Ρυτίδες: μια ματιά στον καθρέφτη δείχνει σε ποιες βιταμίνες έχουμε έλλειψη.

Το 2011, οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματα τους, σε μια συνεδρίαση της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στη Βοστόνη, που έδειξε ότι οι γυναίκες που διανύουν τη δεκαετία των ’40 και των ’50 ετών και οι οποίες διαθέτουν εκτεταμένη ρυτίδωση του δέρματος μεγαλύτερη από τις συνομηλίκες τους είναι πολύ πιθανό να έχουν χαμηλή οστική μάζα.
Οι ερευνητές ερεύνησαν τη σχέση μεταξύ των ρυτίδων και της οστικής πυκνότητας σε κάθε οστό, περιλαμβανόμενων του ισχίου, φτέρνας, και της οσφυϊκής μοίρας (σπονδυλική στήλη).
Επιπλέον, αυτή η σχέση υπήρχε ανεξαρτήτως του ποσοστού λίπους του σώματος και της ηλικίας.

Οι ρυτίδες και η υγεία των οστών σχετίζεται.
Η πιθανή σχέση μεταξύ του δέρματος και της υγείας των οστών δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι το δέρμα και οστά έχουν κοινή την δομική πρωτεΐνη που ονομάζεται κολλαγόνο. Η γήρανση συμβάλλει στην καταστροφή του κολλαγόνου στο δέρμα που οδηγεί στην χαλάρωση και τις ρυτίδες. Αυτές οι αλλαγές μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν και λέπτυνση των οστών.
Μια απλή ματιά στον καθρέφτη μπορεί να είναι το μόνο που απαιτείται, για να ωθήσει τις γυναίκες να καταλάβουν οτι αρχίζουν να έχουν πρόβλημα με τα οστά τους.

Τα φάρμακα για την πρόληψη της οστικής απώλειας δεν λειτουργούν.
Αν μια γυναίκα ανησυχεί για τις ρυτίδες και την υγεία των οστών της, τι μπορεί να κάνει;
Τα φάρμακα για τη θεραπεία της οστικής απώλειας, όπως το Fosamax και άλλα, όπως οι biphosphenates, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν σε σοβαρά κατάγματα στα πόδια και στο ισχίο που οδηγεί τους γιατρούς να επανεξετάσουν τη μακροπρόθεσμη χορήγηση φαρμάκων για την οστεοπόρωση.
Το Fosamax έχει ακόμη αποδειχθεί να διπλασιά ζει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής (αρρυθμία).

Σαφώς, η διατροφή, αντί των φαρμάκων είναι ο προτιμότερος τρόπος για την πρόληψη της οστικής απώλειας – αλλά ποιες αλλαγές στην διατροφή θα ήταν πιο αποτελεσματικές;
Επιδημιολογικά στοιχεία γυναικών από την Ασία προσφέρουν επιπλέον ενδείξεις για την υγεία και για το μυστήριο των ρυτίδων.
Είναι γνωστό ότι οι Ιαπωνέζες έχουν λιγότερες ρυτίδες και λιγότερη χαλάρωση του δέρματος απο ότι οι γυναίκες της ίδιας ηλικίας που ζουν στη Βόρεια Αμερική. Αυτές οι δύο ομάδες των γυναικών διαφέρουν όμως σε μεγάλο βαθμό στη διατροφή και στον τρόπο ζωής.
Ακόμα και όταν οι Ιαπωνέζες που ζουν στο Τόκιο συγκρίθηκαν με τις γυναίκες από τις ασιατικές πόλεις της Σαγκάης και της Μπανγκόγκ, είχαν λιγότερες ρυτίδες.
Η διατροφή και οι παράγοντες του τρόπου ζωής για τις τρεις ασιατικές ομάδες των γυναικών είναι συγκρίσιμες εκτός από μία αξιοσημείωτη εξαίρεση: την κατανάλωση του νάττο στην Ιαπωνία.
Στο Τόκιο οι κάτοικοι απολαμβάνουν συχνά νάττο , ένα τρόφιμο με μια ισχυρή μυρωδιά, που παράγεται παραδοσιακά από τη ζύμωση σόγιας για πρωινό.
Το νάττο είναι πλούσιο σε μενακινόνης, βιταμίνη Κ2, και τα δείγματα αίματος από τις γυναίκες που ζούν στο Τόκιο αποκάλυψαν υψηλά επίπεδα αυτής της λιποδιαλυτής βιταμίνης.
Περαιτέρω έρευνα που ενισχύει την άποψη ότι η πρόσληψη σε αφθονία της K2 στη διατροφή κάνει ομαλότερα τα χαρακτηριστικά του προσώπου, διαπιστώνεται απο μια άλλη έρευνα απο Κορεάτες επιστήμονες και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Νεφρολογίας το 2008.
Το ποσοστό στο οποίο οι νεφροί είναι σε θέση να φιλτράρουν το αίμα είναι ένα σημαντικό μέτρο της συνολικής λειτουργίας των νεφρών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μειωμένη ικανότητα νεφρικής διήθησης συσχετίστηκε με αυξημένες ρυτίδες στο πρόσωπο.
Και ποιό είναι το αίτιο που μειώνει το ποσοστό διήθησης των νεφρών;


