ΣΥΝΤΑΓΈΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΜΕΛΙ.

Εκτός από τον συνδυασμό του μελιού με την κανέλα, του οποίου τις εκπληκτικές συνταγές μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ, ακολουθούν και μερικές χρήσιμες συνταγές με το μέλι (άβραστο) την γύρη και τον βασιλικό πολτό.

Το μέλι για την καρδιά:
η καρδιά, εργαζόμενη συνεχώς, έχει ανάγκη ενέργειας με τη μορφή γλυκόζης. Το μέλι περιέχει γλυκόζη και επομένως βοηθά και ζωντανεύει την καρδιά.
— Σ’ ένα κιλό μέλι θα στίψουμε 3 κιλά λεμόνια. Θα τ’ αφήσουμε να πάρουν ζύμωση 3 μέρες. Από το μείγμα αυτό θα παίρνουμε κάθε πρωί ένα κουτάλι σούπας.
— Μείγμα νερού, γύρης και μελιού. Θα τ’ αφήσουμε να πάρει λίγη ζύμωση και θα παίρνουμε ένα κουτάλι σούπας την μέρα.
Επίσης οι καρδιακοί θα βρουν ωφέλεια αν παίρνουν ένα ποτήρι ζεστό νερό ανακατεμένο με μέλι, προτού κοιμηθούν το βράδυ.

Το μέλι για την αναιμία:
Το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης αυξάνει με την χρήση του μελιού, κυρίως λόγω του σιδήρου και του χαλκού που περιέχει. Μέλι στην καθημερινή δίαιτα γερόντων βοηθά στην αποφυγή προβλημάτων από γεροντική αναιμία.
— Σε 3 κιλά αλεσμένα λεμόνια ανακατεύουμε ένα κιλό μέλι και 10 φρέσκα αυγά. Βάζουμε τ’ αυγά μέσα στον πολτό των λεμονιών και του μελιού, χωρίς να τα σπάσουμε. Κλείνουμε καλά το δοχείο και μετά από 15 μέρες, αφού θα έχουν διαλυθεί τ’ αυγά μαζί με τα τσόφλια τους, παίρνουμε ένα κουταλάκι του καφέ από αυτό το μείγμα κάθε πρωί νηστικοί.
Δείτε ακόμη: Θεραπευτικό ρόφημα για αναιμία!


Μέλι και έλκος:
περιορίζει την έκκριση γαστρικού υγρού και μειώνει την οξύτητά του με αποτέλεσμα τη θεραπεία γαστρεντερικών παθήσεων που προέρχονται από αυξημένη έκκριση γαστρικών υγρών.
— Μέσα σε χλιαρό νερό ανακατεύουμε το μέλι και 2 ως 3 ώρες μετά το φαγητό, το πίνουμε.

Το μέλι για τις παθήσεις των ματιών:
πριν από 100 χρόνια ο καθηγητής Χάουζερ θεωρούσε το μέλι άριστο θεραπευτικό μέσο στα εγκαύματα των ματιών. Σήμερα, ύστερα από συμβουλή ειδικού γιατρού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση παθήσεων του ματιού.
— Για την θεραπεία ερπητικών παθήσεων των ματιών, συνιστάται να στάζουμε 1-2 σταγόνες μέλι, 3 φορές την ημέρα μέσα στο μάτι.

Μέλι και βήχας:
στην αρχαιότητα ήταν γνωστές οι εισπνοές μελιού. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C βοηθά στην αντιμετώπιση των κρυολογημάτων. 
— Στύβουμε ένα λεμόνι μέσα σ’ ένα κρασοπότηρο. Προσθέτουμε δυο κουταλάκια του γλυκού γλυκερίνη και αρκετό μέλι. Το μείγμα πρέπει ν’ ανακατευτεί καλά. Από αυτό το σιρόπι παίρνουμε κάθε πρωί ένα κουταλάκι, νηστικοί, μετά το μεσημεριανό φαγητό, το απόγευμα και το βράδυ πριν κοιμηθούμε.

