Φυσική θεραπεία κυστίτιδας και ουρολοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος των γυναικών!

Συμπτώματα 
Όταν νιώσετε κάποιο " τσούξιμο" την στιγμή που ουρείτε, όταν το αίσθημα για να πάτε στην τουαλέτα είναι έντονο, όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα πολύ συχνά (συχνοουρία), όταν, πολλές φορές, δεν μπορείτε να κρατηθείτε, όταν δείτε ότι έχετε κρυάδες ή πυρετό ή πόνο στην μέση ή ρίγη, όταν δείτε ότι τα ούρα σας είναι θολά, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει μία λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Η ουρολοίμωξη και η κυστίτιδα είναι λοιμώξεις που γενικά παρουσιάζονται πολύ συχνά στις γυναίκες. Καθώς η γυναίκα περνάει από την εφηβεία προς την ενηλικίωση και συνεχίζει προς την ώριμη ηλικία, η συχνότητα αυξάνεται από το 2% σε περισσότερο από 20%. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ελαφρά ή έντονα. Εάν εκτός της ουρολοιμώξεως υπάρχει και κυστίτις τότε ο ερεθισμός της κύστης μπορεί να έχει ως συνέπεια την συχνοουρία και τον πόνο στην περιοχή της ουροδόχου κύστης. (πάνω από την ηβική σύμφυση). Οι ασθενείς με κυστίτιδα τις περισσότερες φορές δέν έχουν πυρετό. 


Αίτια 

Συνήθως η αιτία όλων αυτών των καταστάσεων είναι ορισμένα μικρόβια. H καλή υγιεινή της περιοχής εκείνης μας βοηθάει να αποφύγουμε τις συχνές μολύνσεις. Ένας παράγων που μπορεί να συμβάλλει στην δημιουργία μολύνσεων είναι η σεξουαλική επαφή. Επίσης, ανωμαλίες στην ανατομία των ουροφόρων οδών όπως παλινδρόμηση των ούρων, κυστεορθοκήλη, συγγενείς ανωμαλίες ή πέτρες στα νεφρά ή στον ουρητήρα μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο λοίμωξης των ουροφόρων οδών.

Διάγνωση 

Οι γυναίκες αυτές, το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι μία καλλιέργεια ούρων, καθώς και μία ανάλυση ούρων. Στις περιπτώσεις αυτές θα βρεθούν περισσότερα πυοσφαίρια κατά οπτικό πεδίο καθώς και κάποιο μικρόβιο. Τα μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν τις καταστάσεις αυτές είναι τα χλαμύδια, το κολοβακτηρίδιο, ο πρωτέας, ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκκοκος, κ.α. Πολλές φορές μπορεί να βρεθεί και μικρή ποσότητα αίματος στα ούρα. Επίσης, στην ανάλυση ούρων μπορεί να βρεθούν κύλινδροι ερυθρών αιμοσφαιρίων. Στις περιπτώσεις αυτές, η καλλιέργεια που θα μας δείξει κάποιο μικρόβιο, θα μας δείξει συγχρόνως και πιό είναι εκείνο το αντιβιοτικό το οποίο καταπολεμά καλύτερα το μικρόβιο με την βοήθεια του αντιβιογράμματος. Το αντιβιόγραμμα, ή τέστ ευαισθησίας είναι μία εξέταση με την οποία βάζουμε ορισμένα αντιβιοτικά πάνω στα μικρόβια, και βλέπουμε πιό αντιβιοτικό σκοτώνει τα περισσότερα μικρόβια. Η γυναίκα θα πρέπει να επισκεφτεί τον ουρολόγο ή τον γυναικολόγο της και θα πρέπει πέραν της καλλιέργειας των ούρων να κάνει και μία καλλιέργεια κολπικού υγρού καθώς και μία γυναικολογική εξέταση, επειδή η μετανάστευση μικροβίων από κάποια κολπίτιδα ή από την περιοχή του ορθού στον κόλπο και μετά στα ούρα, είναι πολύ συχνή. Ο ιατρός της επίσης θα δεί εάν υπάρχει κυστεοορθοκήλη, πράγμα που προδιαθέτει σε υποτροπή των ουρολοιμώξεων και της κυστίτιδος.
Θεραπεία 
Για την ελαφρά κυστίτιδα που δεν έχει επιπλοκές, μπορεί να δώσουμε και αντιβιοτικά σε μία μονή δόση. Ο ιατρός θα δώσει επίσης τις σωστές συμβουλές στην περίπτωση που η γυναίκα έχει υποτροπιάζουσες κυστίτιδες ή ουρολοιμώξεις, ή στην περίπτωση που έχει ουρολοιμώξεις ή κυστίτιδες που προέρχονται μετά από σεξουαλική επαφή. Σε σπάνιες περιπτώσεις θα χρειαστούν και άλλες εξετάσεις όπως είναι η κυστεογραφία ή η ενδοφλέβια πυελογραφία, ή το υπερηχογράφημα των νεφρών και των ουρητήρων. Ο ιατρός επίσης είναι εκείνος που θα βοηθήσει στην ανεύρεση κάποιου πιό σπάνιου μικροοργανισμού που μπορεί να ευθύνεται για υποτροπιάζουζες κυστίδες οι οποίες δεν θεραπεύονται με τα συνήθη αντιβιοτικά, ακριβώς επειδή αυτά δεν είναι τα ειδικά εκείνα αντιβιοτικά που χρειάζονται για την καταπολέμηση των ειδικών μικροοργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν σπάνια κυστίτιδα όπως είναι το μικόπλασμα, το ουρεάπλασμα, τα χλαμύδια και ο απλούς έρπης. Ο τελευταίος μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καύσου στην ουρήθρα. Ακόμη, σε περιπτώσεις που το σύνδρομο δεν υποχωρεί θα πρέπει να ψάξουμε την γυναίκα για στένωση της ουρήθρας, χημικούς ή μηχανικούς ερεθισμούς, πιθανή ύπαρξη εκκολπώματος στην ουρήθρα ή και άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως είναι τα συρρίγια κ.λπ. 

