Πολλές υγιεινές τροφές και ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να εμποδίσουν πολλές ασθένειες. Κι ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι η καλύτερη άμυνα ενάντια στα παθογόνα.Δυστυχώς όμως, η σύγχρονη ζωή κάνει δύσκολη την τήρηση ενός προγράμματος σωστής διατροφής, γεγονός που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την υγεία μας. Πάνω από 200 ιοί μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα κρυολογήματος.
Πολλές υγιεινές τροφές και ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να εμποδίσουν πολλές ασθένειες. Κι ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι η καλύτερη άμυνα ενάντια στα παθογόνα, όπως οι ιοί, τα βακτήρια και οι καρκινογόνες ουσίες που μπορεί να μας αρρωστήσουν.
Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, βρίσκονται σε όλο το σώμα μας -στις αμυγδαλές, στους λεμφαδένες, στη σπλήνα, στον θύμο αδένα και στο μυελό των οστών.
Προτιμώντας τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, αντί εκείνων με υψηλή θερμιδική αξία, όπως τα μπισκότα και τα παγωτά, μπορείτε να «πολεμήσετε» πολλές ασθένειες.
Οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Ψάρια
Για ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, οι διατροφολόγοι προτείνουν την κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων λιπαρά θαλασσινά την εβδομάδα. Τέτοια είναι οι σαρδέλες, ο σολομός, η ρέγκα και το σκουμπρί.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα ψάρια και σε άλλα τρόφιμα όπως τα καρύδια, στους σπόρους λιναριού και στο έλαιο canola, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τη φλεγμονή. Αυξάνουν τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται μακροφάγα, τα οποία καταπολεμούν τα ενοχλητικά βακτήρια.
Τα μονοακόρεστα λίπη στα τρόφιμα, όπως το ελαιόλαδο και το φύτρο σιταριού, επίσης προστατεύουν το σώμα μας από βακτήρια μικροοργανισμούς και ιούς. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ευνοούν την κατάθλιψη.
Δείτε: ΨΑΡΙ & ΥΓΕΙΑ!
Ο ψευδάργυρος, ένα ορυκτό, πλούσιο σε κρέατα όπως το συκώτι, το βόειο κρέας και το αρνί, συνεργάζεται με την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας για να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ορισμένα είδη των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των λευκών κυττάρων του αίματος, δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ψευδάργυρο. Κατά τους χειμερινούς μήνες, μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε πολλές φρέσκες επιλογές: χειμωνιάτικα κολοκυθάκια, λαχανικά, βατόμουρα κ.ά. Διαφορετικά μπορείτε πάντα να βρείτε αυτές τις τροφές κατεψυγμένες.Τα στρείδια είναι μακράν η καλύτερη πηγή ψευδαργύρου, ενός απαραίτητου μικροστοιχείου για την κυτταρική ανοσία και την συνολική άμυνα του οργανισμού. Αν δεν είστε λάτρεις του συγκεκριμένου τροφίμου, καλές πηγές είναι επίσης το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.
Εσπεριδοειδή και Βιταμίνη C
Μην παραλείπετε να τρώτε φυλλώδη λαχανικά, πιπεριές και εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη C.
Αυτή η βιταμίνη αδρανοποιεί την ισταμίνη, την ουσία που είναι υπεύθυνη για την καταρροή και τη συμφόρηση και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής που συνοδεύει τα κρυολογήματα και τους ιούς.
Σύμφωνα με μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley, από 160 υγιείς ενήλικες, εκείνοι που λάμβαναν 500 mg βιταμίνης C την ημέρα για δύο μήνες, σημείωσαν μείωση 24% στην C αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), μία ένωση που σχετίζεται με τη φλεγμονή και χρόνιες παθήσεις.
Τα λαχανικά και φρούτα με έντονα χρώματα περιέχουν επίσης μεγάλες δόσεις αντιοξειδωτικών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών το χειμώνα. Βάλτε λοιπόν στη διατροφή σας τις φράουλες, το πεπόνι, τα μούρα, τις ντομάτες και τις γλυκοπατάτες για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Για να κάνετε τα λαχανικά πιο ελκυστικά, προσθέστε τα σε σούπες, μαγειρευτά φαγητά και σάλτσες. Ή πίνετε ένα ποτήρι χυμού ντομάτας ή άλλων λαχανικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο για έξτρα βιταμίνη C.
Μπρόκολο και κουνουπίδι: Είναι αμφότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία συνδέεται με αυξημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μη ξεχνάμε βέβαια την κλασσική πηγή της βιταμίνης, η οποία δεν είναι άλλη από το πορτοκάλι.
Ξηροί καρποί
Αντί να προτιμήσετε τα πατατάκια για ένα σνακ το απόγευμα, αντικαταστήστε τα με μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή σπόρους. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, καταπολεμά λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως το κρυολόγημα. Επίσης, αυξάνει τη δράση των αντισωμάτων και ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, όταν είμαστε αγχωμένοι -και ποιος δεν είναι;
Ποιοι ξηροί καρποί και σπόροι είναι καλύτεροι;
• ¼ του φλιτζανιού ηλιόσποροι, περιέχει σχεδόν όλη τη βιταμίνη Ε που χρειαζόμαστε καθημερινά.