Διαβήτης: 
Το μέλι θεωρείται ως πιθανή αποδεκτή από τον οργανισμό γλυκαντική ύλη για τα διαβητικά άτομα. Η φρουκτόζη, το σάκχαρο που βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα περισσότερα μέλια μεταβολίζεται χωρίς την ανάγκη της ινσουλίνης, της ορμόνης δηλαδή που στερούνται οι διαβητικοί. Η χρήση του μελιού στις περιπτώσεις των διαβητικών δεν έχει τεκμηριωθεί. Ίσως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μικρές ποσότητες και πάντα υπό παρακολούθηση γιατρού.

μέλι


Αντιοξειδωτική δράση: 
Βρέθηκε ότι διάφορα συστατικά του μελιού και της πρόπολης έχουν αντιοξειδωτική δράση η οποία θωρακίζει τον οργανισμό μας ενάντια στις ασθένειες. Προκαταρκτικές εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι το μέλι, λόγω της παρουσίας των καφεϊκών οξέων, μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη αλλά και να θανατώσει τα υπάρχοντα καρκινικά κύτταρα.
Με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω καταδεικνύεται η διατροφική σπουδαιότητα του μελιού. Πρέπει λοιπόν να εντάξουμε το μέλι στο καθημερινό μας διαιτολόγιο; Η απάντηση είναι αναφανδόν ναι. Και πόσο μέλι να τρώει κανείς; Δύο κουταλιές σούπας, σε συνδυασμό μάλιστα και με γύρη, μία το πρωί και μία το απόγευμα διαλυμένο σε χλιαρό νερό, είναι χορταστικό, αναζωογονητικό, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας διατηρεί υγιείς. 

Χώρια όμως από αυτές τις λίγες συνταγές, αποδεδειγμένα το μέλι συνιστάται για πάρα πολλές παθήσεις όπως: για την θεραπεία των πληγών και εγκαυμάτων, για την θεραπεία του συκωτιού, για τις ασθένειες των νεφρών, για εντερικά προβλήματα. Κι όλες αυτές οι θεραπευτικές ικανότητες του μελιού οφείλονται στην γλυκόζη που περιέχει, στα μεταλλικά άλατα, τα οργανικά οξέα και άλλες απαραίτητες για τον οργανικό ουσίες.
Δεν είναι όμως μόνο το άβραστο μέλι που δίνει τόσο μεγάλη ωφέλεια στον οργανισμό. Είναι και η γύρη που θεωρείται μια πολύ πλούσια τροφή και μάλιστα μπορούμε να πούμε πως είναι και η πιο πλούσια στην φύση. Κι αυτό γιατί περιέχει διάφορα στοιχεία που ή συμπληρώνουν τα στοιχεία που λείπουν από τον οργανισμό, ή βοηθούν τις χημικές μεταβολές που γίνονται μετά από κάθε γεύμα.

Έτσι η γύρη συνιστάται για πολλές παθήσεις όπως: εντερικές διαταραχές, εγκεφαλικές διαταραχές, διαβήτη, προστάτη, ασθένεια του Πάρκινσον και συκώτι. Ο βασιλικός πολτός περιέχει με την σειρά του πολυάριθμες φαρμακευτικές ουσίες και είναι αποτελεσματικός για τις ασθένειες της καρδιάς, του νευρικού συστήματος, του συκωτιού, του ζαχαροδιαβήτη και των ρευματικών, στα καχεκτικά και πρόωρα παιδιά, στην σεξουαλικότητα και στην αναιμία κυρίως την γεροντική.


Δείτε ακόμη: Μέλι, η μαγική τροφή!!

Το μέλι στην Αρχαία Ελλάδα και οι άγνωστες ιδιότητές του!

Συνταγές υγείας και ομορφιάς με μέλι!

Πως διακρίνετε αν το μέλι είναι νοθευμένο!

Μέλι: Η υπερτροφή που βοηθά στο αδυνάτισμα!

και: Γιατροσόφια: Μέλι για την οστεοπόρωση, τον βήχα, την τριχόπτωση, την ενούρηση στα παιδιά και τα σκασμένα χείλη!

Στην ενότητά μας “φτιάχνω μόνος για πρόληψη/θεραπεία”, θα βρείτε βρείτε και άλλους φυσικούς τρόπους στήριξης της υγείας μας!!!


Το είδα: alttherapy.blogspot.gr
και: http://www.perierga.info