Ακτινοθεραπεία, ακτινοβόληση και ακτινοπροστασία. Ασθενείς και πολίτες θύματα εγκληματικής αδιαφορίας.

Γράφει ο Πέτρος Αργυρίου
Παρά την απαράμιλλη ναρκισσιστική θριαμβολογία της συμβατικής ιατρικής για τις αντικαρκινικές επιτυχίες της, μια σειρά από δημοσιεύματα της προηγούμενης δεκαετίας αναδεικνύουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα που μπορεί να συνοψιστεί στην φράση: δώσαμε τον πόλεμο με τον καρκίνο- και τον χάσαμε.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που μπορούν να βασανίζουν τον ασθενή του καρκίνου, τα οικεία του πρόσωπα και τον τυχόν ευσυνείδητο επαγγελματία υγείας που καλείται να συνδράμει τον ασθενή στη μάχη που διεξάγεται μέσα στο ίδιο του το σώμα: αν και πότε πρέπει να ακολουθούνται τα πρωτόκολλα κυτταρικής εξόντωσης που επιβάλλει το κατεστημένο του καρκίνου, αν υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές θεραπείες, κατά πόσο υπάρχει επαρκής ενημέρωση ώστε να μπορεί ο ασθενής να έχει ελευθερία επιλογής και κατά πόσο το ιατρικό κατεστημένο σέβεται την ελευθερία βούλησης του ασθενή ή προτιμά να αναπαράγει μια κουλτούρα υποταγής και απόλυτης συμμόρφωσης.

Τα ερωτήματα αυτά δύσκολα μπορεί να έχουν μια αδιαμφισβήτητη και καταληκτική απάντηση. Ένα θέμα στο οποίο όμως δεν χωρά καμία αμφιβολία είναι το ότι το κατεστημένο του καρκίνου δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα στο να προστατεύσει τους καρκινοπαθείς από τις παρενέργειες της ίδιας της “θεραπείας” που του επιβάλει.

Όπως πολύ εύστοχα περιγράφει και ο Beldeu Singh: “Ο ογκολόγος σας μπορεί να μην σας πει για το παράδοξο της χημειοθεραπείας – ότι δεν σκοτώνει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα αλλά μαζί με αυτά σκοτώνει νεαρά και υγιή κύτταρα… Συνήθως ο ρόλος του περιορίζεται στο να βγάλει τη διάγνωση και να προχωρήσει με τη χημειο-θεραπεία αφήνοντάς σας να αντιμετωπίσετε τις παρενέργειες της θεραπείας που έπονται” (από το βιβλίο “Τι δεν σας λένε οι γιατροί”, Π.Αργυρίου-B.Singh, εκδ. ETRA, 2010).
Δείτε: Η ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.

Η ακτινοβόληση είναι μια χονδροειδής πρακτική που παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις που της επέτρεψαν να στοχοποιεί καλύτερα, χαρακτηρίζεται από το ίδιο σκεπτικό με το οποίο ξεκίνησε πειραματικά πάνω σε ανθρώπους στις αρχές του 20ου αιώνα. Η ακτινοθεραπεία δεν είναι τίποτε άλλο από ένα όπλο κυτταρικής καταστροφής, η χρήση του οποίου απελευθερώνει σωρεία ελευθέρων ριζών αλλά και κυτταρικών σημάτων, προκαλώντας ιατρογενή προβλήματα υγείας που μπορεί να ποικίλουν σε έκταση και σοβαρότητα, το σοβαρότερο και ειρωνικότερο εκ των οποίων είναι οι δευτερογενείς κακοήθειες. Με άλλα λόγια η ακτινοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει ακριβώς το ίδιο σοβαρότατο πρόβλημα που επιχειρεί να αντιμετωπίσει!