Σωστά μαντέψατε.
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ2. σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε ενα έτος μετά την κορεατική μελέτη.
Οι έρευνες έχουν περιοριστεί μέχρι στιγμής σχετικά με την πραγματική έκταση της ανεπάρκειας της βιταμίνης Κ2 στο δυτικό κόσμο, αλλά απο τα μέχρι στιγμής δείγματα, το 90% του πληθυσμού έχει έλλειψη σε αυτή την κρίσιμη θρεπτική ουσία.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ2
Αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε την επαρκή ποσότητα της βιταμίνης Κ2 για την πιο αποτελεσματική πρόληψη των ρυτίδων, να ξέρετε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκτηθεί με την σύγχρονη διατροφή.
Οι μεγαλύτερες πηγές K2 είναι το νάττο (ένα παράγωγο της σόγιας που έχει υποστεί ζύμωση), το συκώτι χήνας,το γνωστό ως πατέ χήνας, ορισμένα τυριά, η γκούντα περιέχει αξιόλογα ποσοστά τα ζωικά λίπη, το βούτυρο και το λαρδί που πρέπει να προέρχονται από ζώα, που τρέφονται φυσιολογικά με χορτάρι, επίσης ο κρόκος του αυγού, και τα αυγά των ψαριών.

Το νάττο περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά και τα λαχανικά περιέχουν αρκετή ποσότητα.


Εδώ είναι μια λίστα με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη Κ.
ΕΙΔΟΣ
mcg/μερίδα
%    ΗΣΔ
Νάττο
1.103
1378
μερίδα
Σέσκλουλο
573
716
φλυτζάνι
Λάχανο
547
684
φλυτζάνι
Πατέ συκωτιού χήνας
369
461
μερίδα
Σινάπι φύλλα
278
348
φλυτζάνι
Μπρόκολο
230
288
φλυτζάνι
Λαχανάκια Βρυξελλών
218
274
φλυτζάνι
Σπανάκι
145
181
φλυτζάνι
Σπαράγγι
91
114
φλυτζάνι
Τυρί γκούντα
75
94
μερίδα
Ακτινίδια
30,6
38
φλυτζάνι
Σταφύλια
22
28
φλυτζάνι
Κρόκος αυγού
15
19
μερίδα
Βούτυρο
15
19
μερίδα
ΗΣΔ=ημερίσια συνιστώμενη δόση

Τα καλά νέα είναι ότι δεν υπάρχει καμία γνωστή τοξικότητα της βιταμίνης Κ2, οπότε τρώμε απλόχερα τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ2 όπως το κάναν οι παραδοσιακές κοινωνίες, εκφυλιστικές ασθένειες όπως η οστεοπόρωση ήταν σχεδόν άγνωστες σε αυτούς τους πολιτισμούς, ακόμη και δυνητικά η λήψη ενός συμπληρώματος Κ2 θεωρείται σοφή, όπως προτείνει και ο συγγραφέας του βιβλίου "
Το παράδοξο του ασβεστίου" , ο Δρ Kate Rheaume-Bleue, ND.
www.amazon.com/gp/product/1118065727?ie=UTF8&camp=1789&creativeASIN=1118065727&linkCode=xm2&tag=theheahomec0a-20

Επιμέλεια
Ευαγγέλου Μαριάννα βιοχημικός Msc
Το είδα: enallaktikidrasi.gr