Κάποιοι λατρεύουν να τον μισούν κι άλλοι λατρεύουν να τον… εξαφανίζουν. Και το περίεργο είναι ότι όσοι τον λατρεύουν – που δεν είναι λίγοι – τον απολαμβάνουν συνήθως μόνο την περίοδο από την Καθαρά Δευτέρα και για τις επόμενες λίγες μέρες. Τι είναι, όμως αυτό το περίεργο έδεσμα που έχει διχάσει τους καλοφαγάδες ανά την Ελλάδα και στο εξωτερικό το ονομάζουν χαβιάρι α λα ελληνικά;
Τι είναι και ποια είναι τα είδη του
Ο ταραμάς είναι ουσιαστικά τα αβγά του μπακαλιάρου ή του κυπρίνου (αβγοτάραχο), τα οποία αφαιρούνται από το ψάρι, αλατίζονται και τοποθετούνται για ωρίμανση για κάποιες μέρες, ενώ στη συνέχεια ανακατεύονται μετά από κάποιες απαραίτητες διαδικασίες, δημιουργώντας τον γνωστό σε όλους μας ταραμά.
Στο εμπόριο θα βρείτε δύο είδη του, τον άσπρο και τον κόκκινο. Πρέπει να γνωρίζετε, όμως, ότι ο λευκός είναι ανώτερης ποιότητας και ότι ο κόκκινος παίρνει το χρώμα αυτό λόγω χρωστικών ουσιών που πρόσθεσαν οι παραγωγοί πρώτη φορά γύρω στη δεκαετία του ’50, προκειμένου να τον κάνουν πιο λαχταριστό για τον κόσμο – κάτι που πέτυχε, αφού οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν τελικά τον κόκκινο. Στην πραγματικότητα, όμως, ο λευκός, εκτός του ότι είναι πιο αγνός, απαιτεί και λιγότερη ποσότητα για την παρασκευή ταραμοσαλάτας, οπότε το γεγονός ότι είναι ακριβότερος, αντισταθμίζεται ως ένα βαθμό.
Τα οφέλη και τα «μελανά» του σημεία
Το αβγοτάραχο αποτελεί μια σημαντική πηγή βιταμινών Α και D, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και καλίου. Η βιταμίνη Α βοηθάει στην υγεία των ματιών, τονώνει το ανοσοποιητικό και κάνει καλό στο δέρμα, η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των οστών, όπως επίσης ο φώσφορος και το μαγνήσιο, ενώ ο ψευδάργυρος συντελεί στην καταπολέμηση λοιμώξεων ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και το κάλιο βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει το πλεονάζον νάτριο, συντελώντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Συν τοις άλλοις, το ελαιόλαδο που προσθέτουμε στην ταραμοσαλάτα της χαρίζει μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία ωφελούν την καρδιά, ενώ το λεμόνι της προσδίδει βιταμίνη C, η οποία είναι αντιοξειδωτική και σημαντική βιταμίνη για το ανοσοποιητικό.
Πώς καταναλώνεται;
Το περίεργο αυτό μείγμα αβγών ψαριού αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη για δύο πολύ κοινές και πεντανόστιμες συνταγές που κάνουν θραύση στη χώρα μας την Καθαρά Δευτέρα, τους ταραμοκεφτέδες και την ταραμοσαλάτα, που έχουμε ήδη αναφέρει.
Οι ταραμοκεφτέδες παρασκευάζονται με ταραμά οποιουδήποτε είδους και πλάθονται όπως τα κεφτεδάκια χρησιμοποιώντας αλεύρι, ψωμί και λάδι με συστατικά που ποικίλλουν, όπως άνηθο, σπανάκι, δυόσμο, μαϊντανό, φρέσκο κρεμμύδι κ.λπ.
Όσο κι αν νομίζουμε ότι αποτελεί αποκλειστικότητά μας, η ταραμοσαλάτα καταναλώνεται ευρέως και στην Τουρκία, ενώ στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία φτιάχνουν ένα παρόμοιο είδος σαλάτας με αβγά κυπρίνου ή ρέγκας, χρησιμοποιώντας ηλιέλαιο ή κάποιο άλλο φυτικό έλαιο αντί για ελαιόλαδο και παραλείποντας την προσθήκη πουρέ πατάτας ή ψωμιού. Όσοι το φτιάχνουν μόνοι τους συχνά προσθέτουν και ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ενώ κυκλοφορεί πολύ και έτοιμο στην αγορά, με την κατανάλωσή του στα ύψη, ως μια απόλυτα γευστική σαλάτα. Μήπως, λοιπόν, να προσέξετε την επόμενη φορά που θα χαρακτηρίσετε κάποιον… «ταραμά»;
ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
Πηγη: www.clickatlife.gr