Χρειάζεται θεραπεία και ο ερωτικός σύντροφος;
Όχι, δεν χρειάζεται θεραπεία αλλά καλό είναι κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής να αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές.

Είναι αλήθεια ότι η λήψη άφθονων υγρών βελτιώνει την πάθηση;
H γυναίκα πράγματι πρέπει να πίνει άφθονα υγρά, γιατί έτσι αυξάνεται η διούρηση και κατά συνέπεια η αποβολή του μικροβίου. Σε περίπτωση, όμως, που η ουρολοίμωξη οφείλεται σε πέτρα που βρίσκεται στον ουρητήρα τότε απαγορεύεται η λήψη υγρών. Βεβαίως, η γυναίκα θα πρέπει να κάνει και πάλι καλλιέργεια ούρων και αντιβιόγραμμα και να πάρει το κατάλληλο αντιβιοτικό. Η λήψη άφθονων υγρών δεν αποτελεί το φάρμακο για την αντιμετώπιση της πάθησης.

Πρόληψη 

Γενικά στην ιατρική, ισχύει το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν. Ετσι λοιπόν, εάν δεν αφήσουμε τα συμπτώματα να παραμένουν για πολύ καιρό, και σπεύσουμε να επισκεφτούμε τον ιατρό το συντομότερο, τότε εκείνος θα έχει στα χέρια του μία ελαφριά και πρωτοεμφανισθείσα κατάσταση, την οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει γρήγορα και οπωσδήποτε αποτελεσματικά. 

ΜΈΤΡΑ ΠΡΌΛΗΨΗΣ 
Εάν είστε επιρρεπής σε χρόνιες ή επαναλαμβανόμενες κρίσεις κυστίτιδας, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποτραπούν αυτές οι κρίσεις. Δεν έχουν όλες άμεση σχέση με εσάς, αλλά όσο περνάει ο καιρός, καλό θα ήταν να ξέρετε ποιες είναι οι αιτίες.

ΔΊΑΙΤΑ
Αποφύγετε το αλκοόλ, την καφεΐνη, τα ανθρακούχα ποτά και τους χυμούς.
Πιείτε υγρά με βάση το νερό όπως αρωματικό τσάι ή χυμό φραγκοστάφυλο
Ο χυμός φραγκοστάφυλου βοηθάει ώστε να μην κολλήσουν οργανισμοί στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και στην ουρήθρα με αποτέλεσμα να σταματάνε την ανάπτυξη μολύνσεων. Αποτελεί μέτρο πρόληψης και η επίδραση του μπορεί να πάρει μερικές εβδομάδες για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Διατηρήστε την ημερήσια κατανάλωση υγρών σε 1 ½ λίτρο την ημέρα.
Αποφύγετε τις πικάντικες τροφές, τροφές με οξέα, πίκλες, το ξύδι, τα φασόλια και τα κρεμμύδια και οποιαδήποτε άλλη τροφή ξέρετε ότι ερεθίζει την ουροδόχο κύστη σας.
Προσπαθήστε να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα, καθώς αυτή δημιουργεί ελλιπή κένωση της ουροδόχου κύστης. 

