Πατάτες και όχι μόνο, στην στάχτη!

Αν δεν έχετε φάει πατάτες ψητές στο τζάκι, δεν ξέρετε τι χάνετε. Μπορεί να μοιάζουν με πατάτες βραστές, αλλά αφήνουν μια γεύση σαν να τρως κάστανο! Άστε δε, που είναι μια εύκολη λύση, για να τσιμπήσεις κάτι πρόχειρο, ακόμα και αν είσαι στην εξοχή.

Πάρτε πατάτες, μέτριες ως μεγάλες (όχι πολύ μεγάλες) και αν θέλετε να την φάτε με τις φλούδες, πλύνετε τις καλά, να φύγουν τα χώματα. Τρίψτε τις με ένα καθαρό σφουγγαράκι για ευκολία. Εφόσον τις πλύνετε, στεγνώστε τις καλά με χαρτί και αφήστε τις λίγο, να φύγει η υγρασία. Τρυπήστε τις με ένα πιρούνι σε δύο-τρεις πλευρές.

Μπορείτε να τις τυλίξετε με αλουμινόχαρτο και να τις βάλετε δίπλα σε δυνατή φωτιά ή να τις αφήσετε όπως είναι και να τις θάψετε μέσα σε αρκετή στάχτη. Πάνω από την στάχτη αφήστε λίγα κάρβουνα. Ο χρόνος ψησίματος ποκίλει ανάλογα με την φωτιά και την μέθοδο που προτιμήσατε. Μπορεί να πάρει από 45 λεπτά σε δυνατή φωτιά με αλουμινόχαρτο, μέχρι και 2-3 ώρες αν τις βάλετε στην στάχτη. Για να δείτε αν είναι έτοιμες, τρυπήστε τις με μια οδοντογλυφίδα. Αν είναι σκληρή μέσα, θέλει και άλλο ψήσιμο.




Όταν είναι έτοιμες, κόψτε τις πατάτες στην μέση, ρίξτε λίγο λάδι και μπόλικο αλάτι. Βούτυρα και κρέμες, αφήστε τα στην άκρη. Δεν κάνουν καλό και αλλάζουν την γεύση. Με τον ίδιο τρόπο, ψήνουμε και ξερά κρεμμύδια, τα οποία είναι πραγματικό γλύκισμα! Φυσικά μπορείτε να ψήσετε και άλλα πράγματα, ξεχωριστά ή κάνοντας τα πακέτο σε αλουμινόχαρτο, καλά τυλιγμένα. Εννοείτε ότι ο χρόνος ψησίματος αυξάνετε όσο πιο πολλά πράγματα προσθέτετε και συμπεριλαμβάνετε κρέας ή λουκάνικα. Έτσι μπορείτε να ετοιμάσετε ένα κανονικό γεύμα, χωρίς να χρειάζεται να κάθεστε από πάνω και να επιβλέπετε το ψήσιμο.

ugazigr.wordpress.com


Στην ενότητά μας "φτιάχνω μόνος - τρόφιμα", θα βρείτε και άλλες ενδιαφέρουσες ιδέες/συνταγές!!