Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, αν και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε στις 16 Ιανουαρίου έκθεση στην οποία, για πρώτη φορά, καταδικάζονται τα τρία κύρια φυτοφάρμακα (imidacloprid και clothianidin της εταιρείας Bayer και του thiamethoxam της εταιρείας Syngenta) τονίζονται οι κίνδυνοι που επιφέρουν στις μέλισσες και προτείνεται η απαγόρευση τους, οι πιέσεις του λόμπι των φυτοφαρμάκων είναι αφόρητες με αποτέλεσμα να παίζεται ένα βρόμικο παιγνίδι στο παρασκήνιο με στόχο να μην ληφθεί ξεκάθαρη απόφαση που θα έθετε σε κίνδυνο τα έσοδα των πολυεθνικών.
Τα επιστημονικά συμπεράσματα της EFSA έρχονται σε συνέχεια ερευνών που έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και συνδέουν την κατάρρευση των μελισσιών και τις αντίστοιχες τεράστιες οικονομικές απώλειες για τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή με τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα.
Την άμεση απαγόρευση της χρήση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, της Σλοβενίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης. Η επιστολή θέτει ζήτημα εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με τα επιστημονικά συμπεράσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) που δημοσιεύτηκαν στις 16 Ιανουαρίου.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με επιστημονικές πηγές οι απώλειες των μελισσιών στην Ελλάδα ανέρχονται σε ποσοστό 10%-35% κάθε χρόνο. Ο Κρίτων Αρσένης υπογραμμίζει ότι η απαγόρευση της χρήσης των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων είναι πάγιο αίτημα των 20.000 Ελλήνων μελισσοκόμων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βιώνουν μαζικές απώλειες των μελισσιών τους, αδυνατώντας, εν μέσω οικονομικής κρίσης, να αποκαταστήσουν τις ζημιές.
Πηγή: alttherapy.blogspot.gr
Διαβάστε: Εσείς, πόσο παραθείο φάγατε σήμερα;