Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι αυτό που κάνει τις πιπεριές να μας «καίνε» όταν τις τρώμε (καλά, όχι όλες οι πιπεριές) και τη μέντα να μας «δροσίζει»; Για τις πιπεριές το μυστικό ονομάζεται… καψαϊκίνη και για τη μέντα ονομάζεται μενθόλη. Είναι δυο ουσίες που δρουν με παρόμοιο τρόπο στο νευρικό μας σύστημα και κατ” επέκταση στον εγκέφαλό μας. Τρώγοντας καυτερές πιπεριές νοιώθουμε κάψιμο στη γλώσσα μας, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι πιο ζεστή, ενώ μασώντας φύλλα μέντας ή τσίχλα με μέντα νοιώθουμε λες και έχουμε μόνιμα παγάκια στο στόμα μας. Η καψαϊκίνη, αλλά και η μενθόλη δεσμεύονται σε υποδοχείς νεύρων που είναι ευαίσθητοι στο ζεστό και στο κρύο, αντίστοιχα. Έτσι ο εγκέφαλός μας «μπερδεύεται» και νοιώθει κάψιμο ή πάγωμα, ενώ στην πραγματικότητα τίποτα από τα δύο δεν συμβαίνει.
Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις πιπεριές:
Οι πιπεριές είναι στην ουσία φρούτα και όχι λαχανικά. (Όπως και οι ντομάτες, τα αγγούρια και τα κολοκυθάκια)
Η καψαϊκίνη είναι αδιάλυτη στο νερό, αλλά διαλυτή στα λίπη γενικότερα, γι” αυτό το λόγο άλλωστε δεν βοηθάει να πίνουμε νερό μετά την κατανάλωση καυτερών πιπεριών. Αν και το κρύο νερό μπορεί προσωρινά να προσφέρει μια ανακούφιση, εντούτοις δεν προσφέρει ουσιαστική λύση.
Μπορείτε όμως να καταναλώσετε γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς αυτά περιέχουν μια πρωτεΐνη που λέγεται καζεΐνη. Η καζεΐνη δεσμεύει την καψαϊκίνη και έτσι αισθανόμαστε λιγότερο την δράση της.
Και μπορεί το σκέτο κρύο νερό να μην σας βοηθάει ιδιαίτερα, όμως αν του βάλετε λίγη ζάχαρη τότε θα έχετε παρόμοια αποτελέσματα με αυτά των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Η καψαϊκίνη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται και στην ιατρική, καθώς βοηθάει εξαιρετικά σε παθήσεις που αφορούν τις αρθρώσεις και όχι μόνο. Πολλά έμπλαστρα επίσης έχουν ως κύριο συστατικό την καψαϊκίνη.
Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς θα ήταν αν σας τσιμπούσε μια ταραντούλα; Λοιπόν θα είναι σαν να έχετε εκτεθεί σε μεγάλη ποσότητα καψαϊκίνης, διότι το δηλητήριο της ταραντούλας ενεργοποιεί τα ίδια αισθητήρια νεύρα με την καψαϊκίνη.
Η μενθόλη είναι στερεή σε θερμοκρασία δωματίου, όμως μόλις η θερμοκρασία ανέβει έστω και λίγο, τότε παίρνει υγρή μορφή.
Φύλλα μέντας, καθώς και αιθέριο έλαιο με υψηλά ποσοστά μενθόλης μπορούν να έχουν εντομοαπωθητική δράση. Έχει δειχθεί δε ότι το αιθέρια έλαιο μέντας μπορεί να σκοτώσει τα κουνούπια.
Η μενθόλη βοηθάει πολύ τον ερεθισμένο λαιμό και γενικότερα μικρούς ερεθισμούς στο στόμα και στον οισοφάγο.
Ένα ακόμα καλό που προσφέρει η μενθόλη είναι μείωση των μυικών πόνων και γι” αυτό χρησιμοποιείται σε πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα για τέτοιου είδους πόνους.
Η μενθόλη απομονώθηκε από τη μέντα εδώ και 2000 χρόνια από τους Ιάπωνες. Εμείς στη δύση τα καταφέραμε όμως μόλις το 1770μ.Χ.
Βοηθάει αρκετά σε εγκαύματα από έκθεση στον ήλιο. Μαζί με την αλόη είναι ιδιαίτερα ανακουφιστική.
Τα τελευταία χρόνια αρκετές καπνοβιομηχανίες έχουν προσθέσει μενθόλη στα τσιγάρα τους. Αναρωτιέστε γιατί; Δεν είναι απλώς η ωραία μυρωδιά, αλλά το γεγονός ότι η μενθόλη ανακουφίζει τον ερεθισμένο λαιμό. Οπότε με αυτό τον τρόπο αγνοούνται ακόμα περισσότερο οι προειδοποιήσεις στα πακέτα.
Το είδα: 26ecopages.blogspot.gr