Μελόπιτα από τη Σίφνο!

Σίφνος , βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο, είναι ένα πανέμορφο νησί φημίζεται για κεραμικά εργαστήρια του, κεραμικά μπολ, πιάτα, βάζα και κατσαρόλες που ψήνουν υπέροχα μαγειρευτά φαγητά φούρνου.

Aν και μπορεί επίσης να βρεθεί σε άλλα νησιά του Αιγαίου, η μελόπιτα είναι γνωστή ως σπεσιαλιτέ της Σίφνου. Είναι ένα από τα παραδοσιακά γλυκά φτιαγμένα με απλά συστατικά που βρίσκονται σε κάθε αγροτική κοινότητα: σπιτικό τυρί μυζήθρα, μέλι από τη δικά τους μελίσσια και αυγά ελεύθερης βοσκής. Τα συστατικά αυτά ήταν αρκετά για να κάνουν τους ανθρώπους δημιουργικούς και να μετατρέψει ένα ντεμοντέ cheesecake σε κάτι που μπορούμε να αποκαλέσουμε σήμερα ένα γκουρμέ επιδόρπιο. Η προσθήκη μελιού και κανέλας, στο σερβίρισμα, το καθιστά ακόμη πιο εντυπωσιακό. 

Μυζήθρα (ονομάζεται επίσης ανθότυρο) είναι ένα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μαλακό και φρέσκο ​​τυρί από κατσικίσιο και ή πρόβειο γάλα, αλλά αν δεν μπορείτε να το βρείτε στο εξωτερικό θα μπορούσε να είναι αντικατασταθεί από ιταλικό τυρί ρικότα με παρόμοια αποτελέσματα.
(Σχόλιο τροφής: εδώ πιθανολογώ, από ότι δοκίμασα, πως θα μπορούσαμε να βάλουμε και το τυρί που μάθαμε να φτιάχνουμε μόνοι μας, προ ημερών: Φτιάχνω φρέσκο τυρί απλά και γρήγορα!)


Μελόπιτα

Υλικά για 6 μερίδες, 
θα χρησιμοποιηθεί ένα 20cm ταψί 
  • 600γρ μαλακό τυρί μυζήθρα (ή ρικότα) 
  • 150gr μέλι 
  • 3 αυγά 
  • 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ 
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
  • βανίλια ή ξύσμα λεμονιού για άρωμα 

μέλι και κανέλα για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεσις:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C .
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα σύρμα ή απλά με ένα πιρούνι, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και ρίχνουμε το κουρκούτι μέσα.
Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρουμε την μελόπιτά μας ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου ραντισμένη με μέλι και πασπαλίζοντας με κανέλα.

Καλή επιτυχία!!!

Στην ενότητά μας "φτιάχνω μόνος - τρόφιμα", θα βρείτε αρκετές ακόμη συνταγές και πρωτότυπες ιδέες!!

Σημείωσις: Μοιάζει με την αρχαία γαλατόπιτα "άμης", που είχαμε δει εδώ, αλλά έχει πολύ λιγότερα αυγά, γι` αυτούς που για κάποιον λόγο τα χρειάζονται περιορισμένα στην διατροφή τους!

Το είδα: cookmegreek.blogspot.gr