Μόλυβδος και υγεία.

Ο μόλυβδος χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα και είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται φυσιολογικά στον φλοιό της Γης. Με την πάροδο όμως των ετών, παρουσιάστηκε μεγάλη αύξηση στην ποσότητα που χρησιμοποιείται, καθώς και στην ποικιλία των ειδών στα οποία ενσωματώνεται. Οι λόγοι για αυτό είναι καθαρά τεχνικοί. Τα κράματά του δεν αντιδρούν εύκολα με το οξυγόνο, άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία κατά της οξείδωσης, σχηματίζει εύκολα κράματα με άλλα μέταλλα, οι ηλεκτροχημικές του ιδιότητες είναι εξαιρετικές για χρήση τους σε συσσωρευτές, μπορεί κανείς να το διαχειριστεί και να το μορφοποιήσει εύκολα, λόγω του χαμηλού σημείου τήξεώς του, ενώ στην βενζίνη, η παρουσία του δικαιολογείται, λόγω των αντικροτικών του ιδιοτήτων.

Ο κύριος κίνδυνος από τον μόλυβδο είναι η τοξικότητά του.
Ο κατ' εξοχήν κίνδυνος στη βιομηχανία προέρχεται από την εισπνοή σκόνης ή καπνού του μετάλλου. Η κατάποση του μετάλλου δεν αποτελεί μεγάλο κίνδυνο στη βιομηχανία, όσο στο γενικότερο περιβάλλον. Οι οργανικές ενώσεις του μολύβδου απορροφώνται από το δέρμα.

Η δηλητηρίαση από μόλυβδο, γνωστή και ως μολυβδίαση, ήταν πάντοτε η περισσότερο ενδιαφέρουσα από τις επαγγελματικές ασθένειες. Κατά την τελευταία δεκαετία, πάντως, έγινε εμφανές ότι νευροφυσιολογικές δυσλειτουργίες, μειωμένη ταχύτητα αγωγής των περιφερικών νεύρων, ακόμη παρατηρούνται σε βαθμούς έκθεσης που μέχρι τώρα εθεωρούντο παραδεκτοί. Επίσης, οι πιθανές επιπτώσεις στα έμβρυα εγκύων γυναικών οδήγησε στην έκδοση χωριστών οδηγιών για την έκθεση των γυναικών κατά την παραγωγική τους (γόνιμη) ηλικία.

Συμπτώματα μολυβδίασης
Τα συμπτώματα από την παρουσία του μολύβδου κυμαίνονται από πονοκέφαλο, εμετό, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία, πόνος στην κοιλιά, απώλεια μαλλιών, ακόμη και αναιμία. Ακόμη και μικρές συγκεντρώσεις μολύβδου μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ανάπτυξη των παιδιών, όπως μαθησιακές δυσκολίες, ελλειμματική προσοχή, μαθησιακές δυσκολίες. Γενικότερα, τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στην έκθεση τους απέναντι στον μόλυβδο. Τα βασικά σημεία όπου εντοπίζονται υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου στο ανθρώπινο σώμα είναι ο σκελετός, όπου και εντοπίζεται η μεγαλύτερη ποσότητα, το δέρμα και οι μύες, το αίμα και οι μαλακοί ιστοί.

Παρουσία μολύβδου στο νερό και τα τρόφιμα
Η ρύπανση του περιβάλλοντος με βενζίνη αποτέλεσε για πολλά χρόνια την κύρια πηγή μόλυνσης των τροφίμων και του νερού. Ο μόλυβδος από τα καυσαέρια εισέρχεται στα δέντρα, στα φυτά, στα χόρτα, στα δημητριακά που βρίσκονται όχι μόνο σε βιομηχανικές περιοχές, αλλά και κοντά σε μεγάλες λεωφόρους, στα αεροδρόμια κ.λπ.

Από τα στοιχεία φαίνεται, ότι ο μόλυβδος εισάγεται στον οργανισμό κυρίως από το πεπτικό και το αναπνευστικό σύστημα. Μάλιστα, μόνο ένα ποσοστό 5-15% του ανόργανου μολύβδου που εισάγεται με την τροφή, απορροφάται από τον οργανισμό, διότι αποτελεί υδατοδιαλυτή ουσία. Από έρευνες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε και παρουσία μολύβδου στο κρέας. Συγκεκριμένα, οι συγκεντρώσεις στο βοδινό και στο αιγοπρόβειο κρέας ήταν υψηλότερες από αυτές στα πουλερικά και στα χοιρινά. Η εξήγηση που έχει προταθεί, είναι ότι τα ζώα που διατρέφονται σε ελεύθερους χώρους είναι πιο επιρρεπή στην έκθεση σε μόλυβδο. Επίσης, τα ζώα που ζουν περισσότερο, έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις, λόγω της συσσωρευτικής ιδιότητας του μετάλλου.

Τι μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι για τον μόλυβδο;
Από ό,τι φαίνεται από τα στοιχεία, η περιβαλλοντολογική μόλυνση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παρουσία του μολύβδου στην καθημερινότητά μας, και παρόλο που έχουν καθοριστεί μέγιστα επιτρεπόμενα ποσοστά μολύβδου, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και καθημερινός. 


Ποια απλά βήματα μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας και στο σπίτι μας, για να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεση του εαυτού μας και της οικογένειάς μας;

Ιδιαίτερης προσοχής χρήζουν τα τμήματα του σπιτιού με ξεφτισμένη μπογιά, ιδιαίτερα σε παλιές οικίες, η προσεκτική αγορά παιχνι
διών στα παιδιά και το τακτικό τους καθάρισμα, το τακτικό καθάρισμα των δαπέδων (για αποφυγή συσσώρευσης σκόνης), η προσοχή σε παλιές περσίδες (βινυλίου) παραθύρων, η αποφυγή της αποθήκευσης τροφίμων σε κεραμικά σκεύη, ιδιαίτερα όταν δεν γνωρίζουμε την προέλευση και την κατασκευή τους.
Επίσης, ιδιαίτερα για τα παιδιά, πολλές φορές προτείνεται η διατροφή να είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνη C, με το σκεπτικό της μείωσης απορρόφησης του μολύβδου από τον παιδικό οργανισμό.

Πηγή mednutrition.gr
Το είδα: www.emedi.gr


Δείτε: Χημικα Συντηρητικα - Parabens και καλλυντικά.