Το κύριο σκανδαλώδες θέμα είναι ότι η ιατρική δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτε για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας που η ίδια η ακτινοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει. Εκτός από τις δευτερογενείς κακοήθειες οι παρενέργειες περιλαμβάνουν λιγότερο σοβαρές καταστάσεις υγείας που μπορούν να περιορίσουν δραματικά την ποιότητα ζωής του ασθενή. Οι παρενέργειες σχετίζονται με τα χαρακτηριστικά της ακτινοβολίας και τη θέση και την έκταση της ακτινοβολούμενης περιοχής. Ένα σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι πως η ακτινοθεραπεία σε συνδυασμό με τα κυτταροστατικά στοιχεία της χημειοθεραπείας εμποδίζουν τη δημιουργία νέων κυττάρων και αυτό μπορεί να διαταράξει μόνιμα την αρχιτεκτονική σε επιθήλια και ενδοθήλια του σώματος, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες ανανεώνονται συχνά, προκαλώντας δυσάρεστες και επικίνδυνες καταστάσεις για τη συνολικότερη υγεία του καρκινοπαθούς. Μια άλλη πιθανή παρενέργεια αφορά τις αιμοποιητικές γραμμές κυττάρων του μυελού των οστών και τις επακόλουθες διαταραχές στην αιμοποίηση. Διαταραχές μπορούν να εμφανιστούν και στο ανοσοποιητικό. Λοιπές παρενέργειες μπορούν να περιλαμβάνουν εύκολη κόπωση, ναυτία και έμετους, δερματικά και στοματικά προβλήματα, τριχόπτωση, εγκεφαλική δυσλειτουργία, επίδραση στη σεξουαλική ζωή και τη γονιμότητα, άκαμπτες αρθρώσεις και μύες, λεμφοιδήματα, δυσκολίες στην κατάποση κ.λπ.

Ας δούμε λοιπόν τώρα πού έχει φτάσει η σημερινή ιατρική στο φλέγον θέμα της αντιμετώπισης των παρενεργειών που η ίδια προκαλεί. Ας δούμε μερικές από τις τεχνολογικά και ιατρικά προηγμένες οδηγίες που δίνει μια ιατρική που φτιάχνεται από τον άνθρωπο για να εξυπηρετεί τον άνθρωπο. Ας εξετάσουμε κάποιες από τις κατευθυντήριες γραμμές που δίνει το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της ακτινοβόλησης: 


Διάρροια: Πίνετε πολλά «καθαρά υγρά», να έχετε μικρά και πολλά γεύματα, να τρώτε φαγητά που δεν επιβαρύνουν το στομάχι, να μην σκουπίζεστε με χαρτί τουαλέτας αλλά με μωρομάντηλα, να αποφεύγετε γαλακτοκομικά, λιπαρά, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, καφεϊνούχα. Μιλήστε με το γιατρό σας.

Στοματικά προβλήματα: Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας. Ανοιγοκλείστε το στόμα σας 20 φορές. Επαναλάβατε άλλες δύο φορές την ημέρα

Κόπωση: Ξεκουραστείτε, κοιμηθείτε, μην προσπαθείτε πολύ. Αφήστε τους άλλους να σας βοηθήσουν, μιλήστε με άλλους ασθενείς του καρκίνου για να πάρετε ιδέες για το πώς αυτοί διαχειρίζονται το πρόβλημα τους, ασκηθείτε. Μιλήστε με το γιατρό σας.

Απώλεια μαλλιών: Πριν αυτή συμβεί: Αποφασίστε αν θα ξυρίσετε τα μαλλιά σας. Αποφασίστε αν θα αγοράσετε περούκα πριν τα χάσετε. Μιλήστε με την ασφαλιστικό ταμείο σας για το αν σας καλύπτει την περούκα. Να φέρεστε ευγενικά στα μαλλιά σας.
Μετά: Προστατέψτε το κρανίο σας και κρατήστε το ζεστό με τουρμπάνι, καπέλο ή μαντήλι. 


Ναυτία και έμετος: Αποτρέψτε τη ναυτία, προσέξτε τα γεύματά σας, χαλαρώστε πριν την αγωγή. Μιλήστε με το γιατρό σας.

