά δραστήρια και ανταγωνιστική! Πότε, όμως, έχεις ξεπεράσει τα όρια και χρειάζεσαι υποστήριξη;
Με τη βοήθεια της κ. Μαίρης Πάσχου, σωματικής ψυχοθεραπεύτριας, και του τεστ που ακολουθεί θα δεις την κατάσταση… με άλλο μάτι!
Το άγχος των αλλαγών
Φαίνεται να υπάρχει σχέση μεταξύ των στρεσογόνων καταστάσεων, των αντιδράσεων του μυαλού και του σώματός σε αυτές και στα αρχικά στάδια της κατάθλιψης. Κάποια τραυματικά γεγονότα, όπως π.χ. ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, η απώλεια της δουλειάς, ένα διαζύγιο ή το τέλος μιας σχέσης, προκαλούν τόσο έντονο άγχος, που μπορεί να γίνουν αιτία κατάθλιψης.
Όμως, στρες μπορεί να προκαλέσουν και κάποιες «θετικές» καταστάσεις, όπως π.χ. μια καινούργια δουλειά, εξαιτίας της ανάληψης των νέων ευθυνών που τη συνοδεύουν, ένας επικείμενος γάμος, που σηματοδοτεί μια νέα ζωή, μια μετακόμιση ή η συνταξιοδότηση. Είτε θετικά είτε αρνητικά, κάποια γεγονότα στη ζωή προκαλούν τεράστιο άγχος εξαιτίας των αλλαγών που αυτά συνεπάγονται.
Στρες και κατάθλιψη
Δεν είναι γνωστές οι αιτίες που κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν το άγχος τους, ενώ κάποιοι άλλοι όχι, και βαθμιαία οδηγούνται στην κατάθλιψη. Ίσως η κληρονομικότητα και η ανθρώπινη βιοχημεία να παίζουν κάποιο ρόλο. Το ίδιο το άγχος είναι μια φυσιολογική ψυχολογική και σωματική αντίδραση απέναντι στις θετικές και τις αρνητικές πλευρές της ζωής. Σε βοηθά να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες με αυξημένη αντίληψη και ετοιμότητα. Ωστόσο, οι χρόνια αγχογόνες καταστάσεις συνδέονται και αυξάνουν την πιθανότητα κατάθλιψης, αν δεν έχεις μάθει να τις αντιμετωπίζεις σωστά. Μπορεί να σε κάνουν να είσαι συχνά κακόθυμη, να μην είσαι αποδοτική στην εργασία σου, να μην «ευχαριστιέσαι» τις αισθηματικές σου σχέσεις, ακόμα και να μην καταφέρνεις να ανταποκριθείς στα απλά καθημερινά σου καθήκοντα.
Πώς θα κάνεις το τεστ
Δείτε την συνέχεια, πατώντας εδώ!