Εάν και ευδοκιμεί σε τροπικές και υποτροπικές κλιματικές συνθήκες μπορεί να απαντάται στην αγορά πολλών χωρών κατά τη διάρκεια όλου του έτους. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη εμπορική παραγωγή της παπάγιας είναι οι ΗΠΑ, το Μεξικό και το Πουέρτο Ρίκο.
Πέρα από τα ξεχωριστά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της, η παπάγια είναι μια πηγή ποικίλων θρεπτικών συστατικών. Συγκεκριμένα, είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών όπως καροτενοειδών, βιταμίνης C και φλαβονοειδών, φυτικών ινών, μακροστοιχείων, όπως καλίου και μαγνησίου, και βιταμινών όπως φυλλικού οξέος, παντοθενικού οξέος και βιταμινών του συμπλέγματος Β.
Επίσης, η παπάγια περιέχει σε υψηλές συγκεντρώσεις το ένζυμο παπαΐνη, το οποίο έχει την ικανότητα να υδρολύει πρωτεΐνες και γι’ αυτό άλλωστε χρησιμοποιείται σε διατροφικά συμπληρώματα, σε μασώμενες παστίλιες ή ακόμα και για το μαϊνάρισμα του κρέατος.
Το διατροφικό προφίλ της παπάγιας παρουσιάζεται αναλυτικότερα στον παρακάτω πίνακα:
Παπάγια (100 γραμμάρια)
| |
Θρεπτικό συστατικό
|
Ποσότητα
|
Βιταμίνη C
|
63 mg
|
Βιταμίνη Α
|
1108 IU
|
Φυλλικό Οξύ
|
38 mcg
|
Κάλιο
|
260 mg
|
Ίνες
|
1,8 g
|
Βιταμίνη Ε
|
0,74mg
|
Βιταμίνη Κ
|
2,6 mcg
|
Θερμίδες (Kcal)
|
40
|
Αναμφισβήτητα λοιπόν η παπάγια αποτελεί ένα εξωτικό πειρασμό με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο αλλά και ποικίλα οφέλη.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr