Το δημιούργησε στα πλαίσια της έρευνας του Κέντρου για τη Διάσωση και Διάδοση της Ελληνικής Γαστρονομίας «Αρχέστρατος».
Το γλυκό, όπως θα διαπιστώσετε φτιάχνοντάς το, έχει μεγάλο ενδιαφέρον και νοστιμιά…
Φύλλο
- 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 κούπα περίπου νερό
- 1/2 κούπα σουσάμι, καβουρδισμένο
- 2 κούπες φουντούκια, χοντροκομμένα
- 2 κούπες καρύδια, χοντροκομμένα
- 3/4 της κούπας σουσάμι, καβουρδισμένο
- 100 γρ. σπόροι παπαρούνας
- 1 κουταλιά μαύρο πιπέρι, χοντροκομμένο
- 1 κούπα μέλι
Παρασκευή
Ετοιμάζουμε το φύλλο. Κοπανίζουμε το σουσάμι σε γουδί, μέχρι να γίνει σχεδόν σαν αλεύρι, και το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά για το φύλλο, μέχρι να γίνει η ζύμη σφιχτή. Την αφήνουμε για μισή ώρα στην άκρη και την ανοίγουμε κατόπιν σε 3 λεπτά φύλλα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης, εκτός από το σουσάμι.
Αλείφουμε με λάδι, ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι. Χαράζουμε το γλυκό σε τετράγωνα ορθογώνια κομμάτια και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175-180 βαθμούς, για περίπου 40-45 λεπτά.
Το αφήνουμε να κρυώσει.
Στην ενότητά μας "φτιάχνω μόνος - τρόφιμα", θα βρείτε αρκετές ακόμη συνταγές και πρωτότυπες ιδέες!!