1. Δεν τρώτε το φαγητό στην ώρα του
Όταν μαγειρέψετε το φαγητό σας και το φάτε μετά από ώρες χάνει ένα σημαντικό ποσοστό των βιταμινών του και κυρίως της C. Το ίδιο ισχύει και με τους χυμούς, Για παράδειγμα η πορτοκαλάδα αν μείνει στο ποτήρι για μια ώρα χάνει περίπου το 80% της βιταμίνης C που περιέχει.
2. Ψιλοκόβετε τα λαχανικά
Αν έχετε τη συνήθεια να ψιλοκόβετε τα λαχανικά πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτά οξειδώνονται και χάνουν μέρος των βιταμινών τους. Προτιμήστε να κόβετε τα λαχανικά σε μεγαλύτερα κομμάτια και αποφύγετε να τα αφήνετε πολύ ώρα εκτεθειμένα στον αέρα μέχρι να τα καταναλώσετε.
3. Πίνετε καφέ μετά το φαγητό
Ο καφές περιορίζει την απορρόφηση του που είναι απαραίτητο για τα οστά και της Β1 που είναι χρήσιμη στο νευρικό μας σύστημα. Επίσης επειδή ο καφές είναι διουρητικός απομακρύνει μέσω της διούρησης απ’ τον οργανισμό μας και πολύτιμα μέταλλα, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο.
4. Καταναλώνετε συχνά αλκοόλ
Το αλκοόλ μειώνει την απορρόφηση των καροτενίων και του ασβεστίου. Το αλκοόλ καταστρέφει ακόμη μέρος των βιταμινών Β1, Β6 και το φολικό οξύ. Αν πίνετε συχνά, πρέπει να τρώτε πιο πολλά λαχανικά και να αυξήσετε τη λήψη των συγκεκριμένων βιταμινών του συμπλέγματος Β, μέσω της διατροφής σας. Οι ηλιόσποροι, οι νιφάδες βρώμης και τα δημητριακά πρωινού είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης Β1 και οι πατάτες, τα όσπρια και το κρέας περιέχουν άφθονη Β6. Το φολικό οξύ θα το βρείτε στα ωμά φυστίκια, στο καλαμπόκι, το σπανάκι και το συκώτι.
Μελέτες καταδεικνύουν ότι οι καπνιστές, συγκριτικά με τους μη καπνιστές αλλά και τους πρώην καπνιστές, έχουν μικρότερο ΔΜΣ, χαμηλά επίπεδα βιταμινών και συγκεκριμένα βιταμίνης C, E και Β12. Ειδικότερα για τη βιταμίνη C, ενδεικτικά ένα τσιγάρο καταστρέφει 25-100 mg βιταμίνης. Εκτός από την καταστροφή των βιταμινών, έχει βρεθεί ότι υπάρχει συσχέτιση του καπνού με τον καταβολισμό των μυών, αφού ο καπνός προκαλεί βλάβη στον σκελετό των μυών, λόγω μείωσης του μεταβολισμού τους και λόγω αυξημένου οξειδωτικού στρες, με συνέπεια την εμφάνιση φλεγμονής.