Σεξ και γονιμότητα: Να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με το σύντροφό σας. Μιλήστε με το γιατρό σας για το αν θέλετε να κάνετε παιδί, μην συλλάβετε κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας και μιλήστε με το γιατρό σας για μεθόδους αντισύλληψης. Αν θέλετε να κάνετε παιδί μετά την ακτινοθεραπεία μιλήστε με το γιατρό σας. Χρησιμοποιείτε λιπαντικό στο σεξ και λιπαντικό μια φορά την ημέρα. Ρωτήστε το γιατρό σας για τον αν πρέπει να κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας. Σε περίπτωση κολπικής στένωσης χρησιμοποιείστε διαστολέα. Μιλήστε με το γιατρό σας για το ενδεχόμενο της ανικανότητας.

Παρόμοιας αντίληψης οδηγίες παρέχονται και για τα δερματικά, τα προβλήματα του λαιμού, του ουροποιητικού και της κύστης: Βασικοί κανόνες υγιεινής και περισσότερη προσοχή σε οτιδήποτε. 


Η ιατρική των τρισεκατομμυρίων ευρώ που δαπανούνται σε ιατρική εκπαίδευση, σε μισθούς επαγγελματιών, σε έρευνα, σε ιατρικά μηχανήματα, σε φάρμακα, σε μίζες και λαδώματα, η ιατρική που θριαμβολογεί για τις επιτυχίες της στον καρκίνο, αδυνατεί ή απλά δεν επιθυμεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που η ίδια δημιουργεί και καταφεύγει σε οδηγίες που θα μπορούσε επιτυχημένα να σκαρφιστεί ο κάθε θυμόσοφος αγράμματος γεράκος στον ελεύθερό του χρόνο. Και αν όντως αυτή είναι η μόνη δυνατή λύση (που δεν είναι), τότε γιατί η ιατρική δεν προτείνει απλές λύσεις, διατροφικές, γυμναστικές ως προληπτικές του καρκίνου; Γιατί δεν επενδύονται λεφτά στον ορθό και υγιή τρόπο ζωής (που θα κόστιζε ασυγκρίτως λιγότερα) αλλά μόνο στην ασθένεια όταν και εφόσον αυτή έχει εγκατασταθεί;
Η κατάσταση είναι συνήθως ακριβώς έτσι όπως την περιγράφει ο Singh: Οι ασθενείς του καρκίνου υποχρεώνονται να ακολουθήσουν τα πρωτόκολλα θεραπείας που τους επιβάλλονται και μετά την αγωγή παραμένουν αβοήθητοι να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες της θεραπείας. Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται, όπως λένε.

Οι ασθενείς του καρκίνου και τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν την φιλοπεριέργεια να διασταυρώσουν τα γραφόμενα θα πρέπει να είναι εξοργισμένοι. Δικαίως. Δυστυχώς δεν είναι οι μόνοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ακτινοβολία. Ακτινοβολούμαστε σε κάποιο βαθμό και από τη γη και από το διάστημα και αυτό είναι κάπως δύσκολο ή και πιθανώς ανεπιθύμητο να το αποφύγουμε. Αυτό που θα μπορούσαμε να αποφύγουμε είναι η έκθεσή μας στην ακτινοβολία που προέρχεται από το εργασιακό ή και το οικιακό μας περιβάλλον. Και μάλλον θα μπορούσαμε να περιορίσουμε σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες της έκθεσης στην ακτινοβολία με απλά μέσα. Χειριστές ιατρικών μηχανημάτων, ασθενείς, ιπτάμενοι, επαγγελματίες σε εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, άνθρωποι που χειρίζονται ραδιενεργά υλικά μπορεί να έχουν παρόμοια προβλήματα με την έκθεση στην ακτινοβολία με αυτά που έχουν οι ασθενείς του καρκίνου. Και δεν είναι μόνο αυτοί. Οικίες που δεν αερίζονται καταλλήλως τείνουν να συσσωρεύουν μεγάλες ποσότητες ραδονίου. Το ραδόνιο αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες καρκινογένεσης. Καθημερινά, πολλοί από μας, ψηνόμαστε. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ποσοστά καρκίνου στο γενικό πληθυσμού ανεβαίνουν συνέχεια. Πού είναι λοιπόν η ιατρική ή η πολιτεία να μας προστατέψουν από τον αόρατο κίνδυνο που ο τρόπος ζωής μας εισάγει;
Δείτε:
Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία # μικρά και καθημερινά που πρέπει να γνωρίζουμε Ι