• ¼ του φλιτζανιού αμύγδαλα, παρέχει 50% των αναγκών μας.
• Τα βραζιλιάνικα καρύδια έχουν σημαντική ποσότητα σεληνίου, ενός ιχνοστοιχείου που συνεργάζεται με τη βιταμίνη Ε για να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού το χειμώνα.
Κρεμμύδι και σκόρδο
Τόσο τα σκόρδα, όσο και τα κρεμμύδια, περιέχουν ενώσεις που επιταχύνουν τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Εμποδίζουν τα κρυολογήματα και βοηθούν κατά του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.
Εάν κρυώσετε και έχετε βουλωμένη μύτη, το σκόρδο θα βοηθήσει επίσης να καθαρίσει η μύτη σας..
Γιαούρτι
Σε μια μακρά μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, οι ενήλικοι που έτρωγαν ¾ του φλιτζανιού γιαούρτι την ημέρα, είχαν 25% λιγότερα κρυολογήματα από εκείνους που δεν έτρωγαν.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το γιαούρτι αυξάνει την παραγωγή μιας ουσίας που ονομάζεται ιντερφερόνη γ και η οποία βοηθά στο σταμάτημα της αναπαραγωγής του ιού.
Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να μειώσει τις άμυνές μας. Γι’ αυτό θα πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό και άλλα υγρά κάθε μέρα. Και αν είμαστε ήδη άρρωστοι, το διπλάσιο.
Τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, βήτα καροτίνης (προβιταμίνης Α) και λιγνίνης, συστατικά απαραίτητα για υγιή κυτταρική ανάπτυξη και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης είναι πλούσια σε φολικό οξύ, βιταμίνη του συμπλέγματος Β και μπορεί να καταπολεμήσει ελεύθερες ρίζες. Τέλος, ως σνακ, μπορούν να βοηθήσουν και στην απώλεια βάρους, μιας και είναι ιδιαίτερα χορταστικά!
Δείτε περισσότερα για τα καρότα και τις ιδιότητές τους!
Σούπες
Οι σούπες, εφόσον έχουν τα κατάλληλα συστατικά, συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η αντιμικροβιακή δράση του κρεμμυδιού σε συνδυασμό με την βιταμίνη C (πατάτα, κρεμμύδι, ντομάτα, λεμόνι) τονώνουν τον οργανισμό μας, προφυλάσσοντάς τον από τη δράση ιών και βακτηρίων.
Βιταμίνη D
Ο σολομός, αλλά και άλλα λιπαρά ψάρια όπως η ρέγκα, οι σαρδέλες και ο τόνος θεωρούνται οι καλύτερες διαιτητικές πηγές της πολύτιμης βιταμίνης D. Νέες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη D διαδραματίζει ρόλο ορμόνης στον οργανισμό και η έλλειψή της σχετίζεται με πλήθος ασθενειών, από κατάθλιψη έως καρκίνο. Το παράδοξο με την βιταμίνη D είναι το γεγονός ότι παρόλο που την συνθέτει ο οργανισμός (με απαραίτητη προυπόθεση την ηλιακή ακτινοβολία), εντούτοις μεγάλο μέρος του πληθυσμού (ακόμα και στην Ελλάδα!), παρουσιάζει έλλειψη. Ανάμεσα στην πολύωρη ηλιοθεραπεία και την πλήρη αποφυγή, βρείτε την χρυσή τομή και εκτεθείτε καθημερινά, τουλάχιστον για μισή ώρα στον ήλιο, χωρίς την χρήση αντιηλιακού.
Δείτε περισσότερα για την απολύτως απαραίτητη βιταμίνη D και τα τεράστια οφέλη της!!
Δείτε ακόμη: Ανοσοποιητικό σύστημα...ας το θωρακίσουμε
Ποιά τρόφιμα όμως πρέπει να αποφεύγουμε;
«Όχι» στη ζάχαρη και το λίπος
Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η διατροφή που είναι πλούσια, τόσο σε ζάχαρη, όσο και σε λίπος, μειώνει τον αριθμό των φυσικών κυττάρων που καταπολεμούν τις ασθένειες.
Ακόμα και μόλις δύο αναψυκτικά την ημέρα, μπορεί να μειώσουν τη δύναμη των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος , κατά 40%.
Για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, οι ειδικοί σε θέματα υγείας, συμβουλεύουν επίσης να διατηρούμε ιδανικό βάρος, να λαμβάνουμε ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα που να παρέχει βασικά μέταλλα (όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο), να ασκούμαστε 30 έως 60 λεπτά τις περισσότερες ημέρες και να κοιμόμαστε τουλάχιστον οκτώ ώρες κάθε βράδυ.