Κισσός: Μπορεί να γίνει λάδι και βάμμα!


Λάδι και Bάμμα κισσού
Ο κισσός ήταν γνωστός στην Ελλάδα από την εποχή του Ομήρου και ονομαζόταν «Διονύσιον», γιατί ήταν αφιερωμένος στο θεό Διόνυσο. Οι αρχαίοι Έλληνες στεφάνωναν με κισσό τα αγάλματα του Διονύσου, τους ποιητές και τους πότες, επειδή τον θεωρούσαν σύμβολο της αθανασίας και αντίδοτο για τον πονοκέφαλο από τη μέθη. Σε ορισμένες τελετές έδιναν στο Διόνυσο και το επώνυμο «Κισσός», επειδή όταν ήταν μωρό του φορούσαν ένα στεφάνι από κισσό. Εκτεταμένες αναφορές στον κισσό κάνει ο Θεόφραστος στο έργο Περί Φυτών Ιστορία, καθώς επίσης και ο Διοσκουρίδης, που τον θεωρεί πανάκεια για πολλές ασθένειες.

Το γνωστότερο στην Ελλάδα είναι ο κοινός κισσός (Hedera helix), είναι αειθαλές αναρριχώμενος φυτό με πράσινα δερματώδη φύλλα και κίτρινες ως πράσινες ταξιανθίες και φτάνει σε 20 μέτρα ύψος. Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην εσωτερική χρήση του γιατί ανήκει στα δηλητηριώδη φυτά.
Τα φύλλα του έχουν αντισπασμωδικές, αποχρεμπτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιοιδηματικές ιδιότητες και έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δερματίτιδες, άτονα έλκη, εγκαύματα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, και ρευματικούς πόνους. Άλλη μια επίσης σημαντική ιδιότητα του κισσού είναι ότι μπορεί να λιώσει το λίπος, να μειώσει την κυτταρίτιδα και να συστέλλει τα αγγεία.

Υλικά για το λάδι

  • 100 ml σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο
  • φύλλα κισσού, ώστε να γεμίζσουν μισό βάζο των 100 ml
  • 2 κάψουλες βιταμίνη Ε ή 1 ml
Παρασκευή
Πλύντε και στεγνώστε καλά τα φύλλα του κισσού, τοποθετώντας τα σε ένα αποστειρωμένο βάζο και καλύψτε τα με το λάδι.
Για να φτιάξετε το λάδι, χρησιμοποιήσετε μια από τις παρακάτω μεθόδους, πάντα με αποστειρωμένα σκεύη:

ΕΞΑΝΘΟΣΜΙΑ: 

Βάλτε το λάδι και τα φύλλα του κισσού σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς. Κλείστε το βάζο και αφήστε το σε φωτεινό και ζεστό μέρος για 50 - 60 ημέρες, ανακινώντας το βάζο μια φορά την ημέρα.

ΘΕΡΜΟΔΙΑΒΡΟΧΗ: 
Βάλτε το βάζο με το λάδι και τον κισσό σε μπεν - μαρί (bain-marie), στην αρχή σε δυνατή θερμοκρασία και όταν αρχίσει το νερό να βράζει σε μέτρια για 3 ώρες, μετά κλείστε την εστία και αφήστε το λάδι να κρυώσει μέσα στον μπεν μαρί.

Όποια μέθοδο και αν χρησιμοποιήσετε, στο τέλος σουρώστε το μείγμα με χαρτί κουζίνα ή με ένα φίλτρο του καφέ.
Τοποθετήστε το σε σκούρο, αποστειρωμένο μπουκάλι ή βάζο που κλείνει αεροστεγώς και προσθέστε τις βιταμίνες. Αν χρησιμοποιήσετε κάψουλες, μουλιάστε τις πρώτα σε λίγο χλιαρό νερό για 1-2 λεπτά.
Βάλτε απαραιτήτως ετικέτα με ημερομηνία, γιατί διατηρείται για 1 χρόνο στο ψυγείο ή 6 μήνες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Υλικά για το βάμμα

  • 100 ml ξύδι
  • 25 γραμμάρια φύλλα κισσού
Παρασκευή
Πλύντε και στεγνώστε καλά τα φύλλα του κισσού, τοποθετώντας τα σε ένα αποστειρωμένο βάζο και καλύψτε τα με το ξύδι.
Κλείστε το βάζο και αφήστε το σε φωτεινό και ζεστό μέρος για 50 - 60 ημέρες, ανακινώντας το βάζο μια φορά την ημέρα.

Και στην ενότητά μας "φτιάχνω μόνος για πρόληψη/θεραπεία", θα δείτε πολλούς τρόπους ώστε να φροντίζετε την υγεία σας φυσικά!!

Το είδα: www.mylady.gr