Διώχνουμε τις δυσάρεστες οσμές από το σπίτι, φυσικά!

Θα σας έχει τύχει σίγουρα! Πρόκειται για τις δυσάρεστες οσμές στο σπίτι, που όσο και καθαρό να είναι, πολλές φορές οι οσμές δεν μπορούν να εξαφανισθούν, απλά γιατί έχουν "ποτίσει" τις επιφάνειες. Τα αποσμητικά χώρου είναι γνωστό, ότι δεν εξουδετερώνουν τις οσμές, αλλά απλά τις καλύπτουν και αυτό για λίγο. Οσμές από το μαγείρεμα και από τα οικόσιτα ζωάκια, οσμές τσιγάρου, κάδοι απορριμάτων, κλειστά ντουλάπια, οποιαδήποτε μυρωδιά επιμένει και αντιστέκεται στα καθαριστικά, μπορεί να απομακρυνθεί εύκολα:
  • Καθαρίστε με ξύδι τις ανθεκτικές, μη απορροφητικές επιφάνειες, όπως είναι οι υάλινες ή οι ανοξείδωτες επιφάνειες (πάγκοι κουζίνας, νεροχύτες, ντουλάπια, πλακάκια, δάπεδα, τζάμια κλπ). Μην ανησυχείτε, η μυρωδιά του ξυδιού θα εξαφανισθεί πολύ γρήγορα, μαζί με τις οσμές, μόλις σκουπίσετε ξανά τις επιφάνειες, αυτή την φορά με ένα πανί, βρεγμένο με νερό. Ακόμα και επιφάνειες με σχετική απορροφητικότητα (π.χ. ξύλινες επιφάνειες) μπορούν να καθαρισθούν με ξύδι, μόνο που στην περίπτωση αυτή, η μυρωδιά του ξυδιού, θα πάρει κάποιο χρόνο μέχρι να εξαερωθεί και να φύγει.
  • Πασπαλίστε με μαγειρική σόδα τους καναπέδες, τις πολυθρόνες, τα μαξιλάρια, τα χαλιά, τις κουρτίνες, τα στρώματα και τα ρούχα και απορροφήστε την στην συνέχεια με την ηλεκτρική σκούπα.
  • Αφήστε μπουκαλάκια και βαζάκια ανοιχτά, χωρίς καπάκι ή μπολάκια με ξύδι κοντά στα σημεία, που εντοπίζετε τις οσμές. Η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει και η μυρωδιά του ξυδιού θα εξαφανισθεί, μόλις κλείσετε και απομακρύνετε το μπουκαλάκι ή το μπωλάκι.
  • Όπου δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να τοποθετήσετε μπουκαλάκια π.χ. στο αυτοκίνητο, βρέξτε με το ξύδι λίγο βαμβάκι ή ένα πετσετάκι και τοποθετήστε το σε ένα δοχείο, ανοιχτό. Θα απορροφήσει τις οσμές και θα φρεσκάρει την ατμόσφαιρα, ακόμη και από τις οσμές του τσιγάρου.
  • Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα στις ταπετσαρίες, στα πατάκια και στον ουρανό του αυτοκινήτου και σκουπίστε την με το ηλεκτρικό σκουπάκι, για να εξαλείψετε κάθε είδος δυσάρεστης οσμής από το αυτοκίνητο σας. Μια καλή ιδέα είναι, να το κάνετε όταν πάτε το αυτοκίνητο για πλύσιμο, όπου αναγκαστικά θα σας το καθαρίσουν με την ηλεκτρική σκούπα.
  • Αν η οσμή προέρχεται από τους νεροχύτες και τους νιπτήρες, αναμίξτε ίση ποσότητα από ξύδι και μαγειρική σόδα και ρίξτε το διάλυμα, που στο μεταξύ θα έχει αφρίσει, μέσα στον νεροχύτη ή τον νιπτήρα. Αφήστε να δράσει, 20-30 λεπτά και αφήστε άφθονο καυτό νερό να τρέξει, παρασύροντας μαζί του τους ρύπους και μαζί μ' αυτούς και τις οσμές.
  • Τέλος το ξύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε υφάσματα, όπως είναι οι καναπέδες, με κάποιες προϋποθέσεις. Γεμίζουμε ένα μπουκάλι σπρέϋ με ξύδι και ψεκάζουμε, αλλά στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να είμαστε σίγουροι, ότι τα χρώματα είναι ανθεκτικά και βεβαίως το ξύδι να είναι άσπρο. Με τον τρόπο αυτό, η μυρωδιά του ξυδιού δεν θα φύγει αμέσως και ο καλός αερισμός του χώρου είναι απαραίτητος, για να επιταχύνει την εξαέρωση του.
  • Εξαφανίστε τις δυσάρεστες μυρωδιές στην κουζίνα βράζοντας σε λίγο νερό ξυλαράκια κανέλα, γαρίφαλα ή και τα δύο μαζί.
  • Αν το θερμός σας μυρίζει άσχημα, γεμίστε το με ζεστό νερό και προσθέστε μία κουταλιά της σούπας σόδα φαγητού. Κλείστε το καλά και αφήστε το για είκοσι λεπτά. Ξεβγάλτε το με άφθονο νερό και αφήστε το ανοιχτό να στεγνώσει καλά. Έτσι όλες οι μυρωδιές θα εξαφανιστούν.
  • Πάνω σε ένα κομμάτι βαμβάκι ρίχνουμε δυο-τρεις σταγόνες από όποιο αιθέριο έλαιο θέλουμε και το τοποθετούμε πάνω σε ένα καλοριφέρ. κάθε φορά που ανάβουμε το καλοριφέρ, το σπίτι θα μοσχοβολάει φυσικά και οικονομικά.
  • Αν καπνίζουμε, μπορούμε να βάλουμε μέσα στο τασάκι μια βανίλια (σκόνη). Έτσι αντί για τσιγάρο το σπίτι θα έχει την μυρωδιά της βανίλιας.
  • Για να έχετε πάντα ένα ευχάριστο, διακριτικό και υγιεινό άρωμα στο σπίτι, χρειάζονται δύο δόσεις βανίλιας, που βάζουμε στα γλύκα και η ηλεκτρική σκούπα. Ρουφήξτε τη σκόνη βανίλιας με τη σκούπα την ώρα που καθαρίζετε το σπίτι. Όταν τελειώσετε, το άρωμά της θα διαχέεται ευχάριστα παντού. Στα επόμενα σκουπίσματα δεν χρειάζεται να προσθέσετε ξανά βανίλια.
  • Ένα πιατάκι με μαγειρική σόδα σε ένα ράφι του ψυγείου ή σε κάποιο ντουλάπι θα τα διατηρήσει καθαρά από οσμές. Μην ξεχνάτε να την αντικαθιστάτε κάθε δύο μήνες, ρίχνοντας την παλιά σόδα μέσα στο νεροχύτη, απαλλάσσοντας έτσι και αυτόν από τις οσμές.
  • Τοποθετήστε μία ποσότητα καθαρής βανίλιας μέσα σε βαμβακερό ύφασμα, κλείστε το με ένα σπάγκο και τοποθετήστε το σε ένα ρηχό πιατάκι μέσα στο ψυγείο ή σε οποιοδήποτε σημείο της κουζίνας.
  • Είναι ιδανικό ένα μπολ με υπολείμματα από καφέδες στο ψυγείο. Εξαφανίζει όλες τις ανεπιθύμητες μυρωδιές!


