ΚΕΦΆΛΑΙΟ 7: ΤΟ ΜΆΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΎΣ
Η ΕΥΚΟΛΗ ΠΩΛΗΣΗ
Πώς κατάφεραν οι ψυχίατροι και οι φαρμακευτικές να πείσουν εκατομμύρια γιατρούς να χορηγούν τα ισχυρά ψυχοτρόπα φάρμακά τους σε εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα;
Η κατήχηση των γιατρών ξεκινάει σε ιατρικά συνέδρια – συνέδρια που συχνά πληρώνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.
Ευυπόληπτες εκδόσεις δημοσιεύουν επίσης μελέτες γραμμένες από ανώνυμους συντάκτες φαρμακευτικών εταιρειών, που ψευδώς αποδίδονται σε διαπρεπείς ψυχιάτρους οι οποίοι πληρώνονται για να τις υπογράψουν.
Η φαρμακοβιομηχανία τώρα ξοδεύει 22 δις δολάρια το χρόνο για μάρκετινγκ, ώστε οι γιατροί να αυξήσουν τις συνταγογραφήσεις – ένα εκπληκτικό 90% του συνολικού κονδυλίου για μάρκετινγκ.
Ως αποτέλεσμα, επαγγελματίες της ιατρικής σε όλο τον κόσμο, γράφουν συνταγές για ψυχοτρόπα φάρμακα, γιατί τους έχουν καθησυχάσει οι «ειδικοί» σε αυτό το πεδίο, οι ψυχίατροι, ότι είναι ασφαλή και απαραίτητα.
Αλλά από νωρίς, οι ψυχίατροι και οι φαρμακευτικές εταιρείες συνειδητοποίησαν ότι η προώθηση σε γιατρούς δεν αρκούσε.
Πώς θα προσέγγιζαν το στόχο τους – τον τελικό χρήστη – για να τον οδηγήσουν στα γραφεία των γιατρών όπου θα απαιτούσε αυτά τα φάρμακα;
gr.cchr.org
ΚΕΦΆΛΑΙΟ 8: ΨΥΧΟΤΡΌΠΑ ΚΑΙ ΜΜΕ
ΜΙΑ ΠΑΝΤΡΕΙΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΕΝΗ ΣΤΗ ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΗΤ
Το 1997, οι παρασκηνιακές ομάδες συμφερόντων των φαρμακευτικών εταιρειών πίεσαν το Κογκρέσο να επιτρέψει τη διαφήμιση ψυχοτρόπων φαρμάκων στην αμερικανική τηλεόραση. Και αυτό ήταν που άνοιξε τις πύλες για το χείμαρρο διαφημίσεων που εκτοξεύτηκαν από 595 εκατ. δολάρια το 1996 σε 4,7 δις δολάρια σήμερα – μια αύξηση περίπου 700%.
Στις ΗΠΑ, η διαφήμιση φαρμάκων στην τηλεόραση αποτελεί το 55% του προϋπολογισμού της διαφήμισης της φαρμακοβιομηχανίας προς τον καταναλωτή.
Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι οι όμιλοι των ΜΜΕ απεχθάνονται να δαγκώνουν το χέρι που τους ταΐζει.
Έτσι οι ψυχίατροι και οι φαρμακευτικές εταιρείες μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν κάθε δίοδο επικοινωνίας που μπορούν να επηρεάσουν, για να δώσουν το εξής απάνθρωπο μήνυμα:
«Είσαι άρρωστος, έχουμε τη λύση, συμβουλέψου το γιατρό σου».
Αλλά δεν είναι ικανοποιημένοι μόνο με τις καμπάνιες στα ΜΜΕ.
Οπότε η επόμενη στρατηγική τους είναι η εξής: Πώς πείθεις και άλλους να πάρουν ψυχοτρόπα φάρμακα ενώ ασκείς επιρροή παραμένοντας στην αφάνεια;
gr.cchr.org
ΚΕΦΆΛΑΙΟ 9: ΜΆΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΤΙΣ ΜΆΖΕΣ
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΝΕΙΣ
Αν ξέρετε τι είναι αυτό που ψάχνετε, θα βρείτε κρυφές διαφημιστικές καμπάνιες φαρμάκων σχεδόν παντού.
Αρκετές απ’ αυτές προέρχονται από ψυχιατρικές ομάδες που χρηματοδοτούν οι φαρμακοβιομηχανίες, προσποιούμενες ότι είναι ομάδες που παρέχουν συμπόνια και υποστήριξη σε ασθενείς.
