12. Ο σπουδαίος εχθρός της υγείας που δε σας είπαν!

Το να ελέγχεται μόνο η χοληστερίνη και όχι άλλοι –συχνά σπουδαιότεροι- εχθροί της υγείας είναι ένα συχνό φαινόμενο που οδηγεί άδικα πολλούς ανθρώπους σε πρόωρο και άσχημο θάνατο ή απλώς στην παράταση του θανάτου. Στο προηγούμενο μέρος (εδώ!) αρχίσαμε να πραγματευόμαστε έναν από αυτούς τους παραμελημένους εχθρούς της υγείας μας, την ομοκυστεϊνη. Στη συνέχεια θα δοθούν κι άλλες πληροφορίες για τους κινδύνους που συνεπάγεται η υψηλή ομοκυστεϊνη, ποια είναι τα ιδανικά επίπεδά της στο αίμα και ποιοι είναι οι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισής της.

Η χοληστερίνη μπορεί, υπό πολλές προϋποθέσεις, να συσσωρευθεί μέσα στα αγγεία μας μόνο αν τα αγγεία αυτά έχουν βλαφθεί και μόνο αν η χοληστερίνη αποκτήσει μια επικίνδυνη, αθηρογόνο μορφή. Η μείωση της επικίνδυνης αυτής μορφής της χοληστερίνης μπορεί να επιβραδύνει την απόθεσή της στα τοιχώματα των αρτηριών που υπέστησαν βλάβες, αλλά δεν προσφέρει τίποτε στο να σταματήσει την αρχική φθορά.
Αυτό σημαίνει ότι το να εστιάζουμε όλες τις προσπάθειες πρόληψης της καρδιοπάθειας στη μείωση της χοληστερίνης είναι σαν να προσπαθούμε να εμποδίσουμε το ξέσπασμα της βροχής με μια ομπρέλα. Η ομοκυστεϊνη, από την άλλη, προκαλεί έναν καταστροφικό καταρράκτη χημικών αντιδράσεων στα ενδοθηλιακά κύτταρα που επενδύουν τα αρτηριακά τοιχώματα. Η καταστροφή που γίνεται στα τοιχώματα αυτά κατόπιν ενθαρρύνει το σχηματισμό αποθέσεων χοληστερίνης. Επίσης, η ομοκυστεϊνη εμπλέκεται στην ικανότητα του σώματός μας να αποδομήσει έναν άλλο σπουδαίο παράγοντα κινδύνου που κάνει το αίμα μας να πήζει εύκολα, κάνοντας θρόμβους και προκαλώντας εμφράγματα και ισχαιμικά εγκεφαλικά


Δείτε: Αραγε φταίει η χοληστερίνη ή το ζάχαρο για τα καρδιαγγειακά;
Όμως τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεϊνης έχουν συνδεθεί επίσης με τον καρκίνο, την άνοια (Alzheimer’s), την οστεοπόρωση, τη νόσο του Πάρκινσον, την κατάθλιψη, τη χρόνια κόπωση, την ινομυαλγία, τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (τύφλωση), τη θυρεοειδική ανεπάρκεια, τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και πολλές άλλες ασθένειες.

Η ομοκυστεϊνη ενδέχεται να παίζει ένα βασικό ρόλο στη γένεση του καρκίνου. Η ανώμαλη μεθυλίωση (βλέπε στο προηγούμενο άρθρο) είναι ένα από τα διακριτικά χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων. Και μάλιστα, η έρευνα έχει δείξει ότι οι παράγοντες μεθυλίωσης μπορούν να θεραπεύσουν καρκινικές βλάβες σε ζώα.
Η ομοκυστεϊνη μπορεί να συμβάλλει στην καρκινογένεση δια της αύξησης των ελεύθερων ριζών. Σε έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο, το υψηλό οξειδωτικό φορτίο ελεύθερων ριζών μπορεί επίσης να εμποδίσει τη διαδικασία της μεθυλίωσης. Η συνδυαστική δράση της ανεπαρκούς μεθυλίωσης και του οξειδωτικού στρες από ελεύθερες ρίζες μπορεί να είναι ο σύνδεσμος μεταξύ ομοκυστεϊνης και καρκίνου.
Απ’ ό,τι φαίνεται, κάποιες ασθένειες προκαλούνται άμεσα από τις τοξικές δράσεις της ομοκυστεϊνης ενώ σε άλλες ασθένειες η υψηλή ομοκυστεϊνη είναι μάλλον ένα σήμα ότι το σώμα είναι επικίνδυνα μη μεθυλιωμένο. Είναι ξεκάθαρο ότι η ενίσχυση της μεθυλίωσης (και η ελάττωση της ομοκυστεϊνης) είναι ένας δυναμικός τρόπος προφύλαξης από την πρόωρη γήρανση καi την αρρώστια. 


