Πορτοκαλάδα σιρόπι χωρίς συντηρητικά, χωρίς πρόσθετα, με φρέσκο χυμό πορτοκαλιών που όταν αραιώνετε με νερό ή σόδα ξεπερνά την γεύση της εμπορικής πορτοκαλάδας.
Τι χρειαζόμαστε:
- 1 κιλό ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερό
- 4 ποτήρια σουρωμένη πορτοκαλάδα απο φρέσκα πορτοκάλια
- Φλούδες απο 3 πορτοκάλια (χωρίς το άσπρο της φλούδας)
Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη και τις φλούδες πορτοκαλιών ανακατεύοντας έως ότου λιώσει η ζάχαρη.
Αφήνετε το σιρόπι να δέσει όπως σε γλυκό (περίπου 7-10 λεπτά απο την ώρα που αρχίζει ο βρασμός).
Αν ρίξετε σε πιατάκι μια σταγόνα σιρόπι πρέπει να στέκεται.
Τραβάτε από τη φωτιά αφήνετε 5 λεπτά να σταθεί και ρίχνετε μέσα τον χυμό.
Ανακατεύετε και αφήνετε να κρυώσει καλά.
Βάζετε σε μπουκάλια σουρώνοντας απο τις φλούδες.
Τοποθετείτε στο ψυγείο και έχετε ένα αναψυκτικό ανά πάσα στιγμή.
Δύο δάκτυλα σε ένα ποτήρι νερού είναι μια καλή αναλογία για ένα ποτήρι χυμό.
Λίγα μυστικά ακόμα
Γίνεται επίσης ένα ωραίο ποτό συμπληρώνοντας με βότκα, ούζο, ρούμι κ.ά.
Διατηρείται εως και 2 μήνες στο ψυγείο.
Αν τη θέλετε για περισσότερο χρόνο διατηρείται στην κατάψυξη.
Το ίδιο γίνετε και λεμονάδα με το χυμό λεμονιών το μόνο που προσθέτω είναι 1 βανίλια την οποία μπορείτε να παραλείψετε.
Αν τυχόν ζαχαρώσει το σιρόπι μετά τον βρασμό δεν υπάρχει πρόβλημα ρίχνεται τον χυμό και ανακατεύετε.
Τη συνταγή την έδωσε μια γιαγιά πολίτισσα στο www.sintagespareas.gr
Πρότασις: κάντε μείγμα πορτοκαλάδας - λεμονάδας με αναλογίες 4 : 1 και απολαύστε τον απίθανο συνδυασμό των γεύσεών τους!!
Και: Μου άρεσε πολύ σαν ιδέα!!!