Αρχικά θα χρειαστεί να φροντίσουμε τα εναπομείναντα στο παχύ έντερο καλά βακτήρια τροφοδοτόντας τα για να πολλαπλασιαστούν. Χρειάζεται λοιπόν μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών, κατά προτίμηση βιολογικών, τα οποία λειτουργούν ως πρεβιοτικά. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες παρέχουν τροφή στα καλά βακτήρια, ενώ δίνουν μια δομή πάνω στην οποία θα πολλαπλασιαστούν.
Τρώτε τουλάχιστον μία μεγάλη σαλάτα την ημέρα με μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών. Τα λαχανικά και τα φρούτα θα πρέπει πάντα να αποτελούν το 80% της διατροφής σας (περισσότερα λαχανικά από φρούτα). Ειδικά μετά την λήψη αντιβιοτικών, ακολουθούμε απαραίτητα αυτόν τον κανόνα του 80% (ως επί το πλείστον με λαχανικά, όπως είπαμε), για να ξανακερδίσει την κατάλληλη βακτηριακή ισορροπία στο έντερο σας.
Αποφύγετε οπωσδήποτε την ζάχαρη, καθώς αυτή τρέφει τον Candida, αλλά και όλα τα “κακά” βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του παθογόνου που προσπαθήσαμε να καταστρέψουμε με το αντιβιοτικό. Επεξεργασμένα τρόφιμα, άμυλα κάθε είδους, και τα χημικά προϊόντα (υποκατάστατα της ζάχαρης, εκτός από στέβια), τεχνητές χρωστικές, αρωματικές ουσίες και συντηρητικά θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς.
Αυτό περιλαμβάνει και υγιείς ποικιλίες σακχάρων όπως αγαύης, σιρόπι καστανού ρυζιού, χυμοί φρούτων, κ.λπ. που πρέπει να αποφεύγονται, όταν προσπαθούμε να αναζωογονήσουμε την υγιή χλωρίδα. Περιορίζουμε ακόμα και ποικιλίες φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη για αυτή την φάση.
Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα με τα προβιοτικά, διότι δεν είναι εύκολο να περάσουν, κατά την διάρκεια της πέψης από τα οξέα του στομάχου, στο έντερο, καθώς τα οξέα σκοτώνουν πολλά από αυτά, έτσι σκόπιμο είναι να τρώτε όσο περισσότερα μπορείτε από αυτά.
Δείτε: ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ-Τα βακτηρίδια πού είναι υπέρ της ζωής!και: 7 ανέλπιστοι λόγοι για να αγαπήσετε τα…βακτήρια!
Καταναλώστε λαχανικά, όπως σπιτικό τουρσί λάχανο, κομπούχα, κεφίρ και κεφίρ καρύδας, Κιμτσί (Kimchi – κορεάτικα παραδοσιακά πιάτα λαχανικών τουρσί και καρυκευμάτων) και γενικά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και παρέχουν ωφέλιμα ζωντανά βακτήρια και ένζυμα στο έντερο. Τα συμπληρώματα βοηθούν επίσης, αρκεί να επιλέξετε υψηλής ποιότητας προβιοτικά, που να είναι ειδικά σχεδιασμένα για να περάσουν από τα οξέα του στομάχου. Αρκετές φορές συμβαίνει ένα προβιοτικό συμπλήρωμα να έχει μόνο ένα μέρος από τα ευεργετικά βακτήρια που ένα καλό σπιτικό λάχανο τουρσί έχει, ενώ τα τα πραγματικά υψηλής ποιότητας συμπληρώματα προβιοτικών βακτηρίων έχουν σκέλη που είναι πολύ περισσότερο σε θέση να παρακάμψουν τα οξέα του στομάχου.Δείτε: Κομπούχα, το ζωντανό τσάι και πως παρασκευάζεται.
Κεφίρ (kefir) – Το ζωντανό ποτό. Πως παρασκευάζεται!
Φτιάχνω rejuvelac-Αναζωογονώ την εσωτερική μου χλωρίδα!
Αλλά να θυμάστε πως τα πρεβιοτικά είναι το σημαντικότερο που χρειάζεται το έντερό σας. Φάτε σωστά. κυρίως με χόρτα και άλλα πράσινα λαχανικά, όπως και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.
και Τρώμε κρέας «ντοπαρισμένο» με Αντιβιοτικά – (Έρευνα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).