Απ’ όλα τα προγράμματα, ένα από τα πιο επιτυχημένα είναι οι καμπάνιες των «καλοπροαίρετων» προληπτικών ελέγχων. Χρησιμοποιούν γενικά ερωτηματολόγια ψυχιατρικού προληπτικού ελέγχου για να κάνουν διάγνωση σε συνηθισμένες καταστάσεις της ζωής όπως λύπη, ανησυχία και περιστασιακή μοναξιά.
Προγράμματα, όπως το TeenScreen, στοχεύουν σε εφήβους για δήθεν πρόληψη αυτοκτονιών. Αλλά οι στατιστικές δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία επιδημία αυτοκτονιών στους εφήβους. Αντιθέτως, την τελευταία 10ετία, το ποσοστό αυτοκτονιών εφήβων μειώθηκε κατά 25%.
Συγκεκριµένα, η ουσία είναι πως οι συμμετέχοντες έτειναν πιο πολύ στην αυτοκτονία ως λύση αφού συμμετείχαν στο πρόγραμμα, παρά πριν.
Τώρα, οι καμπάνιες ελέγχου περιορίζονται σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν.
gr.cchr.org
ΚΕΦΆΛΑΙΟ 10: ΜΑΖΙΚΌ ΜΆΡΚΕΤΙΝΓΚ
ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΤΣΕΚΑΠ ΣΟΥ
Οι ψυχίατροι επιμένουν ότι οι γενικοί προληπτικοί έλεγχοι για την ψυχική υγεία θα ωφελήσουν τους πάντες.
Σήμερα, το όνειρό τους γίνεται πραγματικότητα, με μια προεδρική συμβουλευτική ομάδα γνωστή ως «Η Νέα Επιτροπή Ελευθερίας για την Ψυχική Υγεία» που καταστρώνει σχέδια για το πώς να κάνει τους ελέγχους σε μεγάλα κομμάτια της αμερικανικής κοινωνίας για τον εντοπισμό ψυχικών ασθενειών.
Για πολλούς, ωστόσο, ο προληπτικός έλεγχος ψυχικής υγείας είναι ήδη τρόπος ζωής. Τα θετά παιδιά συχνά υποβάλλονται σε προληπτικούς ελέγχους, τους χορηγούνται φάρμακα και το ίδιο συμβαίνει με τους ένστολους άντρες και γυναίκες μας.
Και τα σχέδια είναι έτοιμα για τον έλεγχο και την πιθανή χορήγηση φαρμάκων σε έγκυες γυναίκες και κατ’ επέκταση, στα αγέννητα παιδιά τους.
Για την εφαρμογή αυτής της χορήγησης φαρμάκων, ψυχίατροι και ερευνητές χρηματοδοτήθηκαν από διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρείες και δημιούργησαν μία βήμα προς βήμα διαδικασία που απαιτεί τα πιο πρόσφατα και πλέον ακριβά ψυχοφάρμακα για ασθενείς με προβλήματα – κι αν αυτό δεν φέρνει αποτελέσματα, περνούν στη θεραπεία με ηλεκτροσόκ.
Και με όλα αυτά σε ετοιμότητα, τι συμβαίνει στους ασθενείς αφού τους γίνει διάγνωση και μπει σε λειτουργία η μηχανή χορήγησης ψυχοτρόπων φαρμάκων;
gr.cchr.org
ΚΕΦΆΛΑΙΟ 11: Ο ΓΙΑΤΡΌΣ ΜΟΥ, ΔΕ ΜΟΥ ΕΊΠΕ ΠΟΤΈ
ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤ’ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΑ ΨΥΧΟΤΡΟΠΑ
Αν και τα φάρμακα πλασάρονται ως «ακίνδυνα και αποτελεσματικά» από τους ψυχίατρους και τις φαρμακευτικές, βλέπουμε μια τρομακτική αύξηση σε αναφορές καταναλωτών για αρνητικές παρενέργειες.
Στα παιδιά, παρατηρούμε παχυσαρκία, καρδιακά νοσήματα και διαβήτη. Στις έγκυες γυναίκες, σχεδόν τριπλασιάζεται ο κίνδυνος σοβαρών προβλημάτων στον τοκετό. Και για τους ηλικιωμένους, δραστική μείωση του χρόνου ζωής.
Πιθανότατα το πιο σοβαρό απ’ όλα είναι ο σημαντικός κίνδυνος βίαιης συμπεριφοράς, που συμπεριλαμβάνει και την αυτοκτονία. Όσον αφορά τα αντικαταθλιπτικά, το ποσοστό αυτοκτονίας εκτοξεύεται από 11 για κάθε 100.000 ανθρώπους σε 718 – πάνω από 65 φορές περισσότερους.