Εννοείται ότι σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε να έχουμε απομακρύνει την εστία της δυσάρεστης οσμής, όπως είναι τα υπολείματα φαγητού, άπλυτα πιάτα, γεμάτα στακτοδοχεία κλπ. Επίσης ο καλός αερισμός του χώρου είναι απαραίτητος. Είναι αυτονόητο επίσης, ότι οι δυσάρεστες οσμές πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, πριν εισχωρήσουν σε μεγάλο βάθος, εδικά όταν πρόκειται για αντικείμενα με γέμισμα, όπως είναι οι καναπέδες, τα μαξιλάρια και τα καθίσματα του αυτοκινήτου, απ' όπου θα είναι δύσκολο μετά να βγουν. Είναι καλύτερα να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, όσο οι οσμές είναι ακόμα κοντά στην επιφάνεια

minutetips.blogspot.gr


Και μία χρήσιμη επισήμανση από φίλη της σελίδος: 
Emmanouela Dilaveri - Στο τασάκι βάζω μαγειρική σόδα και δεν μυρίζει καθόλου τσιγάρο (1 με 2 κουτ του γλυκού) 
Επίσης με την σκούπα μου ρουφάω ένα μικρό κομμάτι μπαμπάκι που του έχω βάλει μερικές σταγόνες από το αγαπημένο μου απόσταγμα - λαδάκι, έτσι όταν σκουπίζω το σπίτι μου μυρίζει έτσι όπως θέλω και η μυρωδιά παραμένει για αρκετή ώρα!!

Δείτε ακόμη: Πάνω από 60 Χρήσεις για το Ξίδι!