5 τροφές που σας "ανοίγουν" τα μάτια...


Μάθετε ποιες τροφές μπορούν να προστατεύσουν ή ακόμη και να βελτιώσουν την όραση σας και δείτε... ξεκάθαρα τα οφέλη τους...

1. Πορτοκάλια
Η βιταμίνη C που περιέχουν διαθέτει πολλά οφέλη για την υγεία των ματιών. Συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων τους, και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καταρράκτη (διαταραχή στο κέντρο του φακού του ματιού που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να βλέπετε θολά), σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Οπτικών.
Περίπου πέντε φλιτζάνια χυμού από πορτοκάλι προσφέρουν την Ημερήσια Συνιστώμενη Ποσότητα βιταμίνης C. 

Δείτε ακόμη:
Ποιές τροφές έχουν περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι;


2. Στρείδια
Τα στρείδια είναι κάτι περισσότερο από μια αφροδισιακή τροφή: Αποτελούν ίσως την καλύτερη πηγή ψευδαργύρου, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για την υγεία των ματιών και της όρασης.
Ο ψευδάργυρος επιτρέπει στη βιταμίνη Α να δημιουργήσει μια χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη, η οποία προστατεύει τα μάτια από την ηλιακή ακτινοβολία και έχει συνδεθεί με βελτιωμένη νυχτερινή όραση.
Έξι στρείδια περιέχουν 76,3 mg ψευδαργύρου. Η Ημερήσια Συνιστώμενη Δόση είναι 11 mg για τους άνδρες και 8 mg για τις γυναίκες. Άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ψευδάργυρο είναι το βόειο κρέας, τα φασόλια και τα καρύδια.

3. Λάχανο
Το λάχανο είναι πλούσιο σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που είναι απαραίτητα για τα μάτια μας. Τα αντιοξειδωτικά αυτά προστατεύουν τα μάτια από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Θεωρείται ακόμη ότι επιβραδύνουν την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, μπορεί επίσης να αυξήσουν την πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας (το τμήμα του αμφιβληστροειδούς που είναι υπεύθυνο για τις λεπτομέρειες στην όραση και την ανάγνωση).
Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν στην προστασία του αμφιβληστροειδούς, και, ενδεχομένως, σε μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Δείτε ακόμη: Λάχανο: Ένας διατροφικός και όχι μόνον, θησαυρός!!

4. Φιστίκια
Τα φιστίκια αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, ενώ περιέχουν πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας συστατικά για την υγεία των ματιών. Η βιταμίνη Ε έχει αποδειχθεί ότι καθυστερεί τον καταρράκτη και την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Επίσης έχει φανεί από έρευνες ότι οι άνθρωποι που έχουν χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων DHA και EPA, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ασθένειες των ματιών.


5. Καρότα
Τα καρότα αποτελούν την κύρια πηγή της βιταμίνης Α (ρετινόλης) ή προ-βιταμίνης Α, η οποία είναι η σημαντικότερη θρεπτική ουσία για τα μάτια μας. Η ευεργετική δράση της βιταμίνης Α κατά της εμφάνισης καταρράκτη είναι αποδεδειγμένη, ενώ η έλλειψή της, για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση. Βέβαια, η υπερβολική πρόσληψη σε βιταμίνη Α (κυρίως από συμπληρώματα) μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα, με συμπτώματα διπλωπίας, δηλ. τάση του ματιού να βλέπει αντικειμενικά διπλά.