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία # μικρά και καθημερινά που πρέπει να γνωρίζουμε ΙΙ


Η απάντηση δυστυχώς δεν είναι ότι δεν μπορούν να μας προστατεύσουν. Δεν θέλουν ή απλά αδιαφορούν σε μια τερατώδη επίδειξη μισανθρωπίας.

Υπάρχει μια γραμμή ερευνών που διακόπηκε ή δεν ενθαρρύνθηκε η συνέχισή της, έρευνες που είχαν να κάνουν με την ακτινοπροστατευτική δράση φυσικών ουσιών. Οι έρευνες ήταν πολύ ενθαρρυντικές. Δυστυχώς, πάλι δυστυχώς, οι φυσικές ουσίες δεν μπορούν να φέρουν κέρδη στις φαρμακευτικές εταιρίες. Δεν πατεντάρονται και η τιμή τους δεν ελέγχεται από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Οι ουσίες αυτές είναι αντιεμπορικές. Κάτω από αυτό το πρίσμα, η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι αντιεμπορική και δεν επιδιώκεται σε ένα ακραιφνώς κερδοσκοπικό πολιτισμό.



Πλειάδα φυτών και βοτάνων έχουν δειχθεί να ασκούν ακτινοπροστατευτική δράση είτε βοηθώντας στην επιδιόρθωση των υποστρωματικών βλαβών που αυτή έχει επιφέρει, είτε βοηθώντας στα επιμέρους συμπτώματά της. Ο πιο εύκολα κατανοητός ακτινοπροστατευτικός μηχανισμός δράσης φυτών και βοτάνων είναι ο αντι-οξειδωτικός τους χαρακτήρας ενώ δεκάδες παράπλευροι ακτινοπροστατευτικοί μηχανισμοί τους, όπως η προστασία που παρέχουν απέναντι σε βλάβες του DNA, μένει να διερευνηθούν. Ενδεικτικά θα αναφερθούμε σε κάποια από τα δεκάδες ακτινοπροστατευτικά φυτά και βότανα, τα περισσότερο προσβάσιμα στο μέσο ιατρικό καταναλωτή: 

Το Gingko Biloba (τζίνγκο μπιλόμπα) και η μέντα έχουν αντιεμετική δράση που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που παρουσιάζουν ναυτία και έμετο ως παρενέργειες της ακτινοθεραπείας. Το Gingko Biloba φάνηκε επίσης αποτελεσματικό σε αγγειογενές οίδημα μετά από την ακτινοβόληση του εγκεφάλου. Η θεραπεία εργαζομένων στο Chernobill μετά το πυρηνικό ατύχημα με 3 δόσεις των 40mg για δύο μήνες φάνηκε να είναι αποτελεσματική. Το Gingko Biloba φαίνεται επίσης να διεγείρει την αιμοποίηση παρέχοντας ένα παράπλευρο μηχανισμό δευτερογενούς ακτινοπροστασίας.

