Η νεραντζιά είναι δέντρο όχι πολύ ψηλό και ζει πολλά χρόνια. Έχει μικρά άνθη με λεπτό άρωμα, και καρπό με παχύ εξωκάρπιο (φλούδα), που είναι γεμάτο αδένες με αιθέριο έλαιο. Αντέχει, αντίθετα από τα άλλα εσπεριδοειδή, στα ασβεστούχα εδάφη, στην ξηρασία και στο πολύ κρύο και τις ασθένειες, κυρίως στην κομμίωση. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται ως υποκείμενο για να εμβολιάζονται πάνω της τα άλλα εσπεριδοειδή (λεμονιά, πορτοκαλιά κ.λπ.). Η νεραντζιά χρησιμοποιείται κυρίως ως καλλωπιστικά δέντρο. Το νεράντζι δεν τρώγεται λόγω της πικρόξινης γεύσης του, αλλά χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και την ποτοποιία.
Ιστορία: Ιθαγενές φυτό της μεσοτροπικής Ασίας (Ινδιών), από όπου οι Αραβες το έφεραν στα παραλία του Περσικού Κόλπου και στις παραμεσόγειες χώρες. Στην Ελλάδα καλλιεργείται από την αρχαιότητα.
Φαρμακευτικές ιδιότητες
Πράσινο Νεράντζι
Η φαρμακευτική ονομασία του βοτάνου είναι Fructus Auranil Immaturus ενώ η κινέζικη ονομασία του είναι Zhi Shi.
Το πράσινο νεράντζι συλλέγεται καλοκαίρι και αρχές φθινοπώρου, πριν το φρούτο αρχίσει να ωριμάζει. Είναι πικρό, έντονα αρωματικό και δροσερό. Έχει χολαγωγικές ιδιότητες και από αυτή την άποψη είναι τονωτικό της πέψης. Το πράσινο νεράντζι είναι ωφέλιμο σχεδόν σε όλες τις διαταραχές ή συμπτώματα που αφορούν το γαστρεντερικό σύστημα.
Αντενδείκνυται στην εγκυμοσύνη ενώ τοξικότητα δεν υπάρχει.
Το πράσινο νεράντζι είναι ισχυρό διεγερτικό του πεπτικού συστήματος. Γι’ αυτό το νεραντζάκι γλυκό του κουταλιού αποτελεί θαυμάσιο επιδόρπιο. Τις ίδιες ιδιότητες έχει και το ώριμο νεράντζι αλλά με ασθενέστερη δράση. Το ίδιο επίσης ισχύει και για τα άνθη νεραντζιάς.
Η Νεραντζιά είναι ένα δέντρο με εξαιρετικές ιδιότητες. Από το νεράντζι παρασκευάζονται μαρμελάδες, ενώ η φλούδα του χρησιμοποιείται σε αρωματικά λικέρ όπως το Grand Marnier και το Cointreau. Από το ευωδιαστό λουλούδι της νεραντζιάς παράγεται το απόλυτο αιθέριο έλαιο άνθους πορτοκαλιάς ενώ από τα κλαδιά με το πυκνό φύλλωμα και τους χρυσοκίτρινους καρπούς παράγεται το Βιολογικό Αιθέριο Έλαιο Νεραντζιάς.
Λίγα λόγια για το αιθέριο έλαιο
Αυτό το αιθέριο έλαιο με τις μοναδικές εξισορροποιητικές για το νευρικό σύστημα ιδιότητες, είναι επίσης γνωστό για τις αντιγηραντικές ιδιότητες, οι οποίες χρησιμοποιούνται από την κοσμητολογία.
Το αιθέριο έλαιο νέρολι είναι παρόμοιο σε άρωμα με το περγαμόντο και παράγεται από τον ανθό της νεραντζιάς.
Στο τέλος του 17ου αιώνα η Άννα Μαρία Ορσίνι, η δούκισσα του Μπρατισάνο και πριγκίπισσα του Νέρολα, παρουσίασε το απόσταγμα νεραντζιού ως μοδάτο άρωμα χρησιμοποιώντας το για να αρωματίσει τα γάντια της και το μπάνιο της. Από τότε, το όνομα Νέρολι χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτό το απόσταγμα. Το νέρολι έχει ένα δροσιστικό και ξεχωριστό πικάντικο άρωμα με γλυκό και λουλουδάτες νότες. Είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα αιθέρια έλαια της αρωματοποιίας.
Τα είδα: alttherapy.blogspot.gr
www.herb.gr
www.sanoflore.net