Φτιάξτε υγρά πανάκια καθαρισμού!


Γράφει η Σοφία για την Εναλλακτική Δράση (πηγή)


Αντιβακτηριακά υγρά πανάκια καθαρισμού
Όλοι ξέρουμε και οι αρκετοί χρησιμοποιούμε τα υγρά πανάκια καθαρισμού μιας χρήσης για να καθαρίσουμε ή απολυμάνουμε τις επιφάνειες στο μπάνιο και την κουζίνα μας. Όμως όλα αυτά περιέχουν χημικά συστατικά ιδιαίτερα ερεθιστικά για το δέρμα και το αναπνευστικό, ενώ κάποια από αυτά ενοχοποιούνται και για καρκινογενέσεις και τερατογενέσεις. Επιπλέον, αυξάνουμε τον όγκο των μη ανακυκλώσιμων οικιακών αποβλήτων.

Η εναλλακτική λύση βρίσκεται στις καθαριστικές και απολυμαντικές ιδιότητες του ξυδιού και τις αντιβακτηριακές ιδιότητες των αιθέριων ελαιών!


Τι θα χρειαστούμε:
- Ένα γυάλινο βάζο με καπάκι, αρκετά μεγάλο για να χωράει το χέρι μας να πιάσει τα πανάκια (Προσοχή! Το δοχείο πρέπει να είναι γυάλινο και όχι πλαστικό, γιατί τα αιθέρια έλαια αντιδρούν με το πλαστικό)
- Βαμβακερό ύφασμα κομμένο σε κομμάτια 25 χ 25 εκατοστά περίπου, 15 κομμάτια (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο παλιό φανελάκι)
- 3/4 κούπα νερό, κατά προτίμηση φιλτραρισμένο
- 3/4 κούπα λευκό ξύδι
- 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι
- 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα
- 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντο ή teα tree

Πως τα φτιάχνουμε: 
Αναμειγνύουμε καλά όλα τα υλικά και τα τοποθετούμε στο βάζο. Ανακινούμε εάν χρειάζεται για να υγρανθούν όλα τα κομμάτια του υφάσματος. Πριν τα χρησιμοποιήσουμε, στραγγίζουμε τυχόν περίσσια υγρού. Μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο και να επαναχρησιμοποιηθούν.

(Προσοχή! Τα πανάκια αυτά δεν είναι κατάλληλα για μαρμάρινες και πέτρινες επιφάνειες. Καλό είναι να μην χρησιμοποιηθούν σε ξύλινη επιφάνεια, γιατί μπορεί να αλλοιώσουν το λούστρο.)

Δείτε ακόμη: Φτιάχνουμε απορρυπαντικό γενικής χρήσης!

Φτιάχνουμε απολυμαντικό γενικής χρήσης!


Και: Υγιεινά και οικονομικά μωρομάντηλα από... χέρι!!

Στην ενότητά μας "φτιάχνω μόνος - για το σπίτι", θα βρείτε αρκετές ακόμη λύσεις και συνταγές για καθαριότητα υγιεινή και ανέξοδη!!