Τα Panax Ginseng, Ιπποφαές, Σπιρουλίνα έχουν επίσης επιδείξει αιμοποιητική διεγερτική δράση. Σε περίπτωση που η ακτινοθεραπεία έχει επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, φυτά και βότανα μπορούν να λειτουργήσουν επικουρικά με ένα μηχανισμό τριπλής προστασίας, ασκώντας διεγερτική δράση στο ανοσοποιητικό, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση. Τα Ιπποφαές, Panax Ginseng, Aloe Vera, Γλυκόριζα φαίνεται να ασκούν ανοσοδιεγερτική δράση. Τα Γλυκόριζα και Κουρκουμίνη έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ η Μέντα και το Hypericum Perforatum εχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο στην ακτινοπροστασία αφορά την ίαση των πληγών είτε αυτές αφορούν εκτεταμένα τραύματα μετά από πυρηνικό ατύχημα είτε συνηθέστερα μικροτραύματα σε επιθήλια και ενδοθήλια που έχουν χάσει μέρος της ελαστικότητάς τους μετά από έκθεση σε ακτινοβολία. Η Aloe Vera, η Κουρκουμίνη, το Ιπποφαές και η Centella Asiatica έχουν ιαματικές ιδιότητες, η βιταμίνη C ασκεί δερματοπροστατευτική δράση, η κρέμα χαμομηλιού και η αλοιφή αμυγδάλου βοηθούν στην αποδρομή δερματικών διαταραχών.

Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα φυσικών ουσιών, βοτάνων και φυτών που ασκούν ακτινοπροστατευτική δράση και μπορούν να δώσουν λύσεις ή έστω να βοηθήσουν τους καρκινοπαθείς αλλά και άλλες ομάδες πληθυσμού που εκτίθενται καθημερινά σε ανεπίτρεπτα υψηλές δόσεις ακτινοβολίας. Το ραδόνιο και η συσσώρευσή του σε οικιακούς αλλά και επαγγελματικούς χώρους είναι ένα τεράστιο θέμα που θα έπρεπε να μας απασχολεί συστηματικά και που συμβάλει στην σταθερή άνοδο των ποσοστών του καρκίνου. Εντούτοις η συμβατική ιατρική, χωρίς να έχει να προσφέρει αξιόπιστες εναλλακτικές στο θέμα της ακτινοπροστασίας (είναι ενδεικτικό ότι μια από τις πιο πρόσφατες ακτινοπροστατευτικές προτάσεις της συμβατικής ιατρικής ήταν η φλαγγελίνη, συστατική πρωτεΐνη της μακράς ουράς βακτηρίων απέναντι στην οποία ο οργανισμός συνήθως έχει ήδη αντισώματα) επιδεικνύει εγκληματική αδιαφορία σε λύσεις που έχουν προταθεί και δοκιμαστεί από παραδοσιακές ιατρικές εδώ και χιλιάδες χρόνια (από την Ayurveda μέχρι την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και την σχεδόν εξαφανισμένη Ιπποκρατική Ιατρική). Η συμβατική ιατρική έχει λειτουργήσει ως διώκτης των άλλων ιατρικών ασκώντας μονοπωλιακές πρακτικές σε ένα παιχνίδι επιδίωξης και επιβολής εξουσίας και ελέγχου. Τουλάχιστον στο θέμα της ακτινοπροστασίας φαίνεται ξεκάθαρα πως ο άνθρωπος δεν είναι στο επίκεντρο της συμβατικής ιατρικής αφού ο ασθενής, μετά τις επιβληθείσες χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες εγκαταλείπεται και καλείται να αντιμετωπίσει μόνος του τις παρενέργειες. Η συμβατική ιατρική έχει κάνει τη φύση και κάθε τι φυσικό εχθρό της όταν αυτή μας προσφέρει πλειάδα αποδεδειγμένων θεραπευτικών λύσεων. Τα πάντα πρέπει να είναι τεχνητά και ελεγχόμενα κεντρικά.

Ζούμε σε μια εποχή όπου τα πάντα, από την τροφή μέχρι τη θεραπευτική γίνονται όλο και περισσότερα τεχνητά και συνεπώς ελεγχόμενα. Έχοντας ήδη δει ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της μεταμόρφωσης στο φυσικό περιβάλλον μένει να δούμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία που όπως και να το κάνουμε είναι ένα φαινόμενο περισσότερο φυσικό από ότι τεχνητό.

Δείτε ακόμη: Η ”σιωπηλή” επιδημία... Οι γιατροί είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου.

Η ασθένειά μας, χρηματοδοτεί πολλούς τομείς...

Ιατρική εκπαίδευση: Η αόρατη επίδραση των χορηγιών της φαρμακοβιομηχανίας.