ΥΓΙΕΙΝΉ 
Μέσα στο έντερο αναπτύσσεται ένας οργανισμός που ονομάζεται Ε. coli και ο οποίος πολύ συχνά μπορεί να διεισδύσει στην ουροδόχο κύστη και να προκαλέσει κάποια μόλυνση.
  • Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και ξεβγάλετε καλά μετά από κάθε κένωση. 
  • Ξαναπλύνετε το ένα σας χέρι και απαλά καθαρίστε τον πρωκτό σας. Πότε μην πλένετε τον κόλπο ή την ουρήθρα με το ίδιο χέρι. Ξεπλύνετε καλά. 
  • Γεμίστε ένα μπουκαλάκι, μετρίου μεγέθους με ζεστό νερό από τη βρύση. Το νερό πρέπει να είναι ζεστό, ούτε κρύο, ούτε καυτό. Ο συνδυασμός ζεστού νερού και σαπουνιού θα απομακρύνει τη λιπαρότητα. 
  • Καθίστε στην τουαλέτα και ρίξτε το ζεστό νερό στο περίνεο. Με τη βοήθεια της βαρύτητας το νερό θα τρέξει από μπροστά μέχρι πίσω περνώντας από τον πρωκτό. 
  • Χρησιμοποιήστε το άλλο χέρι για να καθαρίσετε όλο το περίνεο καθώς το νερό τρέχει από το μπουκάλι. Απομακρύνετε κάθε ίχνος σαπουνιού. 
  • Στεγνώστε την περιοχή καλά. Χρησιμοποιήστε ξεχωριστή πετσέτα ή ένα στεγνό κομμάτι φανέλας. Δεν χρειάζεται μια πετσέτα μεγάλου μεγέθους. Αυτή η απλή διαδικασία θα αποτρέψει όλες τις Ε. coli λοιμώξεις. Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να την υιοθετήσουν.
  • Αποφύγετε τα χαρτιά τουαλέτας, τους μπιντέδες, τις λεκάνες νερού και τις φανέλες. 
  • Να προτιμάτε το ντους από το μπάνιο. 
  • Ποτέ μην χρησιμοποιείτε σκόνη, αντισηπτική ή αντιβιοτική κρέμα, κολπικά αποσμητικά και κρέμες κατά της φαγούρας. 
  • Αποφύγετε τη χρήση ταμπόν. 
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΉ ΕΠΑΦΉ
Πλύνετε το περίνεο πριν την επαφή.
Η χρήση σπερματοκτόνων αυξάνει τον κίνδυνο ουρικών λοιμώξεων καθώς και το πάνω μέρος του προφυλακτικού μεταβάλλει τη γωνία της ουροδόχου κύστης, βοηθώντας στην είσοδο οργανισμών.
Μετά την επαφή, ουρήστε και μετά ρίξτε κρύο νερό χρησιμοποιώντας ένα μπουκάλι πάνω από το περίνεο. Σε αυτούς που πάσχουν από χρόνια πάθηση, οι ειδικοί συνιστούν να προμηθευτούν αντιβιοτικό, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί μία δόση κατά τις πρώτες ενοχλήσεις. Βέβαια, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.

Θεραπευτικά Βότανα
Τα βότανα και ο φυσικός χυμός των βακκίνιων εθεωρούντο από καιρό οτι έχουν ιδιότητες που προλαμβάνουν ή ανακουφίζουν απο τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης. Πρόσφατα, η δυτική ιατρική έχει αρχίσει να ερευνά επιστημονικά τα τα βακκίνια για την δράση τους στη πρόληψη και τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων. Τα βακκίνια έχουν ένα υψηλότερο περιεχόμενο οξέων από άλλα φρούτα και στο παρελθόν θεωρήθηκε ότι το κλινικό όφελος του χυμού των βακκίνιων οφειλόταν στη βακτηριοστατική επίδρασή του στα ουροπαθογόνα.

Διαβάστε: Μύρτιλλα και άλλα Βακκίνια 
Και: Φίγγι - Cranberry (κράνμπερι).

Διάφορα είδη γαλακτοβακίλλου επίσης φαίνεται να παρουσιάζουν τα προστατευτική δράση ενάντια στην αποίκιση του κολοβακτηριδίου, συμπεριλαμβανομένης της προσκόλλησης στο επιθήλιο του κόλπου, της αναστολής της προσκόλλησης και της ανάπτυξης των ουροπαθογόνων , παραγωγή H2O2, και η έκκριση biosurfactant.

Διαβάστε: Πρεβιοτικά και Προβιοτικά προϊόντα

Πλύσεις με λάδι Αχιλλέας τοπικά.
Σκόρδο: Καταναλώστε 2 με 3 σκελίδες τη μέρα (ειδικά για τα ανθεκτικά μικρόβια)
Χυμός λεμονιού: Τα υπέροχα οφέλη του λεμονόνερου στην υγεία μας
Χυμός καρπουζιού (με τα κουκούτσια)