Γιατί όμως δεν ακούτε πολλά να λέγονται για την ομοκυστεϊνη ή τον άλλο μεγάλο κακούργο, τη φλεγμονή, ως διορθώσιμους παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά και ένα σωρό άλλες εκφυλιστικές ασθένειες;
Ίσως διότι και οι δύο μπορούν να αντιμετωπιστούν με φυσικά θρεπτικά θεραπευτικά, που δεν εμπλέκουν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Για δείτε όμως τι γίνεται με τη χοληστερίνη! Σε μια ανάλυση 22 μειζόνων κλινικών μελετών με θέμα τη χοληστερίνη που έγινε το 1992, οι συγγραφείς κατέληξαν ότι «η μείωση της χοληστερόλης δεν μειώνει τη θνησιμότητα και δεν είναι πιθανό ότι προλαμβάνει τη στεφανιαία νόσο (των αγγείων) της καρδιάς». Επίσης συμπέραναν ότι οι μελέτες που έδειχναν κάποιο όφελος από τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερίνη ήταν έξι φορές πιθανότερο να αναφερθούν από άλλους ερευνητές απ’ ότι οι μελέτες που έδειχναν ότι τα φάρμακα αυτά δεν ωφελούν.
Δείτε: Χοληστερίνη, Καλή Υγεία και Πρόληψη.


Χοληστερίνη: Μια σύγχρονη Επιστημονική Απάτη;


Και: Είναι η Ομοκυστεΐνη η νέα Χοληστερίνη;

Ποια είναι τώρα τα ιδανικά επίπεδα ομοκυστεϊνης στο αίμα; Όπως συμβαίνει και με άλλες εξετάσεις, τα λεγόμενα «φυσιολογικά» όρια που προκύπτουν από το 95% των προσερχόμενων σε ένα εργαστήριο για να μετρηθούν –από τους οποίους ελάχιστοι είναι πραγματικά υγιείς- απέχουν σημαντικά από τα ιδανικά όρια που οι έρευνες τεκμηριώνουν ότι συνεπάγονται περισσότερη ζωή. Έτσι λοιπόν τα «φυσιολογικά» όρια για την ομοκυστεϊνη είναι 5-15 μmol/L. Ωστόσο, οι έρευνες της ίδιας της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας δείχνουν ότι ο κίνδυνός σας για καρδιοπάθεια αρχίζει να αυξάνεται μόλις τα επίπεδά σας ομοκυστεϊνης ξεπεράσουν τα 6,3 μmol/L. Στην τιμή 10 ο κίνδυνος είναι διπλάσιος, στην τιμή 15 γίνεται τετραπλάσιος, στην τιμή 20 οκταπλάσιος και στην τιμή 25 ο κίνδυνος δωδεκαπλασιάζεται!

Στο επόμενο μέρος για την ομοκυστεϊνη θα αναφερθούμε στους φυσικούς τρόπους αντιμετώπισής της αλλά και στις συχνότερες ορμονικές εκτροπές που συχνά κρύβονται πίσω από μια υψηλή ομοκυστεϊνη στο αίμα σας.

Συνεχίζεται...


sites.google.com/a/drfilimon.gr