Και υπάρχουν άφθονες αποδείξεις ότι και να τη γλιτώσεις από τις βραχυπρόθεσμες παρενέργειες των ψυχοτρόπων, δε θα τη γλιτώσεις από τις μακροπρόθεσμες.
Η πολύ μεγάλη πιθανότητα σημαντικών βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρενεργειών θα έπρεπε να κάνει όποιον σκέφτεται να πάρει ψυχοτρόπα φάρμακα να σταματήσει επί τόπου.
Αλλά τι γίνεται μ’ αυτούς που τα παίρνουν ήδη και που όσο σκληρά κι αν προσπαθούν δεν μπορούν να τα σταματήσουν;
gr.cchr.org/
ΚΕΦΆΛΑΙΟ 12: ΕΘΙΣΜΌΣ ΚΑΙ ΕΞΆΡΤΗΣΗ
Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Παρόλο που οι ψυχίατροι και οι φαρμακευτικές θα παραδεχθούν απρόθυμα τις περισσότερες παρενέργειες των ψυχοτρόπων, υπάρχει μία ακόμη που δεν αναφέρουν σχεδόν ποτέ – τον εθισμό.
Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν τον εθισμό ως μια ανεξέλεγκτη ψυχολογική ή σωματική ανάγκη για μια συγκεκριμένη ουσία.
Αλλά όχι οι ψυχίατροι. Το ορίζουν απλά ως «εξάρτηση».
Ανεξάρτητα από το πώς αποκαλείται το φαινόμενο, ένα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων βιώνει φρικτές αντιδράσεις στέρησης καθώς προσπαθούν να σταματήσουν τα ψυχοτρόπα φάρμακα.
Ακόμα χειρότερα, τα εθιστικά ψυχοτρόπα όπως τα διεγερτικά, πωλούνται ακόμη και σε παιδιά στα σχολεία. Και είναι γνωστό πως προκαλούν μεγαλύτερο εθισμό και από την ηρωίνη και την κοκαΐνη.
Παρ’ όλα αυτά οι ψυχίατροι μας λένε ότι τα ψυχοτρόπα είναι η μόνη λύση για την ψυχική ασθένεια και το ψυχικό αδιέξοδο.
Όμως, είναι αλήθεια κάτι τέτοιο;
Ή μήπως υπάρχουν άλλες επιλογές – αποτελεσματικές, φθηνές και χωρίς φάρμακα – που θα μπορούσαν να εκπληρώσουν όλες τις κενές υποσχέσεις που έδωσε η ψυχιατρική;
gr.cchr.org
ΚΕΦΆΛΑΙΟ 13: ΜΑΖΕΎΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΟΜΜΆΤΙΑ
Με μια μακρά και αποδεδειγμένη ιστορία αποτυχιών, οι ψυχίατροι και τα φάρμακά τους δέχονται επιθέσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, εκ μέρους του νόμου, και έχουν να αντιμετωπίσουν δεκάδες χιλιάδες δικαστικές υποθέσεις.
Ακόμα και οι ψυχίατροι παραδέχονται πως «δεν έχουν καμία απάντηση για τις ψυχικές ασθένειες». (Σχόλιο "τροφής": και πως είναι δυνατόν άλλωστε, από την στιγμή που δεν έχει καθοριστεί αν υπάρχει ψυχή και αν ναι, τι είναι, από τι αποτελείται!!)
Αλλά υπάρχουν εκατοντάδες επιβιωτικές επιλογές, ελάχιστα γνωστές λόγω της επιρροής των ψυχιάτρων και την οικονομική ισχύ των φαρμακευτικών εταιριών. Κι αυτές οι επιλογές μπορούν να χειριστούν ακόμα και τη μεγαλύτερη ψυχική αναστάτωση.
Έχει ενδιαφέρον ότι κάτω από τα περισσότερα ψυχιατρικά προβλήματα υπάρχει μια σωματική ασθένεια που δεν έχει ανακαλυφθεί και δεν έχει αντιμετωπιστεί. Κι όταν αυτή θεραπευτεί, θεραπεύεται και η «ψυχική ασθένεια».
Εδώ βέβαια μιλάμε για έναν φαύλο κύκλο: Ψυχοσωματικά: Πονάει η ψυχή, νοσεί το σώμα!
Για να προστατέψετε τον εαυτό σας κι αυτούς που αγαπάτε, επιμείνετε για τα πλήρη και ακριβή δεδομένα προκειμένου να δώσετε τη συγκατάθεσή σας: μια πλήρη αναφορά των κινδύνων και των ωφελειών της προτεινόμενης θεραπείας, ενημέρωση για άλλες θεραπείες ή τί θα συμβεί εάν δεν κάνεις απολύτως τίποτα.
gr.cchr.org